Sfat unui fiu

Niciodată nu te-încrede-n omul alb,
Niciodată nu ucide un evreu,
Niciodată nu semna un contract,
Niciodată nu închiria o strană să te rogi lui Dumnezeu.
Nu te înrola-n armată;
Nu ţine mai multe neveste;
Nu scrie pentru reviste,
Nici nu deranja un roi de-albine fără veste.
Să-ai întotdeauna huse la scaun şi la pat,
Niciodată să nu militezi pentru război,
Să fii mereu curat şi ordonat,
Niciodată să nu te-însori cu-un curvoi.
Niciodată să nu plăteşti un şantajist
Niciodată să n-ajungi la tribunal,
Niciodată să nu crezi un editor,
Altfel ajungi calic, fără-un sfanţ în buzunar. 
Prietenii te vor părăsi;
Toţi prietenii tăi într-o zi vor fi morţi;
Aşa că trăieşte-o viaţă curată, sănătoasă; 
… Şi-i vei întâlni în cer – pe toţi.

Ernest Hemingway

Traducere: Petru Dimofte

Recomandare de FILM: ”WRESTLING ERNEST HEMINGWAY – WALTER ȘI FRANK ”(1993) …

O dramă romantică scrisă de Steve Conrad și regizată de Randa Haines, cu Richard Harris, Robert Duvall, Sandra Bullock, Shirley MacLaine și Piper Laurie.
Inspirat de aerul scrierilor marelui Hemingway, filmul este povestea a doi bătrâni, Frank (un fost pescar irlandez) și a lui Walter (fost frizer cubanez), ce își duc împreuna singurătatea dată de vârsta lor respectabilă. Când se întâlnesc, în obișnuita plimabare într-un parc din Florida, Frank este cel ce este capabil să stârnească o conversație, după mai multe încercări. Azi așa, mâine așa, ei se apropie din ce în ce mai mult, încep să-și petreacă timpul împreuna și chiar devin prieteni. N-ar putea fi mai diferiți, n-ar putea fi mai asemănători. Unul dintre ei susține că, în tinerețe, s-a bătut cu Ernest Hemingway, celălalt că și-a petrecut toata viata în Cuba.
Dar, din cauza caracterului fiecăruia și a experiențelor trecute, ei ajung să se certe din ce în ce mai des, mai ales când motivul este și cea mai bună prietenă a lui Walter, Elaine.
Robert Duval
Robert Duvall este aproape de nerecunoscut la începutul filmului, datorită accentului și a machiajului. Rolul lui este al unui gentleman, care merge zilnic la bar, comandă aceleași sandviciuri cu șuncă – unul pentru dejun unul pentru prânz – și flirtează cu frumoasa chelneriță, Elaine (Sandra Bullock). Harris, în rol de irlandez, oscilează între flirtul cu Georgia (Piper Laurie), cea cu care se vede la matineele cinematografice la care merge de mai multe ori pe săptămână și Helen (Shirley MacLaine), cu care bea ocazional whiskey irlandez.

Citiți și Mari iubiri: Ernest Hemingway și Martha Gellhorn