”Un învăţător are efect asupra eternităţii; nu se poate spune niciodată unde se opreşte influenţa sa.”
Henry Adams 

Din întreg șirul perlat al anilor de școală ce-mi împodobește, înnobilându-mi, ființa, cea mai vie, caldă și răscolitoare strălucire este amintirea primului meu învățător – Domnul Andrei.

Nu-mi amintesc să-i fi spus cineva, vreodată – copil sau părinte – tovarășul învățător, toți îi spuneam Domnul Andrei, nu era un tovarăș învățător, era chiar Învățătorul. Frigul fierbinte al emoției îl simt și acum, după o jumătate de secol de când stăteam pe genunchii lui.

Lumina curată a dimineții cădea pe caietele cuminți, cu linii de ghidaj albastre, înclinate, în care ne concentram, cu capetele ușor aplecate spre stânga, să trasăm – cu dreapta – bastonașele pe care avea să ni se sprijine viața.

Domnul Andrei trecea gânditor pe la fiecare și, aplecându-se asupra băncii, încuviința blând, din ochi, mișcarea proaspăt deprinsă.  Apoi se așeza la catedră și aștepta, senin, să completăm rândul, ca pe-o cărare în grădina de flori.

Era o pace cum n-am mai simțit de-atunci. Și în pacea aceea doar inimile noastre băteau, plăpânde și candide sub oblăduirea-i.

Ridicam privirea din caiet, dădeam o roată prin clasă mângâind catedra pentru a mă asigura de cale liberă și mă porneam spre Învățător cocoțându-mă, preț de câteva momente, pe genunchii lui. După câteva mângâieri argintii pe creștet îmi reluam locul în bancă, cedându-l pe cel de pe genunchi unui alt copil dornic să-și ia, și el, binecuvântata răsplată a zilei.

Era ritualul fiecărei zile de școală. Urmat cu sfințenie. Era, pur și simplu, înscris în ”bastonașele” sufletelor noastre puse, cu credință, în palmele și pe genunchii Învățătorului. Domnul Andrei.

 

• foto arhiva personală