Despre cafeină… în luna lui marte. Având în vedere că luna martie este dedicată Conștientizării Efectelor Cafeinei asupra corpului uman, m-am gândit să fac o traducere și o adaptare proprie din limba engleză a acestui articol. Personal, beau cafea în fiecare dimineață. În zilele mai solicitante beau două-trei cafele. De asemenea, îmi plac dulciurile care conțin cafea. Pe de altă parte, probabil că unii dintre voi nu beți cafea deloc, din varii motive, iar alții depășiți lejer 4-5 cafele pe zi. Cât este de bine sau de rău veți afla în cele ce urmează…

cafeină
sursă foto: pixabay.com

Ce este Luna Conștientizării Efectelor Cafeinei?

Luna Conștientizării Efectelor Cafeinei sau Caffeine Awareness Month își are originile în anul 2003, atunci când s-a format Alianța Conștientizării Efectelor Cafeinei. Această alianță milita pentru o industrie fără cafeină. Scopul este de a oferi informații despre această substanță în industria cafeinei, de la producători, la comercianți și media. Această organizație a creat conceptul Lunii Conștientizării Efectelor Cafeinei. Scopul principal al acestei luni este de a informa oamenii în legătură cu efectele pe care le pot avea produsele care conțin cafeină.

       Unele informații în ceea ce privește cafeina te-ar putea surprinde, cum ar fi faptul că există aproximativ 60 de plante care conțin cafeină, câteva exemple fiind arborele de cacao, boabele de cafea, frunzele de ceai și arborele de kola. Așadar, nu vei realiza că, de fapt, consumi cafeină dintr-un anumit produs, neștiind că produsul respectiv o conține. În SUA, cel puțin, The Federal Food and Drug Administration nu impune companiilor să menționeze acest aspect pe etichetele produselor, acolo unde este cazul. De asemenea, anumite sucuri acidulate pe care probabil le consumi, s-ar putea să conțină cafeină într-o oarecare măsură, precum și majoritatea băuturilor dietetice. Probabil îți vine greu să crezi, dar multe analgezice și pastile pentru slăbit conțin cafeină.

Cum celebrăm Luna Conștientizării Efectelor Cafeinei?

      Cel mai simplu mod ar fi să ne informăm corect în privința acestui stimulent. Informându-te în legătură cu produsul pe care vrei să-l cumperi, vei evita „surprizele” neplăcute. Există persoane cărora nu le este recomandat sub nicio formă consumul cafeinei. Printre cele mai comune efecte negative se numără insomnia, nervozitatea, tremuratul și creșterea pulsului inimii. Bineînțeles, cantitatea de cafeină care să producă aceste efecte diferă de la persoană la persoană, în funcție de organism. Totuși, în cantități moderate și la cine este cazul, cafeina are un efect benefic, recomandându-se 400 de miligrame pe zi. Această cantitate este echivalentă cu 10 doze de suc, 5 cești de cafea sau două băuturi energizante. În legătură cu produsele care s-ar putea să conțină cafeină te poți informa direct de pe internet, în cazul în care nu scrie pe ambalaj, mai ales dacă ar putea dăuna sănătății tale. Unele activități, precum sportul, te-ar putea ajuta să elimini chimicalele din corp și să fii mai energic.

cafeină
500px.com

      Nu uita: cafeina, ca aproape orice alt stimulent, este benefică, dar în cantități moderate!

Citește și Jacques Prévert: „Cafeaua de dimineață”