„De ce”? – Vindecarea traumelor din copilărie
„Copilăria este locul de refugiu al problemelor insolubile.”
Marin Preda
Acest articol te va ajuta să te înţelegi mai bine pe tine însuţi, în primul rând, prin identificarea traumelor din copilărie de care poate nici nu ai fost vreodată conştient. Prezenţa traumelor nu e un lucru rău în sine, dacă ne permitem a face din ele aliaţii noştri. De fapt, în spatele traumelor se ascund cele mai frumoase comori pe care ai ocazia să le descoperi.
Încrederea în sine şi imaginea asupra propriei persoane se formează în cea mai mare parte în primii ani de viață. În general, încrederea în sine se formează, într-o bună parte, pe baza părerii pe care o ai tu despre tine însuţi, prin afirmaţiile pe care ţi le tot repeţi zilnic. Doar că, atunci când erai copil, nu aveai capacitatea să vorbeşti cu tine însuţi şi să îţi creezi convingeri constructive bazate pe experienţe proprii. Astfel, nevoia ta de a-ţi construi încrederea de sine trebuia fundamentată pe altceva. Acel ceva a reprezentat cuvintele apropiaţilor tăi.
În prima copilărie, subconștientul tău absorbea informațiile de la cei din jur ca pe un burete, fără a le considera adevărate sau false, deoarece erai prea mic pentru a avea un filtru al raţiunii. Pe atunci, tot ceea ce îți spuneau cei din jur era considerat ca fiind real, indiferent dacă erau lucruri bune sau rele, iar increderea în sine se forma în consecinţă.
Demersul terapeutic poate fi mult mai complex decât pare. Ţi-am oferit o hartă generală ce te va ajuta în vindecarea traumelor în articolul trecut.
Diferenţa care face diferenţa
Prin toate cuvintele bune și încurajatoare din partea familiei tale auzite atunci când erai copil, încrederea în sine ţi s-a conturat într-un mod armonios, creându-ți o încredere în propriile forțe pe care nu ți-o poate lua nimeni . Însă, dacă ai avut experiențe neplăcute și descurajare de la cei din jur, încrederea în sine a fost construită prost, nu s-a dezvoltat cum ar fi trebuit.
În consecinţă, cuvintele celorlalți pe care le-ai auzit de când erai copil, dar care cel mai probabil nu erau adevărate, te vor sabota la nesfârșit, fără ca tu să îți dai seama… Ele ţi-au afectat dezvoltarea normală, iar acum trebuie să te “eliberezi” de ele.
Vorbele celor din jur au o putere fantastică asupra noastră. Ele pot influența deciziile din prezent, convingerile personale și pot determina într-o mare măsură cum alegem să privim domeniile vieții și să luăm atitudine față de acestea, spre a avea rezultate cât mai bune. Vorbele celor din jur au un impact incredibil în prima copilărie. De aceea, simți uneori că ești capabil de unele lucruri, că le meriți, că ai tot dreptul de a obține rezultate în direcția respectivă, iar alteori că nu este congruent cu ține, că pare imposibil, că nu vei reuși…
Aici e momentul în care încrederea în sine proprie a devenit un sac fără fund! Golul interior nu poate fi acoperit sub nicio formă cu validarea altor oameni, sperând că se va umple… probabil te vei simți bine pe moment, dar acest lucru nu e o soluție durabilă. E ca și cum ai cădea în depresie și te-ai refugia în jocuri de noroc sau alcool pentru a uita de probleme, dar când te trezeșți, ele nu dispar, tu doar ai fugit de ele…
Spre exemplu, dacă atunci când erai copil părinții îți spuneau „ești foarte gălăgios și neastâmpărat! Nu vei avea niciodată prieteni cu atitudinea asta”… Acest lucru ți-a rămas întipărit în minte, iar rezultatul este că simți rețineri când e vorba de a socializa cu cei din jur, că „nu te simți „tu” la petreceri, că ți se pare nefiresc a da drumul energiei din tine… și că „trebuie” să fii o persoană liniștită „ca să mulțumești pe toată lumea”.
Poate nu îți dai seama în mod cert de ce fel de experiențe sau cuvinte ai avut parte de când erai copil, dar ele se află în subconștientul tău și se manifestă în diferitele momente ale zilei. Spre exemplu, dacă părinții tăi nu îți ofereau suficientă atenție când erai copil și te simțeai singur, acest lucru te poate face să te simți nesigur pe tine în ceea ce privește relațiile cu cei din jur, îți pot afecta stabilitatea la locul de muncă, relațiile de cuplu etc… deoarece vei fi mereu tentat să cauți validarea și acceptul celor din jur…
Recapătă-ţi increderea în sine
Desigur, nu ne putem aminti tot ceea ce ni s-a spus când eram în prima etapă a vieții, dar te asigur că vorbele lor rămân înrădăcinate în mintea ta și îţi influențează chiar și în prezent increderea în sine, fără ca tu măcar să fii conștient de asta! Prin urmare, vreau să îți arăt o tehnică foarte interesantă din psihoterapie, pentru a reuși să scoți la suprafață toate aceste convingeri false implantate în mintea subconștientă fără voia ta.
În primul rând, trebuie să știi exact cum te simți, să identifici și să cataloghezi senzația pe care o ai într-un anumit tipar: repulsie, răzbunare, nevalidare etc. Pornind de la sfârșit spre început, îți poți da seama care este originea dacă ai catalogat cum trebuie starea pe care o ai. Fiecare tipar emoțional are o anumită cauză, o rădăcină unică ce vine dintr-o experiență particulară. Cu cât simți emoția mai puternic, cu atât se poate ca acea cauză să o fi simțit mai puternic la momentul respectiv.
Demersul e mult mai complex decât pare. Dacă e să mergi la un terapuet, poate dura uneori şi 3-4 şedinţe până să găseşti cauza principală şi să readuci trecutul uitat în prezent. Astfel, am încercat să fac lucrurile cât mai simplu posibil pentru tine, spre a te descurca singur, pe cât posibil, în acest demers. Tot ce e de făcut este să aplici întrebarea: “DE CE?”. Simplu, nu? E uşor să te întrebi asta, într-o prima fază. Cel mai probabil, vei primi imediat un răspuns. Dificultăţile vor apărea când vei continua să te întrebi “de ce?” pe baza răspunsurilor primite.
Probabil ai intuit deja că demersul constă în şirul în lanţ de “de ce-uri” pe care trebuie să-l menţii. Pe baza fiecărei întrebări-răspuns, vei ajunge la o concluzie treptat mai profundă. Pe măsură ce înaintezi, îţi va veni din ce în ce mai greu să ajungi la răspunsuri, dar ele vor fi mai profunde, mai importante, mai aproape de cauza principală.
„De ce”? – Vindecarea traumelor din copilărie
Hai sa o luăm concret. Gândește-te la un anumit aspect, o limitare din viața ta și pune-ți întrebarea „de ce”. Mintea ta va oferi un răspuns. Pe baza acelui răspuns îţi pui iar întrebarea “de ce?”. Continuă de atâtea ori până când simți că ai ajuns la rădăcina problemei.
E o întrebare extrem de profundă care te ajută să te conectezi cu mintea subconștientă și să ajungi la miezul frustrărilor tale. Datoria ta este să faci această reflecţie și să ACCEPȚI primul gând care îți vine în minte, pentru ca acesta vine din subconștient, FĂRĂ SĂ TE JUDECI ÎN VREUN FEL.
Exemplu:
-De ce nu pot să am prieteni? -> Mă simt prost în compania lor…
-De ce mă simt prost în compania lor? -> Pentru că nu merit să fiu acceptat și iubit așa cum sunt…
-De ce nu merit să fiu acceptat și iubit așa cum sunt? -> Pentru că părinții mei îmi spuneau acest lucru… ei mă vedeau așa…
-De ce mă vedeau așa? Cum anume eram în ochii lor? -> Foarte gălăgios… îi deranjam pe cei din jur…( iată RĂDĂCINA CONVINGERII FALSE)
-Toate persoanele din lumea asta care sunt gălăgioase deranjează pe cei din jur și nu au prieteni? -> Evident că nu, de fapt, chiar îi atrag pe ceilalți în jur. Energia lor e foarte plăcută.
-Deci oare pot fi și eu la rândul meu o persoană energică, plină de viață și astfel, să îi atrag în mod natural oamenii în jurul meu? –> Da, pot!/ Nu, nu pot… (iată o primă soluție: A FI ÎMPĂCAT CU CEEA CE EȘTI DE FAPT)
Dacă ai ajuns la “Da, pot!” înseamnă că ai ajuns la rădăcina problemei și te-ai eliberat de ceea ce era în plus…
Dacă ai ajuns la “Nu, nu pot!” înseamnă ori că nu ai ajuns la cauza principală, ori că nu ai reușit să te împaci cu aceasta, deoarece încă nu gândeşti în mod realist situaţia prezentă şi nu te raportezi la fel de realist asupra propriei persoane. Când vei conştientiza aceste lucruri, traumele vor dispărea…
Un articol care îndetaliază mai pe larg acest tip demers terapeutic, poate fi accesat dând click aici. Acolo am explicat cum funcţionează simplu şi la obiect terapia psihodinamică.
Fragmentul a fost extras de pe blogul Dezvoltare Interioara, iar articolul integral poate fi găsit dând click aici. Acest articol este scris dintr-o perspectivă psihologică pe baza studiilor venite din psihologia ştiinţifică. Nu uita să vizitezi şi celelalte articole din această categorie.
Dacă vrei să afli cei 7 paşi prin care vei conştientiza şi te vei elibera de traumele tale, o poţi face accesând articolul original dând click aici: https://dezvoltareinterioara.com/cum-iti-poti-reconstrui-increderea-in-sine-zdrobita-in-copilarie/