Țopârlănia nu e doar prost gust agresiv și poftă de bârfă nesățioasă, are și un fond resentimentar.

Țoapa nu se poate abține să dea note în chestiuni care nu o privesc și să încalce tabuuri morale.

Țoapa crede că totul i se cuvine, că e îndrituită să judece ea intimitatea altuia. Ea se bagă acolo unde nu îi fierbe oala înadins, pentru că vrea să aibă controlul, puterea…

Țoapa vrea puterea, dar nu o poate capta prin nicio calitate remarcabilă și atunci încearcă să o obțină oneros, subminând încrerederea celorlalți sau maculându-le imaginea.

Dacă nu poate dovedi cu acte în regulă că e mai presus de ei, atunci încearcă să îi înjosească.

Există câteva indicii verbale ale invidiei, disprețului sau ostilității care exprimă refuzul empatiei sau al creditării și care intenționează să invalideze sau să strivească, să reducă, să minimalizeze calitățile și experiențele celor pe care îi au în colimator.

  1. ”X nu e decât un”… și aici se completează pe linia punctată orice: inadaptat, mâncător de fondante, băutor de spirtoase, purtător de pijama. ”Doar un” e o insultă și dacă spui doar un ”sex simbol”.
  2. ”Alții sunt altfel / se descurcă altfel” trântit ca o ușă dată de perete în toiul unui monolog sensibil, confesiv. Expresia conține germenii dorinței de a umili și demoraliza, de a dezavua. E un refuz fățiș al înțelegerii.
  3. ”Mie nu îmi place” enunțat cu neobrăzare când cineva îți prezintă iubitul. Dacă ți-ar prezenta mama sau fratele nu și-ar permite. Această grosolănie probează dispreț la adresa alegerii celuilalt. Părinții și frații nu ni-i alegem. Imaginea iubitului se substituie însă celei proprii, ca în zicala populară. De aceea expresia e un fel, indirect, prin care ostilul îi spune celuilalt: nu îmi place de tine.
  4. ”Eu în locul tău” urmat de o dezvoltare narativă la fiecare afirmație problematică a interlocutorului.
  5. ” Tu ar trebui să” plasat fără motiv și fără solicitare sau în loc de suport empatic.
  6. ”Nu mi-aș pierde vremea cu așa ceva”.
  7. ”Nu te înțeleg” se traduce întotdeauna printr-un nu vreau să te înțeleg.
  8. ”Nu pot să te ajut” în loc de ”cu ce te-aș putea ajuta”?

Am cunoscut oameni într-atât de resentimentari încât vorbesc doar așa.

La antipod, cei care pot admira și respecta și care țin și la demnitatea lor și la a celorlalți, caută permanent armonia și recurg la formule contrare: ”înțeleg”, ”îmi dau seama”, ”bineînțeles”, ”i se poate întâmpla oricui”, ”să fiți fericiți”, ”sper pentru tine”.

Citiți și Ilinca Bernea sau arta transcendentală