Putem compara diferența dintre femei și bărbați cu distincția dintre pisici și câini. Pisica poate să aducă mingea chiar mai repede decât câinele tău, dar nu vrea asta! Pentru că Thomas (sau cum îi zice, îl numeam pe al meu) consideră că aruncatul și ridicatul mingii este o activitate prea trivială pentru intelectul său sacru. Și dacă femeile sunt feline, în mod arhetipal bărbații se împart în câini și lupi.

Mai există subcategoria căței, dar să nu intrăm în detalii! Nu mă înțelegeți greșit, și eu am fost misogin – la urma urmei, am scris la 16 ani o carte numită „Caietul Roxanei”, în care o pictam în fel și chip pe prietena mea (la fel cum făcea și Luceafărul… nu cel al huilei) –, dar există tratamente foarte tonice pentru aceasta.

Misoginismul e fie frustrare (strugurii sunt acri), fie impotență: nu pot, deci nu vreau, deci nu trebuie să vreau – ca să le dăm și cățeilor un os de ros!

sursă foto: carturesti.ro

Revenind la subiect, femeile sunt mai libere, au gust pentru avangardă, au intuiție. 70% din cititoarele paginii mele de pe FB sunt femei. Acum nu spun că femeile sunt mai OK pentru că mă apreciază pe mine – sau… de ce nu? Poate chiar asta spun.

Bărbații sunt resentimentari, femeile sunt răzbunătoare. Bărbații sunt lași, femeile – directe.

Mai bune pe comunicare. Totuși, să recunoaștem că au un 0-1 la Rațiune vs. Sentiment, dar, deseori, au motive să reacționeze așa. Eu mă feresc de femei la PMS și recomand chiar și lupilor să facă asta! La urma urmei, leoaica se comportă precum Medeea, făcând lumea scrum dacă este amenințată. Iar Iason citește încă ziarul de ieri, se uită la meci (dar nu mai ține minte cu cine ține, că Dinamo a retrogradat), e la andropauză, presenil – și cam asta e experiența lui de parenting și lover boy.

Se tot spune că femeile n-au realizat nimic, chiar și Cioran credea asta înainte să-i vină mintea la cap! Dar s-a trezit când a văzut că numai femeile îi cumpără cărțile.

Serios? Cum ar fi putut realiza când au fost ținute în robie câteva milenii?

Fără acces la universitate, nu poți să fii o mare cercetătoare. Numai dacă te pasionează chimia și te cheamă Elena Macbeth.

Fără educație muzicală, nu poți scrie o simfonie. Este Clara Schumann mai slabă decât Robert? Comparați pe Apple Music.

Fără educație intelectuală, nu poți fii o mare scriitoare. Este Mary Shelley mai slabă ca Percy? Serios? Știați că a trebuit să publice Frankenstein anonim și toată lumea credea că l-a scris soțul ei?

Și dacă îl luăm la bani mărunți, Sartre este egal cu Beauvoir, în orice caz nu peste ea.

Ștefan Bolea

Simone de Beauvoir (sursă foto: elviejotopo.com)

Iar dacă aveți gusturi mai conservatoare, să ne amintim că cel mai fidel discipol al lui Isus, n-a fost nici Petre, nici Ioan, ci Maria Magdalena. Ea cred că l-ar fi crucificat pe Iuda în loc să trădeze.

Bun – și dacă se supără cățeii misogini pentru ce am spus, le stau la dispoziție. Regret că e interzis duelul, aș fi avut o viață mai antrenantă!

Așa mă duc să-mi termin cartea și apoi mă uit la filmul zilei de pe Mubi.

Citește și: Pentru că sunt femeie (MANIFEST)