În Australia, Crăciunul vine spre începutul concediilor de vară!
Copiii își au vacanțele de vară de la mijlocul lunii decembrie până la începutul lunii februarie, așa că unii oameni ar putea chiar să petreacă Crăciunul în camping.
Deși, în Europa, suntem obișnuiți să sărbătorim Ajunul Crăciunului, în Australia lumea, mai degrabă, se adună în ziua de Crăciun (25 decembrie). Unii membri ai comunității merg la biserică în Ajunul Crăciunului sau în ziua de Crăciun.
Vara, florile numeroaselor plante capătă un roșu intens strălucitor pe o perioadă de câteva săptămâni (în general în săptămâna Crăciunului în zona Sydney). Australienii atârnă coronițe de flori pe ușile de intrare și uneori ies cântând colinde în Ajunul Crăciunului. Oamenii își decorează casele și grădinile cu brazi și luminițe. O plantă populară folosită pentru decorarea caselor este „Christmas Bush”, un arbust nativ australian cu frunze verzi mici și flori de culoarea crem.
Australienii sărbătoresc adesea ziua de Crăciun bucurându-se de un prânz sau o cină de Crăciun alături de cei mai apropiați prieteni și familie. Masa constă de obicei dintr-o selecție de mâncăruri calde și reci, inclusiv fructe proaspete de mare. Și chiar dacă Crăciunul cade în timpul verii, multe familii se vor bucura de curcan fript, garnituri fierbinți și tradiționala budincă de Crăciun.
Dacă se sărbătorește într-un grup mai numeros de prieteni deobicei se aplică politica „pot luck”; aceasta înseamnă că toată lumea poate aduce câte un fel de mâncare, iar responsabilitatea gazdei nu trebuie să cadă pe umerii unei singure persoane.

Crăciun în Australia

Este o practică obișnuită să oferi și să primești cadouri în Australia. Acest lucru este, în general, păstrat între familie și prieteni, deși ați putea lua în considerare să oferiți un mic cadou sau un card unui angajator, manager sau oricui altcuiva căruia doriți să-i arătați aprecierea.
Copiii din Australia cred în Moș Crăciun.
Cu toate acestea, din moment ce este vară, nu ar fi neobișnuit să-l vedem pe Moș Crăciun îmbrăcat într-o versiune mai ușoară și mai cool a costumului său roșu și alb. Se poartă chiar și pantalonii scurți! Moș Crăciun folosește renii pentru a-și trage sania când livrează cadouri copiilor din Australia. Când ajunge în Australia, Moș Crăciun le dă uneori odihnă renilor și poate folosi canguri. Își schimbă și hainele cu altele mai puțin „fierbinți”! Copiii omit adesea morcovii pentru renii lui Moș Crăciun și ar putea fi niște prăjitură pentru Moș Crăciun, cu niște bere rece, dar este adesea fără alcool pentru că Moșul trebuie să-și conducă sania.

Crăciunul la plajă

De Boxing Day (26 decembrie) majoritatea oamenilor merg și își vizitează prietenii și fac adesea grătare pe plajă. O celebră cursă de iahturi, de la Sydney la Hobart în Tasmania are loc în ziua aceasta.
Deoarece este atât de cald în perioada Crăciunului în Australia, există destul de des incendii masive în toată țara. Mulți pompieri voluntari sunt implicați în salvarea oamenilor și a proprietăților și vin din toată Australia pentru a ajuta în statele cu probleme.
Un articol de Tibi Kovacs