Joan Jett și-a petrecut viața rupând bariere și provocând mari așteptări, o femeie care a luptat din greu pentru toate realizările sale și a rămas, totuși, modestă și recunoscătoare.

”Am avut o carieră binecuvântată”, spune ea.

”Mă consider atât de norocoasă că am reușit să fac lucrurile în felul meu.”

Cântăreață, compozitoare și producătoare, Joan Jett și-a început cariera muzicală ca adolescentă, formând prima sa trupă serioasă, Runaways, la vârsta de doar 15 ani.

Joan Jett – n. 22 septembrie 1958

Joan Jett și The Blackhearts

Cu un temperament rebel, dar o ființă luminoasă – în ciuda machiajului negru și violent, Joan Jett este o inovatoare cu forță de vizionar. În calitate de lider al trupei hard-rock Blackhearts, cu care a devenit membru al Rock and Roll Hall of Fame, a avut opt albume de platină și aur și nouă single-uri de Top 40, inclusiv clasicele ”Bad Reputation”, ”I Love Rock ‘ N ‘Roll, „I Hate Myself For Loving You” și „Crimson and Clover.”. Casa ei de discuri independentă, Blackheart Records, a fost fondată în 1980. Marca Blackheart este una dintre cele mai longevive și continuă să dea o voce trupelor noi.

La intrarea sa în ”Rock and Roll Hall of Fame”, în anul 2015, Joan Jett vorbea, cu franchețea caracteristică, despre pasiunea și promisiunea adevăratului rock n’roll:

„Vin dintr-un loc în care rock n’roll înseamnă ceva. Înseamnă mai mult decât muzică, înseamnă mai mult decât modă, mai mult decât o poză bună. Este un limbaj al unei culturi care i-a făcut adolescenți eterni pe toți cei care o urmează. Al integrității, rebeliunii, frustrării, înstrăinării și lipiciul care a eliberat mai multe generații de auto-suprimarea nenaturală a societății „.

Joan Jett și The Blackhearts au lansat, în 2018, prima lor nouă piesă din ultimii cinci ani – ”Fresh Start”. Aceasta a fost înregistrată special pentru documentarul ”Bad Reputation”, film despre viața lui Joan.

Despre noua melodie, Joan Jett declara că ”Uneori trebuie să-ți spui: ‘Îmi place încă ceea ce fac? Trebuie să găsesc din nou focul.’ O parte din aceasta se gândește la rock n’roll, în general, ca la jocul unui tânăr scriind despre sex, dragoste și petrecere. Pe măsură ce rockerii îmbătrânesc, despre ce scriu? Nu sunt sigură că există un răspuns, dar îl căutăm.”

I Love Rock ‘n Roll

Joan cântă și trăiește rock & roll pur și simplu, fără a face din asta o problemă explicită de genul feminin. A devenit, însă, un personaj reprezentativ pentru mai multe generații de femei rockerițe. Marca ei este extrem de puternică și nelustruită, o combinație de ”cârlige” copleșitoare – imagine îndrăzneață până la sfidare, ritm dur Stones cu acorduri AC/DC și glam rock.

De la prima ei formație, Runaways, până în zilele ei de succes, în anii ’80, cu Blackhearts, chiar până la renașterea ei neașteptată, în anii ’90, nu și-a schimbat muzica, a păstrat controlul calității ridicat, făcând din single-ul ”I Love Rock ‘n Roll” o emblemă de neșters, un clasic.

”Chitara mea nu este un obiect. Este o prelungire a sinelui meu. Este cine sunt eu.”

foto tumblr.com

Citește și Back to Black