Sunt eu în muzica mea, mai mult decât vedeți la tv sau la radio, sunt eu. Muzica este singura din viața mea care îmi dă încredere totală în mine”.

Amy Winehouse (n. 14 septembrie 1983 – d. 23 iulie 2011)

Născută la Londra, Amy Winehouse, care s-a luptat mulţi ani cu dependenţa de droguri şi de alcool, este considerată artista care a reuşit să crească din nou popularitatea muzicii soul.

Relația dintre mine si eul meu

„Singurul lucru care mă interesează este comportamentul uman și interacțiunea dintre doi oameni, chiar relația dintre mine si eul meu”,  declara ea la 20 de ani, în 2004.

”Nu scriu cântece pentru că reprezintă ceva cool sau pentru că vreau să fiu remarcată în vreun fel ori să ajung faimoasă”, spunea pentru E! News în 2007. ”Scriu piese despre ce mi se întâmplă în viață, lucruri, persoane cu care am sau am avut probleme. Am avut parte de despărțiri urâte, dar important pentru mine a fost ca din tot răul să rămână ceva bun”.

Back To Black

De o sinceritate dezarmantă, nu se gândea, înainte de a scrie o piesă, la gura lumii.

Nu scriu un cântec pentru ca apoi să mă gandesc ‘Oh, milioane de oameni vor auzi asta’. Scriu pentru că vreau să înțeleg de ce fac sau am făcut anumite lucruri”.

Back To Black este piesa care dă titlul albumului lansat de Amy Winehouse în 2006. Albumul a fost răsplătit cu un trofeu Grammy, în 2008.

Iată ce spunea despre ”Back to Black”, la CNN, în 2007: „Când o relație se termină, te întorci la ceea ce știi mai bine, doar că eu nu lucram atunci, așa că nu mă puteam arunca în muncă”.

”Și când bărbatul cu care mă vedeam a revenit la fosta iubită, eu nu aveam la ce să mă întorc, așa că au urmat luni negre, făcând tot felul de prostii pe care le faci când ai 22 de ani și suferi din dragoste”.

„A fost un an și jumătate când am băut mult— nu teribil, doar cât să uit că s-a încheiat acea relație. Iar managementul meu de la vremea aceea a crezut că din acest motiv nu lucrez, așa că au intervenit, crezând că ei fac astfel un lucru bun și m-au luat cu forța la un centru de reabilitare. Dar nu de asta aveam nevoie”.

Nu a intenționat niciodată ca piesele ei, precum „Rehab”, „Addicted” ,”Back to Black” sau „You Know I’m No Good”, să reprezinte un strigăt de ajutor.

Un suflet candid într-o fată tulburată, cu un comportament tulburător…

„Îmi plac anii 60, pentru că totul este naiv, inocent, dramatic, acea mentalitate…. iubesc acel băiat cu părul murdar, pe motor și chiar dacă nu mă iubește la rândul său, eu tot stau în mijlocul drumului pentru el. Cred foarte mult în mentalitatea totul sau nimic”, mărturisea ea la CNN, tot în 2007.

Blestem, talent și risipă

„A trecut atâta timp de când un artist din lumea pop și-a recunoscut cu atâta ușurință defectele. Azi toți încearcă să proiecteze perfecțiunea în fața fanilor și a presei”, spunea Mark Ronson, care a produs Back to Black, împreună cu Salaam Remi, în 2007. „Dar Amy va spune: ‘Da, m-am îmbătat si am căzut. Și ce?’ Ea nu este falsă și nu urmărește faima”.

Nu a însemnat că celebritatea nu a urmărit-o. Prețul a fost, însă, pe măsură. După încercări și perioade dificile, Amy Winehouse s-a internat într-o clinică de reabilitare, în ianuarie 2008, după ce imagini cu ea consumând droguri au fost făcute publice. A recunoscut, mai târziu, că pe toată perioada cât s-a aflat sub tratament a continuat să consume droguri.

Fanii şi criticii i-au aplaudat farmecul necizelat şi combinaţia unică de jazz şi soul care îi caracteriza muzica. Dăruită și cu un talent incontestabil de compozitoare , Amy ne-a lăsat o muzică de o candoare aproape brutală.

Cele două discuri lansate în timpul vieţii ”Frank” şi ”Back to Black” – recompensat cu cinci premii Grammy – s-au vândut în peste 12 milioane de exemplare în întreaga lume. ”Back to Black” a devenit, după moartea cântăreței, cel mai bine vândut album al secolului al XXI-lea, în Marea Britanie, record doborât, în decembrie 2011, de albumul ”21” al cântăreţei Adele.


Citește și
The King of Queen
foto tumblr.com