Oamenii frustrați – vecinii noștri permanenți

Trăim într-o lume în care frustrarea trăiește la aceeași masă cu noi, bea din același pahar cu noi, împarte același pat cu noi. Cum s-o recunoaștem înapoia măștii și cum să o evităm? Cum să ne îndepărtăm de frustrați și cum să nu devenim unul? Posibile răspunsuri le regăsim citind…

Frustrarea este o emoție complexă și adesea dificil de gestionat, manifestându-se printr-o varietate de comportamente ce pot afecta atât persoana în cauză, cât și pe cei din jurul său. Frustrarea este un concept psihologic complex care a captat atenția cercetătorilor și practicienilor din diverse domenii de-a lungul decadelor. Este definită ca o stare emoțională negativă ce apare atunci când un individ este împiedicat de la atingerea unui obiectiv sau satisfacerea unei nevoi. Acest articol examinează frustrarea dintr-o perspectivă multidisciplinară, integrând studii empirice, teorii psihologice și perspective oferite de personalități marcante în domeniu, atât cât se poate în condițiile unui eseu care nu-și propune să trateze științific tema, ci, mai degrabă, sociologic.

Să începem, vorba lui Voltaire, cu definiția și originea conceptului

Frustrarea a fost definită de Dollard et al. (1939) ca fiind „blocarea unui comportament orientat spre un scop”. Această definiție a fost esențială pentru dezvoltarea teoriei frustrare-agresiune, care sugerează că frustrarea duce inevitabil la agresiune. Deși această teorie a fost ulterior revizuită și nuanțată, ea rămâne un punct de referință important în literatura de specialitate.

Teorii psihologice ale frustrării

 1. Teoria Frustrare-Agresiune (Dollard et al., 1939):
  • Conform acestei teorii, frustrarea cauzează agresiune. Studiile ulterioare (Berkowitz, 1989) au extins această teorie, sugerând că frustrarea duce la agresiune doar în prezența unor indicii agresive.
  • „Frustrarea produce agresiune în mod inevitabil, dar relația dintre cele două este mediată de diverse variabile contextuale și individuale” (Berkowitz, 1989).
 2. Teoria privării relative (Stouffer et al., 1949):
  • Aceasta sugerează că frustrarea rezultă din percepția că alții, în situații similare, au mai mult succes sau resurse.
  • Studiile au arătat că privarea relativă este un predictor important al satisfacției vieții și al comportamentelor de protest (Walker & Smith, 2002).
 3. Teoria Disonanței cognitive (Festinger, 1957):
  • Festinger a propus că disonanța cognitivă, sau incongruența dintre așteptări și realitate, poate duce la frustrare.
  • „Disonanța cognitivă este o sursă semnificativă de frustrare, deoarece oamenii au o nevoie inerentă de a menține consistența între credințele și acțiunile lor” (Festinger, 1957).

Studii empirice și dovezi

Cercetările empirice au explorat diverse aspecte ale frustrării, de la cauze și efecte la mecanisme de coping:

 1. Cauze ale Frustrării:
  • Studiile au identificat factori precum barierele externe (e.g., obstacole fizice) și conflictele interne (e.g., dorințe contradictorii) ca fiind surse comune de frustrare (Klinger, 1975).
 2. Efectele frustrării:
  • Frustrarea poate duce la o gamă largă de reacții emoționale și comportamentale, incluzând agresiunea, retragerea și apatia (Berkowitz, 1989).
  • Un studiu realizat de Geen (1991) a arătat că indivizii frustrați sunt mai predispuși să manifeste comportamente agresive atunci când sunt expuși la indicii agresive.
 3. Mecanisme de Coping:
  • Cercetările au evidențiat diverse strategii de coping, cum ar fi reevaluarea cognitivă, distragerea atenției și căutarea suportului social (Lazarus & Folkman, 1984).
  • „Copingul eficient cu frustrarea implică flexibilitate cognitivă și utilizarea unor strategii adaptative variate” (Lazarus & Folkman, 1984).

Personalități și perspective

Diverse personalități din psihologie au contribuit la înțelegerea frustrării:

 1. Sigmund Freud:
  • Freud a asociat frustrarea cu conflictele inconștiente și reprimarea dorințelor: „Frustrarea este adesea rezultatul conflictelor dintre dorințele inconștiente și realitatea externă” (Freud, 1920).
 2. Abraham Maslow:
  • Maslow a văzut frustrarea ca un impediment în calea autorealizării: „Frustrarea nevoilor de bază poate împiedica individul să atingă autoactualizarea” (Maslow, 1943).
 3. Carl Rogers:
  • Rogers a subliniat importanța unei atmosfere de acceptare și empatie în reducerea frustrării: „Un mediu de susținere și înțelegere poate diminua frustrarea și facilita creșterea personală” (Rogers, 1951).

Frustrarea este un fenomen psihologic complex care implică interacțiuni între factori personali și contextuali. Teoriile și studiile prezentate subliniază importanța înțelegerii mecanismelor subiacente și dezvoltării strategiilor eficiente de coping. Prin investigarea aprofundată a frustrării, putem nu doar să înțelegem mai bine acest fenomen, dar și să dezvoltăm intervenții care să îmbunătățească bunăstarea psihologică și socială.

Homo homini lupus

Comportamentul oamenilor frustrați

Persoanele frustrate prezintă adesea iritabilitate, reacționând disproporționat la situații minore și având dificultăți în a-și controla emoțiile. Această iritabilitate se poate transforma în agresivitate verbală, unde individul folosește cuvinte dure și critici aspre, sau chiar agresivitate fizică, care se manifestă prin gesturi violente și comportament impulsiv.

Un alt aspect comun al comportamentului frustrat este retragerea socială. Persoanele afectate pot evita interacțiunile sociale, preferând autoizolarea. Acest comportament de izolare poate fi un mecanism de apărare pentru a evita confruntările sau situațiile percepute ca fiind stresante. În unele cazuri, retragerea socială poate duce la sentimente de singurătate și poate agrava starea de frustrare.

Cauzele profunde ale frustrării sunt variate, dar printre cele mai frecvente se numără stresul cronic, așteptările nerealiste și lipsa de control asupra anumitor aspecte ale vieții. Stresul cronic, generat de situații constante de presiune și cerințe excesive, poate diminua capacitatea individului de a face față provocărilor cotidiene. Așteptările nerealiste, fie autoimpuse, fie impuse de alții, pot conduce la un sentiment constant de eșec și inadecvare. Lipsa de control asupra situațiilor esențiale din viață poate alimenta un sentiment de neputință, amplificând starea de frustrare.

Pentru a ilustra aceste comportamente și cauze, putem analiza câteva studii de caz. De exemplu, un angajat care se confruntă cu cerințe excesive la locul de muncă și lipsă de recunoaștere poate deveni iritabil și agresiv verbal. Un alt exemplu este cel al unei persoane care, în urma așteptărilor nerealiste impuse de familie, ajunge să se izoleze social, simțindu-se copleșită de presiuni. Înțelegerea acestor mecanisme psihologice ne ajută să identificăm și să tratăm frustrarea într-un mod mai eficient.

Tratamente și metode de evitare a oamenilor frustrați

Frustrarea este o emoție comună, dar poate deveni problematică atunci când nu este gestionată corespunzător. Există multiple modalități de tratament pentru a ajuta persoanele care se confruntă cu acest sentiment. Una dintre cele mai eficiente metode este consilierea psihologică. Prin intermediul acesteia, indivizii au posibilitatea de a discuta deschis despre sursele frustrării lor și pot învăța strategii pentru a le gestiona. Consilierea poate oferi un mediu sigur și confidențial pentru explorarea emoțiilor și dezvoltarea unei perspective mai echilibrate.

Toleranță la frustrare?

O altă abordare terapeutică importantă este terapia cognitiv-comportamentală (TCC). Aceasta se concentrează pe identificarea și schimbarea tiparelor de gândire disfuncționale care pot contribui la frustrare. Prin TCC, indivizii pot învăța să recunoască gândurile negative și să le înlocuiască cu altele mai constructive. Acest tip de terapie nu doar că abordează simptomele frustrării, dar și îmbunătățește capacitatea de a face față situațiilor stresante în viitor.

Gestionarea stresului este o componentă esențială în prevenirea frustrării. Tehnicile de relaxare, cum ar fi meditația, exercițiile de respirație și yoga, pot fi extrem de benefice. Aceste practici ajută la reducerea tensiunii acumulate și oferă un mijloc eficient de a menține echilibrul emoțional. Dezvoltarea unor mecanisme sănătoase de coping, cum ar fi jurnalizarea sau activitățile creative, poate de asemenea contribui la gestionarea frustrării.

Stabilirea unor așteptări realiste este crucială pentru evitarea frustrării. Este important să recunoaștem limitele și să evităm suprasolicitarea. Dezvoltarea unei rețele de suport social poate oferi un sprijin valoros în momentele dificile. Prietenii, familia și grupurile de suport pot oferi un spațiu pentru exprimarea emoțiilor și pentru găsirea de soluții.

Resursele utile, cum ar fi cărți, articole și aplicații mobile, pot oferi informații suplimentare și tehnici practice pentru gestionarea frustrării. De exemplu, aplicațiile de mindfulness pot ghida utilizatorii prin exerciții de meditație, iar cărțile de auto-ajutor pot oferi perspective valoroase și strategii pentru creșterea rezilienței emoționale.

Prin integrarea acestor metode și resurse, putem nu doar trata frustrarea, ci și preveni apariția ei, menținând astfel un echilibru emoțional sănătos.

Referințe

 • Berkowitz, L. (1989). Frustration-aggression hypothesis: Examination and reformulation. Psychological Bulletin, 106(1), 59-73.
 • Dollard, J., Doob, L. W., Miller, N. E., Mowrer, O. H., & Sears, R. R. (1939). Frustration and aggression. Yale University Press.
 • Festinger, L. (1957). A theory of cognitive dissonance. Stanford University Press.
 • Freud, S. (1920). Beyond the Pleasure Principle. International Psycho-Analytical Library.
 • Geen, R. G. (1991). Human aggression. Open University Press.
 • Klinger, E. (1975). Consequences of commitment to and disengagement from incentives. Psychological Review, 82(1), 1-25.
 • Lazarus, R. S., & Folkman, S. (1984). Stress, appraisal, and coping. Springer Publishing Company.
 • Maslow, A. H. (1943). A theory of human motivation. Psychological Review, 50(4), 370-396.
 • Rogers, C. R. (1951). Client-centered therapy: Its current practice, implications, and theory. Houghton Mifflin.
 • Stouffer, S. A., Suchman, E. A., DeVinney, L. C., Star, S. A., & Williams Jr, R. M. (1949). The American soldier: Adjustment during army life (Studies in social psychology in World War II), Vol. 1. Princeton University Press.
 • Walker, I., & Smith, H. J. (2002). Relative deprivation: Specification, development, and integration. Cambridge University Press.