„Toată lumea vrea să fie Cary Grant. Și eu aș vrea să fiu Cary Grant.”

Cary Grant, unul dintre cei mai străluciți și carismatici actori din Epoca de Aur a Hollywood-ului, rămâne o figură emblematică a cinematografiei clasice. Născut sub numele de Archibald Alec Leach pe 18 ianuarie 1904, în Bristol, Anglia, Grant a emigrat în Statele Unite, unde și-a transformat complet cariera și imaginea, devenind unul dintre cei mai iubiți și respectați actori ai timpului său.

Periplu biografic

Copilăria lui Archibald Alec Leach, a fost marcată de provocări și experiențe care au contribuit la modelarea caracterului și personalității sale ulterioare. Născut pe 18 ianuarie 1904, în Bristol, Anglia, Grant a venit dintr-un mediu modest, fiind fiul lui Elsie Maria Kingdon și Elias James Leach.

Tatăl său era lucrător la o fabrică, iar mama sa era casnică. Familia lui Grant nu era bogată, iar condițiile lor de viață erau destul de modeste. Din păcate, copilăria sa a fost umbrită de evenimente tragice și incertitudine. Când Grant avea doar 10 ani, mama sa a fost internată într-un spital de boli mintale, iar tânărul Archie a fost informat greșit de tatăl său că aceasta a decedat. Această experiență a avut un impact profund asupra sa și a afectat relațiile sale ulterioare.

Din cauza situației financiare a familiei și a absenței mamei sale, Grant a trebuit să se confrunte cu realitățile dure ale vieții la o vârstă fragedă. A părăsit școala la 14 ani și s-a alăturat unei trupe de teatru ambulant, unde a început să-și dezvolte abilitățile în arta spectacolului. Această experiență timpurie în lumea divertismentului a fost crucială în modelarea aspirațiilor sale profesionale și a contribuit la dezvoltarea talentului său pentru actorie.

În adolescență, Grant a călătorit cu trupa de teatru, ceea ce i-a oferit o evadare de la problemele sale acasă și o oportunitate de a-și explora și cultiva talentul artistic. Această perioadă a fost esențială în dezvoltarea abilităților sale ca actor și dansator, dar și în formarea personalității sale carismatice și a stilului său unic.

Tranzitia lui Grant de la viața în Anglia la cea din Statele Unite a fost un alt moment cheie în viața sa. În America, el și-a transformat complet identitatea, lăsând în urmă trecutul său dificil și devenind Cary Grant, unul dintre cei mai iubiți și respectați actori de la Hollywood.

În ciuda începuturilor sale dificile, Grant a reușit să transforme provocările copilăriei sale într-o carieră de succes și într-o viață plină de realizări remarcabile. Această transformare de la Archibald Leach la Cary Grant este o poveste despre reziliență, talent și determinare, demonstrând capacitatea extraordinară a unui individ de a se reinventa și de a-și depăși trecutul.

Cary Grant (pinterest.com)

Grant a fost cunoscut pentru eleganța sa naturală și pentru farmecul său debordant, care l-au transformat într-unul dintre cei mai versatili și atrăgători actori de la Hollywood. A avut capacitatea de a juca într-o gamă largă de genuri, de la comedii romantice și screwball comedies la thrillere și drame. Această versatilitate l-a făcut extrem de popular atât în rândul publicului, cât și al criticilor.

„Nu m-am născut cu un cuțit de argint în gură. Am avut o periuță cu dinți de lemn.”

Ascensiunea

Cariera sa cinematografică a început în anii 1930 și a înflorit în anii 1940 și 1950. A colaborat cu unii dintre cei mai mari regizori ai timpului, inclusiv Alfred Hitchcock, cu care a realizat filme clasice precum „North by Northwest”, „To Catch a Thief” și „Suspicion”. Sub regia lui Howard Hawks, Grant a jucat în „Bringing Up Baby” și „His Girl Friday”, două dintre cele mai renumite comedii screwball. În „An Affair to Remember” și „The Awful Truth”, Leo McCarey a folosit farmecul și talentul comic al lui Grant pentru a crea niște momente memorabile în istoria cinematografiei. Cu George Cukor, Grant a lucrat în „The Philadelphia Story”, unde a arătat nu numai abilități comice, dar și o profunzime emoțională remarcabilă.

Aceste colaborări nu doar că au definit cariera lui Grant, dar au contribuit și la evoluția genului thriller în cinematografie.

În comedii precum „Bringing Up Baby” și „His Girl Friday”, Grant a demonstrat un talent extraordinar pentru  comedie, devenind unul dintre pionierii genului screwball comedy. Chimia sa pe ecran cu co-starurile – Grace Kelly, Deborah KerrKatharine Hepburn, Ingrid Bergman și Audrey Hepburn, a fost mereu magnetică, conferind filmelor o calitate atemporală.

Pe lângă talentul său actoricesc, Grant a fost apreciat pentru eleganța și stilul său vestimentar, fiind considerat unul dintre cei mai bine îmbrăcați bărbați din era sa. Acest aspect a contribuit la imaginea sa de „gentleman englez”, o caracteristică distinctivă în multe dintre rolurile sale.

Mari (și multe) iubiri

Viața personală a lui Cary Grant a fost adesea subiect de speculații și controverse. A avut cinci căsătorii și a fost un subiect frecvent în presa de scandal. În ciuda acestui fapt, a reușit să-și mențină imaginea publică și să rămână iubit de publicul său. Iată o listă a soțiilor sale, cu precizarea că n-o facem decât din dorința de a ne aminti de câteva femei frumoase.

Cary Grant s-a căsătorit cu Virginia Cherrill în 1934. Cherrill era o actriță cunoscută pentru rolul ei în filmul „City Lights” de Charlie Chaplin, în care a jucat rolul fetei oarbe. Căsătoria lor a fost scurtă, divorțând în 1935.

Cherrill, pinterest.com

După divorțul de Cherrill, Grant s-a căsătorit cu moștenitoarea Woolworth, Barbara Hutton, în 1942. Hutton era una dintre cele mai bogate femei din lume la acea vreme. Căsătoria lor, care a durat până în 1945, a fost intens mediatizată, iar Grant a fost adesea acuzat că s-a căsătorit pentru bani, deși el a refuzat cu vehemență aceste speculații.

Barbara Hutton (getty images)

A treia sa soție a fost actrița Betsy Drake, cu care s-a căsătorit în 1949. Relația lor a fost mai lungă și aparent mai stabilă, dar au divorțat în 1962. Drake (care și-a abandonat ulterior cariera pentru a se căsători cu Grant) a jucat alături de el în câteva filme și se spune că a avut o influență semnificativă asupra intereselor sale în psihanaliză și spiritualitate.

Cary Grant, fermecătorul gentleman

Betsy Drake (pinterest.com)

Grant s-a căsătorit cu actrița Dyan Cannon în 1965. Căsătoria lor a fost intens disecată de public și presă. Au avut o fiică împreună, Jennifer, dar căsătoria a fost tumultuoasă și a culminat cu un divorț controversat în 1968.

Dyan Cannon și Cary Grant – Photo by
William Lovelace
on Getty Images
(via pinterest.com)

Ultima sa căsătorie a fost cu Barbara Harris, o femeie cu 47 de ani mai tânără decât el. S-au căsătorit în 1981 și au rămas împreună până la moartea lui Grant în 1986. Această căsătorie a fost văzută ca fiind mai retrasă și mai liniștită, în contrast cu relațiile sale anterioare.

Cary Grant and Barbara Harris during „Hide In Plain Sight” – Premiere Party at The Beverly Wilshire Hotel in Beverly Hills, California, United States. (Photo by Ron Galella/Ron Galella Collection via Getty Images)

Grant s-a retras din actorie în anii 1960, preferând să se concentreze pe viața sa personală și pe diferite interese de afaceri. A rămas totuși o figură influentă în industria cinematografică și a fost onorat cu un Oscar onorific în 1970 pentru contribuția sa remarcabilă la cinematografie.

Cary Grant a decedat pe 29 noiembrie 1986, dar moștenirea sa continuă să fie celebrată și astăzi. Filmele sale rămân clasice iubite, iar el însuși este adesea amintit ca unul dintre cei mai mari actori ai tuturor timpurilor. Stilul, eleganța și talentul său au lăsat o amprentă de neșters asupra istoriei cinematografice.

Actorul a fost lăudat și admirat nu doar de public, ci și de colegii săi actori, regizori și critici de film. Iată câteva citate celebre despre Cary Grant, care reflectă impactul său asupra industriei filmului și a colegilor săi:

Alfred Hitchcock, celebrul regizor cu care Grant a colaborat în mai multe filme, a spus despre el: „Cary Grant este singurul actor pe care l-am iubit în toată viața mea.”

Katharine Hepburn, care a jucat alături de Grant în filme precum „Bringing Up Baby”, a remarcat: „Cary Grant este personalitatea cea mai mare care a apărut pe ecran.”

Deborah Kerr, co-star în „An Affair to Remember”, a descris lucrul cu Grant, spunând: „Cu Cary Grant, ai simțit că este probabil cel mai relaxat actor cu care ai lucrat vreodată. Te face să te simți complet confortabil.”

Howard Hawks, regizorul filmului „His Girl Friday”, a spus: „Cary Grant era atât de bun la comedie pentru că putea face lucruri grele părea ușoare.”

David Thomson, un critic de film renumit, a scris în „The New Biographical Dictionary of Film”: „Grant este important pentru că prin el vedem un model ideal de farmec masculin și grație, un ideal pe care încă îl apreciem.”

Richard Schickel, un alt critic de film, a spus: „El a reușit să devină un simbol al bărbatului care fiecare bărbat își dorește să fie și fiecare femeie își dorește să-l aibă.”

Lui Hitchcock, cu dragoste