Îl citesc pe Zafón cu o uluială plină de încântare – un scriitor care poate convinge și pietrele să citească.

Primele trei cărți din tetralogia barceloneză (Umbra Vântului, Jocul Îngerului, Prizonierul Cerului ) le-am devorat deja și, fără a încerca să fac vreo recenzie, vreau să ”dau afară” un pic din preaplinul produs de ele.

Fiecare carte este o ființă vie care, odată intrată în mâinile tale, șterge granițe temporale, spațiale, credibile sau năucitoare, te înzestrează cu puteri sufletești nebănuite și te metamorfozează în ce n-ai visat vreodată c-ai putea fi. Capabilă de asemenea vrăji ea se încarcă după aceea din trăirea și bătăile inimii tale, perpetuându-și destinul cu o și mai mare intensitate în alte și alte mâini, suflete și minți.

Pătrunzi într-o poveste și, în funcție de cine ești și ce e înăuntrul tău, povestea se schimbă, căpătă înțelesuri diferite și sclipește în oglinzi mișcătoare tăiate sub unghiuri magice.

tumblr.com

O mântuire

Umbra Vântului e despre CITITOR și felul în care acesta percepe și se îndrăgostește de literatură. Cartea îl ia de mână și îi deschide mereu porți, aici, acolo, una și încă una, complicând, țesând o plasă în care acesta se lasă prins cu voluptate, fără putință de împotrivire. Citind își înțelege condiția umană.

Un blestem

Jocul Îngerului e despre SCRIITOR și procesul creației, facere istovitoare care are forța de a-l azvârli în nebunie. În acest joc cartea nu îl mai ia de mână pe cel care-o citește, ci îl aruncă într-un labirint tenebros, închide ușa și aruncă cheia. El are parte de un parcurs violent, negru și înfricoșător spre lumină.

O clarificare

Prizonierul Cerului e despre MARTOR și mărturia care oferă cheia ieșirii din neguri. Țesătura de mister în care  creația și descoperirea îndură un adevărat calvar pare să fie tălmăcită prin descătușarea  dată de mărturisire. Cu atât mai mult cu cât nimeni nu vrea să își piardă identitatea uitând trecutul, simțind instinctiv că, înainte de a putea face ceva în prezent, este ceea ce își amintește.

Nu v-am destănuit nimic din ce se întâmplă în Barcelona lui Zafón și în Cimitirul Cărților Uitate …

Cititi voi, vă îndemn de 93836434252363273 de ori!

 

Citește și S-a furat Gioconda!