Bill Gates lucrează de acasă, conștiincios, pregătit pentru un șir de întrebări interesante despre COVID-19, despre actuala criză, despre lume și cum va arăta ea după ce pandemia își va fi făcut ravagiile în lungul și în latul mapamondului. Un interviu  din care putem învăța multe:

Despre actuala criză, în primul rând,  ce vă îngrijorează cel mai mult?

Faza actuală are o mulțime de aspecte în țările bogate. Cu acțiunile corecte, inclusiv testarea și distanțarea socială, în 2-3 luni, țările bogate ar fi trebuit să evite nivelurile ridicate de infecție. Îmi fac griji pentru toate pagubele economice, dar și mai rău va fi modul în care aceasta va afecta țările în curs de dezvoltare care nu pot face distanțarea socială la fel ca țările bogate și a căror capacitate spitalicească este mult mai mică.

Puteți explica, pe scurt, ce pot face majoritatea americanilor pentru a ajuta alți americani în acest moment de criză?

Un lucru mare este să mergem împreună cu abordarea „închisă” în comunitatea noastră, astfel încât rata infecției să scadă dramatic pentru a ne permite să revenim la normal cât mai curând posibil. Unii oameni, precum lucrătorii din domeniul sănătății, vor face muncă eroică și trebuie să îi sprijinim. Trebuie să rămânem liniștiți, chiar dacă aceasta este o situație fără precedent.

Există vreo șansă ca termenul de 18 luni pentru dezvoltarea unui vaccin să fie scurtat și cât de mult?

Aceasta este o mare întrebare. Există peste 6 eforturi diferite pentru a face un vaccin. Unii folosesc o nouă abordare numită ARN, care nu este încă dovedită. Va trebui să construim o mulțime de linii de producție, pentru diferitele abordări, știind că unele dintre ele nu vor funcționa. Vom avea nevoie de miliarde de vaccinuri pentru a proteja lumea. Vaccinurile necesită testare pentru a vă asigura că sunt sigure și eficiente. Unele vaccinuri precum cel pentru gripă nu sunt recomandate vârstnicilor.

Primele vaccinuri pe care le vom primi se vor adresa lucrătorilor din domeniul medical și personalului esențiale din alte domenii conexe. Acest lucru s-ar putea întâmpla înainte de 18 luni dacă totul merge bine, dar noi, Dr. Fauci și alții preferăm  să nu promitem acest lucru atunci când nu suntem siguri. Munca se desfășoară cu viteză maximă.

Aș dori, de asemenea, să întreb același lucru, dar în ceea ce privește calendarul pentru un tratament eficient.

Un tratament terapeutic ar putea fi disponibil cu mult înaintea unui vaccin. În mod ideal, acest lucru ar reduce numărul de persoane care au nevoie de terapie intensivă, inclusiv persoanele cu afecțiuni respiratorii. Fundația a organizat un accelerator terapeutic pentru a analiza toate ideile cele mai promițătoare și a aduce în joc toate capacitățile industriei. Deci, sper că va ieși ceva din asta. Ar putea fi un anti-viral, sau anticorpi, sau altceva.

O idee care este explorată este utilizarea sângelui (plasma) de la persoanele care sunt recuperate. Aceasta poate avea anticorpi pentru a proteja oamenii. Dacă funcționează, acesta ar fi cel mai rapid mod de a proteja lucrătorii din domeniul sănătății și pacienții care suferă boli grave.

În calitate de educator, ce pot face pentru studenții mei, în special pentru studenții mei cu venituri mici care nu au acces la tehnologie în acest timp? Am încercat să trimit e-mailuri liniștitoare (inclusiv poze cu pisici), dar îmi fac griji pentru impactul educațional, precum și impactul pe termen lung asupra bunăstării elevilor mei.

Este o problemă uriașă că școlile vor fi închise, probabil pentru următoarele câteva luni. Sunt impresionat de abordările creative cu care mulți profesori vin să predea de la distanță. (Dacă sunteți un profesor care citește acest lucru, vă mulțumesc pentru munca pe care o faceți.) Dar știu că nu toată lumea este pregătită să învețe de la distanță. Există o mulțime de resurse online bune, printre care Academia Khan, CommonLit, Matematica Ilustrativă, Zearn și Scholastic. Comcast și alți furnizori de conectare la internet realizează programe speciale pentru a ajuta la acces. Din păcate, studenții cu venituri mici vor fi răniți mai mult de situație decât alții, așa că trebuie să ajutăm în orice fel.

Ce părere aveți despre răspunsul Chinei la focar? Cum ați evalua răspunsul lor pe o scară 1-10?

După 23 ianuarie, când și-au dat seama cât de seriosă este problema, au impus o izolare socială puternică, ceea ce a făcut o diferență imensă. Desigur, izolarea a creat o mulțime de dificultăți pentru persoanele implicate, dar au reușit să oprească răspândirea cazului. Alte țări o vor face altfel, dar o combinație de testare și izolare socială funcționează în mod clar, și asta este tot ce avem până când vom primi un vaccin.

În opinia dumneavoastră, după ce această pandemie se încheie, oricât ar fi de lungă, care ar trebui să fie primul pas pe care îl facem ca umanitate, astfel încât să fim mai bine pregătiți pentru următoarea pandemie?

Discuția TED pe care am avut-o în 2015 a vorbit despre acest lucru. Trebuie să avem capacitatea de a îmbunătăți foarte rapid diagnosticul, medicamentele și vaccinurile. Tehnologiile există pentru a face acest lucru. Bine, dacă se fac investiții corecte. Țările pot colabora în acest sens. Am creat CEPI (Coaliția pentru Inovarea Preparatelor Epidemice), care a lucrat la vaccinuri, dar care trebuie finanțată la nivel superior pentru a avea capacitatea de producție așteptată de lume lume.

De ce credeți că majoritatea guvernelor nu au fost pregătițe, dacă Dvs. și alți experți ați avertizat despre astfel de evenimente?

Nimeni nu putea prezice care era șansa apariției unui nou virus. Cu toate acestea, știam că se va întâmpla la un moment dat, fie cu o gripă, fie cu un alt virus respirator. Ne pregătim pentru posibile războaie și incendii și acum trebuie să avem pregătire pentru epidemii tratate cu aceeași seriozitate. Vestea bună este că instrumentele noastre biologice, inclusiv noi modalități de a face diagnostice, terapeutice și vaccinuri fac posibilă existența unui sistem puternic de răspuns pentru epidemiile cauzate în mod natural.

Locuiesc în Seattle, ca tine, și se pare că testele noastre nu au crescut. Numărul nostru de cazuri confirmate începe să rămână în urma altor state. Care credeți că e cauza? Distanțarea socială eficientă sau lipsa testării?

Testarea în SUA nu este încă organizată. În următoarele câteva săptămâni, sper că Guvernul rezolvă acest lucru, având un site web la care puteți accesa informațiile despre testarea la domiciliu. Lucrurile sunt cam confuze în acest moment.

Ori de câte ori există un test pozitiv, trebuie să se înțeleagă unde se află boala și dacă trebuie să consolidăm distanțarea socială. Coreea de Sud a făcut o treabă excelentă în acest sens, inclusiv urmărirea digitală a contactelor.

Am citit raportul echipei de răspuns COVID-19 al Imperial College, precum și această explicație într-un context istoric. În esență, se spune că, făcând nimic, 4 milioane de americani mor. Prin strategia de atenuare – adică. distanțarea socială și „aplatizarea curbei” – se spune că 1,1-2 milioane de americani vor muri. Cu toate acestea, acesta spune, de asemenea, că strategia de suprimare sau „închiderea a totul pentru 18 luni” va duce la moarte doar a câteva mii de oameni. Sunteți de acord cu aceste numere și, dacă da, există vreo scuză pentru a nu emite imediat un ordin de izolare pentru întreaga țară?

Din fericire se pare că parametrii folosiți în acel model au fost prea negativi. Experiența din China este cea mai critică dată pe care o avem. Și-au făcut „închiderea” și au putut reduce numărul de cazuri. Aceștia testează pe scară largă, așa că văd recuperări imediat și până acum nu au fost multe. Au evitat infecțiile răspândite. Modelul Imperial nu se potrivește cu această experiență. Modelele sunt la fel de bune ca presupunerile puse în ele. Oamenii lucrează la modele care se potrivesc cu ceea ce vedem mai îndeaproape și vor deveni un instrument cheie. Un grup numit Institutul pentru Modelarea Bolilor pe care îl finanțez este unul dintre grupurile care lucrează cu alții în acest sens.

Standardele de testare Covid-19 par brusc nedrepte în favoarea celor bogați și faimoși. Testarea se întâmplă pentru oameni precum jucători sportivi profesioniști, chiar și pentru cei fără niciun simptom. Nu vorbesc despre lucrători în domeniul sănătății sau oameni aflați în locuri de muncă esențiale – vorbesc despre actori, actrițe, jucători sportivi și așa mai departe. În ceea ce privește partea flip, îndrumările de la Kaiser din WA este aceea că trebuie să aveți o febră de 101,5 ori fie o respirație gravă, fie o tuse proastă, și chiar atunci rezultatele testării durează 5 zile sau mai mult.

Cum se face că,  și cu mijloacele de acum de genul testării covid-19, pe care guvernul trebuie să le gestioneze, bogații și faimosii primesc tratament special? Există o serie mare de teste care sunt rezervate „persoanelor care contează”? Nu este oare ipocrit pentru toți ceilalți să li se spună că trebuie să se uite la binele comun și să evite să solicite prea mult din sistemul de îngrijire a sănătății, în timp ce cei bogați și faimoși primesc tot ce își doresc, când vor?

Trebuie să democratizăm și să amplificăm sistemul de testare, având un site web CDC la care oamenii merg și intră în situația lor. Situațiile prioritare ar trebui să fie testate în 24 de ore. Acest lucru este foarte posibil, deoarece multe țări au făcut-o. De exemplu, lucrătorii din domeniul sănătății ar trebui să aibă prioritate. Persoanele în vârstă ar trebui să aibă prioritate. Vom putea urmări cererea de testare în câteva săptămâni de la punerea în funcțiune a sistemului. Fără sistem nu știm ce lipsește – tampoane, reactivi etc.

Traducerea și adaptarea @David Gurău