Patrick Süskind (n. 26 martie 1949, Bavaria, Germania) este un romancier german contemporan.
A studiat istoria medievală și modernă în München și în Aix-en-Provence, iar condeiul i-a scăpărat prima oară în dramaturgie, cu piesa Contrabasul (1981), reprezentată și la Teatrul Național din București, cu Radu Beligan în rolul principal.
Romanul
Singurul său roman – ”Parfumul – povestea unui ucigaș” – a stârnit senzație și i-a adus celebritatea. Parfumul a fost respins de nenumărate ori înainte de a fi publicat, în sfârșit, în anul 1985 de către editura Diogenes care a avut un nas bun pentru că, după aceea, romanul a petrecut nouă ani figurând pe lista revistei săptămânale germane Der Spiegelcelor a celor mai bine vândute. A devenit un best-seller internațional, tradus în 49 de limbi și vândut în peste 20 de milioane de exemplare în întreaga lume.
Misteriosul Süskind trăiește o viață retrasă între München și Paris. Potrivit ziarului Süddeutsche Zeitung, el a acordat doar câteva interviuri, majoritatea din anii ’80 și aproape că nu are fotografii publice.
O poză (rară) realizată de Hans Kumpf, 2012 (sursa foto)
După o așteptare măsurată în zeci de ani – pentru obținerea drepturilor de film de la autor – Parfumul a fost în cele din urmă ecranizat, în 2006, de regizorul german Tom Twyker. Süskind nu s-a implicat în nici un fel și nici nu a participat la premieră.
Povestea
Povestea personajului lui Süskind este cea a unui ucigaș inapt să iubească, dar genial în harul său într-ale mirosurilor. Grenouille, o anomalie a naturii, fusese ”născut fără să aibă miros propriu în locul cel mai împuţit din lume, ivit din gunoi, mizerie şi putreziciune, crescut fără dragoste, trăind fără de căldură de suflet omenesc numai prin ţepoasa-i împotrivire şi forţa scârbei”.
Acest monstru obține, ucigând 25 de fecioare, aroma supremă, amestecul alchimic destinat subjugării semenilor din partea cărora își dorea iubirea, el însuși fiind incapabil s-o simtă. Paradoxal.
Scena de boltă a romanului descrie spectacolul execuţiei lui Grenouille, care prins şi acuzat de uciderea celor douăzeci şi cinci de tinere din Grasse, este în mod stupefiant eliberat, grație efectului răvășitor produs de parfumul minune, aroma supremă ce a creat ”nu un iz omenesc, ci suprauman, o mireasmă angelică, atât de indescriptibil izbutită şi dătătoare de viaţă, încât să rămână vrăjit oricine-o miroase, văzându-se silit să-l iubească din toată inima pe el, pe Grenouille, purtătorul.”
Citește și Iar mi-i sufletul la tine
Aș vrea să mă laud că sunt doctor la Spitalul de Doruri Cronice. Dar nu pot. Pentru că sunt doar un portar, biet portar. Tot ce fac este să le notez, febril, intrările și ieșirile, când și cum bântuie ele. Sunt lipsite de orice respect, nici măcar nu folosesc poarta, trec așa, pur și simplu, prin mine.
De când, însă, geamurile gheretei s-au spart și prin acoperiș răzbește ploaia, am dat bir cu fugiții. Sunt acum, și eu, un Dor.