”Oamenii au uitat cum să spună o poveste. Poveştile nu mai au mijloc şi sfârşit. De obicei au început care nu se mai opreşte din a începe.”
STEVEN SPIELBERG, unul dintre cei mai mari regizori ai lumii, s-a născut la 18.12.1946. Crede în vise, povești și schimbare, iar succesul lui se datorează unei viziuni sănătoase, optimiste față de viață, oameni și propriul sine: ”Fiecare dintre noi, în fiecare an, e o persoană diferită. Nu cred că sunt aceleaşi persoane pe întreg parcursul vieţii.”

Steven Spielberg

Steve Allan Spielberg, unul dintre cei mai influenti regizori si producatori americani, exponent al generatiei „bărbosilor” din anii ’70, campion al box-office-ului din USA si nu numai. A primit trei statuete OSCAR. ”Eu nu visez în somn, noaptea, ci întreaga zi; visurile mele sunt un mod de viaţă.”
Selectiv, câteva dintre succesele sale:
West Side Story(2021)
Ready Player One(2018)
The Post(2017)
The BFG(2016)
Bridge of Spies(2015)
Lincoln (2012)
War Horse(2011)
Indiana Jones and the The Kingdom of the Crystal Skull / Indiana Jones şi regatul craniului de cristal (2008)
Munich / Munchen (2005)
Catch Me If You Can / Prinde-mă! Dacă poţi! (2002)
Minority Report / Raport special (2002)
A.I. – Artificial Intelligence / Inteligență artificială (2001)
Saving Private Ryan / Salvaţi soldatul Ryan (1998)
The Lost World: Jurassic Park / Lumea Dispărută: Jurassic Park (1997)
Jurassic Park (1993)
Schindler’s List / Lista lui Schindler (1993)
Indiana Jones and the Last Crusade / Indiana Jones şi Ultima cruciadă (1989)
The Color Purple / Culoarea purpurie (1985)
Indiana Jones and the Temple of Doom / Indiana Jones şi Templul morţii (1984)
E.T. The Extra-Terrestrial / E.T. Extraterestrul (1982)
Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark / Indiana Jones şi Căutătorii arcei pierdute (1981)
Close Encounters of the Third Kind / Întâlnire de gradul trei (1977)
Jaws / Fălci (1975)
The Sugarland Express / Drumul spre Sugarland (1974)
Columbo: Murder by the Book (1971)
Duel / Duel pe autostrada (1971)

ÎN MEMORIA LUI … 🥀🕯️

Dumnezeu dă pricepere, dar nu fără mâinile oamenilor. Nici Dumnezeu  n-ar putea face viori Antonio Stradivari fără Antonio.” (George Eliot)
Antonio Stradivari (1644 – 18 decembrie 1737), celebrul lutier italian și maestru al instrumentelor cu coarde precum viorile, violoncele, chitarele, viorile, viorile și harpele a murit la Cremona la 18 decembrie 1737, la vârsta de 93 de ani, după aproximativ 75 de ani de meșteșugit instrumente muzicale. Este înmormântat în Biserica San Domenico din localitatea natală.

Antonio Stradivari

Se estimează că Stradivari a fabricat 1.116 instrumente dintre care 960 au fost viori. Aproximativ 650 de instrumente au supraviețuit, inclusiv 450 până la 512 viori.
România este printre puţinele ţări care dispune de o vioară Stradivarius, cumpărată de stat în 1956, cu sprijinul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, zice-se. Alexandru Tomescu este talentatul violonist aflat astăzi sub stăpânirea acestui instrument, după domnia lui Ion Voicu.
Atenție: atenţie: adevăratele Stradivarius sunt semnate în latineşte: Antonius Stradivarius Cremonensis Faciebat Anno (….)! 
*

IN MEMORIAM … 🥀🕯️

„Cu toții avem nevoie de cineva, ceva sau altundeva pe care nu-l avem …” (Gilbert Bécaud)
La 18 decembrie 2001, la vârsta de 74 de ani s-a stins din viață în urma complicațiilor cauzate de cauza cancerul pulmonar, Gilbert Bécaud (24 octombrie 1927 – 18 decembrie 2001).

Gilbert Bécaud

Compozitor, pianist și actor francez, a fost numit „Monsieur 100,000 Volts” din cauza interpretările sale energice. Cele mai cunoscute hituri ale sale sunt „Nathalie” și „Et maintenant”, o lansare din 1961 care a devenit un hit în limba engleză sub numele de „What Now My Love”. A rămas un artist popular timp de aproape cincizeci de ani, identificabil în costumele sale albastru închis, cu cămașă albă și „cravată norocoasă”, albastră cu buline albe. Locul său preferat era sala Olympia de la Paris, unde a debutat în 1954. Catalogul de melodii al lui Bécaud, cu aproximativ 450 de melodii, este publicat de BMG Music Publishing.
*
Margaret Eleanor Atwood (n. 18 noiembrie 1939) este o scriitoare canadiană, poetă și critic literar de limbă engleză, laureată a premiului Booker în anul 2000 cu „The Blind Assasin”.
Atwood este autoare a numeroase volume de proză, eseuri și poezie, fiind nominalizată pentru premiul Booker cu „Cat’s Eye și Alias Grace”. Cel mai recent roman al său, „Oryx and Crake”, a fost nominalizat atât pentru premiul Booker, cât și pentru premiul Orange.

Margaret Eleanor Atwood

Aminteşte-ţi uneori că pe jumătate eşti apă. Când nu poţi depăşi un obstacol, curgi pe lângă el, ocoleşte-l şi mergi mai departe,
aşa cum face apa.”
*
Franz Liebhard (din 1949 pseudonim literar al lui Robert Reiter) (n. 6 iunie 1899 – d. 18 decembrie 1989) a fost inițial un poet de limba maghiară și ulterior un scriitor de limba germană, traducător, originar din Banat.

Franz Liebhard

Inițial scrie poezie în limba maghiară sub numele Reiter Róbert, apoi își modifică semnătura în Robert Reiter, jurnalist german. După câțiva ani reîncepe să scrie poezie în limba germană, sub pseudonimul Franz Liebhard, nume sub care va deveni celebru și printre cititorii din România.
*
Vintilă Horia (pseudonimul literar al lui Vintilă Caftangioglu, n. 18 decembrie 1915 (S.N. 31 decembrie) – d. 4 aprilie 1992) a fost un diplomat, eseist, filozof, jurnalist, pedagog, poet și romancier român. A scris cu precădere în limbile română și franceză, iar operele sale au fost apreciate în special după revenirea din exil.

Rugăciune pentru rănile ţării ️

Nu da, Doamne, nici unui duşman
Suferinţa noastră dintr-un an
Şi ne iartă nouă dacă plânge
Inima din noi de-atâta sânge.

Pâinea noastră coaptă-n bunătate,
Dă-ne-o nouă ca şi până-acum,
Fă-ne, Doamne, prin durere drum
Ca unei corăbii pe’noptate.

Lasă-ncet din cerul Tău să cadă
Pacea peste noi ca o zăpadă
Şi pe-o rază de luceafăr mare
Dă-ne semn de milă şi-ndurare.

Dintr-un cap în celălalt al zării,
Abătut cândva la o răscruce,
Umilit ca Fiul Tău pe Cruce,
Zace-n lacrimi trupul rupt al Ţării.

Pică-i, Doamne din uleiul sfânt
Peste rănile cioplite în pământ
Şi înalţă din puterea gliei
Chipul cel rotund al României.

În 1960, romanului său „Dieu est né en exil” îi este atribuit Premiul Goncourt.
Adesea viaţa unei cărţi, cu atât mai mult dacă spune adevărul, poate fi mai lungă decât cea a unei cetăţi.