Henrik Ibsen, considerat de mulți a fi părintele dramei moderne în proză, s-a născut la Skien, Norvegia, la 20 martie 1828. A fost al doilea dintre cei șase copii ai familiei. Comerciant proeminent, tatăl a dat faliment când Ibsen avea opt ani, așa că Ibsen și-a petrecut o mare parte din tinerețe trăind în sărăcie.

Din 1851 până în 1864 a lucrat în teatre din Bergen și în Oslo (pe atunci numit Christiania).

La vârsta de douăzeci și unu de ani Ibsen a scris prima sa piesă, o tragedie în cinci acte numită Catiline. Ca o mare parte din lucrările sale timpurii, Catiline a fost scrisă în versuri.

Instituția căsătoriei

În 1858, Ibsen s-a căsătorit cu Suzannah Thoreson cu care a avut un fiu. El a simțit că, în loc să trăiască doar împreună, soțul și soția ar trebui să trăiască egali, liberi să devină proprii lor stăpâni – această credință poate fi văzută clar în Casa de păpuși. În consecință, criticii lui Ibsen l-au atacat pentru că nu a respectat instituția căsătoriei.

La fel ca viața sa privată, scrisul lui Ibsen a avut tendința de a zgândări probleme sociale sensibile, iar anumite fețe ale societății norvegiene au fost încruntate în privința operei sale. Simțind critici nu numai asupra muncii sale, ci și asupra vieții sale private, Ibsen s-a mutat în Italia în 1864, cu sprijinul unei burse de călătorie și a unei burse de la guvernul norvegian. Următorii douăzeci și șapte de ani i-a petrecut în străinătate, mai ales în Italia și Germania.

Henrik Ibsen – foto făcută de fotograful norvegian Gustav Borgen

Consolidarea reputației – realismul

Primii ani  ca dramaturg nu au fost profitabili, dar i-au adus, în schimb, o valoroasă experiență. Primul său succes teatral major, o dramă lirică numită Brand, a fost în anul 1866. A urmat o altă piesă în versuri – bine primită, Peer Gynt. Aceste două lucrări au contribuit la consolidarea reputației lui Ibsen ca unul dintre cei mai mari dramaturgi norvegieni ai epocii sale.

În 1879, pe când locuia în Italia, Ibsen și-a publicat capodopera, Casa de păpuși. Spre deosebire de Peer Gynt și Brand, A Doll’s House a fost scrisă în proză. Este considerată pe scară largă un reper în dezvoltarea a ceea ce a devenit în curând un gen de teatru foarte răspândit – realismul, care se străduiește să înfățișeze viața cu acuratețe și evită viziunile idealizate despre ea. În Casa de păpuși, Ibsen folosește temele și structurile tragediei clasice în timp ce scrie în proză despre oameni de zi cu zi, neexcepționali.

A Doll’s House manifestă, de asemenea, preocuparea lui Ibsen pentru drepturile femeilor și pentru drepturile omului în general.

A Doll’s House a fost urmată de alte două piese suplimentare scrise într-un mod inovator, realist: Ghosts, în 1881, și An Enemy of the People, în 1882. Ambele au fost succese. Ibsen a început să obțină recunoaștere internațională, iar lucrările sale au fost produse în toată Europa și traduse în diferite limbi.

Munca târzie – perioada simbolistă

În lucrările sale ulterioare, Ibsen s-a îndepărtat de drama realistă pentru a aborda probleme de natură psihologică și ale subconștientului. În consecință, simbolurile au început să câștige proeminență în piesele sale.

Printre lucrările pe care le-a scris în această perioadă simbolistă se numără The Wild Duck (1884) și Hedda Gabler (1890). Hedda Gabler a fost ultima piesă scrisă de Ibsen în timp ce locuia în străinătate.

În 1891, s-a întors la Oslo. Dramele sale ulterioare includ The Master Builder (1892) și Little Eyolf (1896). În cele din urmă, o boală paralizantă l-a afectat și l-a împiedicat să mai scrie. A murit la 23 mai 1906.

A Doll’s House

Piesa a fost jucată pentru prima dată la Copenhaga, Danemarca, în decembrie 1879, iar personajul Nora a șocat publicul contemporan, părăsindu-și soțul și copiii în efortul de a se regăsi pe ea însăși – un gest, în mare măsură, nemaiauzit până atunci. Femeile trebuiau să stea acasă și să fie pe deplin satisfăcute de grija pentru soții și pentru copiii lor.

Critica directă a lui Ibsen la adresa acestei norme sociale l-a pus în centrul controverselor privind rolul femeilor într-o perioadă în care multe organizații feministe erau create în nordul și vestul Europei.

„Our home has been nothing but a playroom. I have been your doll-wife, just as at home I was papa’s doll-child; and here the children have been my dolls”

Casa noastră nu a fost altceva decât o cameră de joacă. Am fost soția ta păpușă, așa cum acasă am fost copilul-păpușă al tatălui; iar aici copiii au fost păpușile mele.

Casa de păpuși a lui Ibsen este poate cea mai mare declarație a lui cu privire la condiția femeii și relațiile de gen. Piesa se concentrează pe familia Helmer: Nora, Torvald și copiii lor. Ibsen demonstrează inegalitatea în dinamica puterii dintre Nora și Torvald. Pentru Torvald, Nora a fost întotdeauna „micul” lui ceva, aparent simbolizând atât posesiunea lui asupra ei, cât și viziunea lui despre ea ca fiind mai puțin decât o ființă umană deplină. Prin reapariția vechii ei prietene se devoalează o minciună de lungă durată (împrumutul unei mari sume de bani, făcut de Nora pe ascuns – femeile nu puteau lua decizii! -, pentru a-i salva viața soțului grav bolnav) și Nora își dă seama că sacrificiul ei a fost în van, iar ea doar un spectator în propria căsnicie și familie.

Pagina de titlu originală A Doll’s House

Piesa a contestat ideile de bază ale societății despre familie și rolurile femeilor și bărbaților în relații. Normele secolului al XIX-lea încă limitau femeile la sfera domestică și, în general, le considerau frivole și incapabile să ia decizii dificile sau complicate.

Personajul Norei contestă direct această noțiune prin faptul că a luat ceea ce ar fi putut fi considerat o decizie în întregime masculină. A urmat conștientizarea Norei că nu era de fapt fericită cu viața ei și că pur și simplu juca doar un rol, ceea ce a constituit o amenințare pentru mulți bărbați conservatori contemporani.

În cele din urmă, faptul că Nora își părăsește soțul și copiii a fost poate cel mai greu de înțeles. Ibsen critică idealul căsătoriei din secolul al XIX-lea și demonstrează – prin Nora – cum o viață fără individualitate sau alegere este neîmplinită și chiar goală.

Această critică îndrăzneață i-a adus cu siguranță lui Ibsen o reputație de controversat, dar pe măsură ce societatea a progresat, piesa și celelalte lucrări ale lui Ibsen au devenit din ce în ce mai populare. Până în secolul al XX-lea, A Doll’s House era cea mai interpretată piesă din lume.

sursa foto