Cu un timbru inconfundabil, cu care ai putea aprinde focul în cămin, și cu versuri care vorbesc despre dragoste și pace, Demis Roussos a pătruns sufletele cu ușurință.

Melodii precum “Goodbye my love goodbye”, “My friend the wind” sau “Forever and ever” s-au așezat pe buzele și în inimile unei lumi întregi.

Demis Roussos (n. 15 iunie 1946, Alexandria, Egipt – d. 25 ianuarie 2015, Atena, Grecia)

Extrem de apreciat în anii ’70-80, Demis Roussos a concertat de mai multe ori și la noi în țară, având motive să fie atașat, în mod special, de ea.

Atunci când îmi place ceva, când mă simt confortabil undeva, nu vreau să mă întreb de ce, las să se întâmple și să vină de la sine. De ce vin inapoi? Poate pentru că este o legătură strânsă între poporul grec și cel român.

Și-a trăit viața din plin și a iubit. Intens. Iubea femeile și ele îl iubeau la rândul lor…

Româncele sunt minunate, îmi plac femeile oricum, dar româncele au ceva țigănesc în interiorul lor și-mi place, sunt mai mult latine. Este un amestec latino-țigănesc și îmi place asta.

În 1985, a scăpat dintr-o grea încercare, după ce avionul în care se afla a fost deturnat de teroriști, în Beirut, alături de el aflându-se Pamela, una dintre cele 4 soții pe care le-a avut. De atunci, cu atât mai mult, el a militat prin muzica sa pentru pace și iubire în lume.

Pamela și Demis

Cântăreţul de origine greacă Demis Roussos, pe numele său adevărat Artemios Ventouris Roussos, s-a născut pe 15 iunie 1946, în Egipt, influenţele muzicii egiptene simţindu-se în muzica sa. La zece ani, el a devenit interesat de jazz şi a început să cânte la trompetă. În timpul crizei de la Canalul Suez, Roussos a emigrat împreună cu familia sa în Grecia, unde a fost nevoit să-şi întreţină familia cântând în baruri.

În prima formaţie, The Idols, a cântat iniţial la chitară bass, calităţile sale vocale fiind descoperite accidental. În 1968, Demis Roussos a început să lucreze cu Vangelis Papatanassiou şi Loukas Sideras, înfiinţând trupa Aphrodite’s Child, al cărui prim album s-a vândut în peste un milion de copii numai în Franţa, făcându-l celebru în întreaga lume.

A vândut 60 de milioane de albume și a devenit un sex simbol purtător de kaftan

Pamela

”Am învăţat să cânt la vioară timp de 12 ani şi am învăţat să joc în filme. Am încercat multe lucruri, pot spune că am testat mai multe chestii ca să aflu că nu sunt pentru mine. Baza activităţii mele a fost totuşi moda, am lucrat ani întregi în modă. Acum singura legătură pe care o mai am cu moda e shopping-ul”, spunea, zâmbind, fostul model.

În 1983, Pamela – fotomodel american – l-a întâlnit pe Demis Roussos, cu care s-a căsătorit. Ei au fost împreună timp de 10 ani şi au rămas buni prieteni și după divorț.

În această perioadă a lucrat ca PR al cântăreţului. În 2004 s-a căsătorit cu Indrei Raţiu (fiul lui Ion Raţiu) şi s-a mutat la Turda, unde se ocupă de proiectele familiei. Este director executiv al Fundaţiei Caritabile a familiei Raţiu, administrator al Turda Development, iniţiator şi coordonator al proiectului hotelier „Ratz de Nagylak”, preşedinte al Asociaţiei Transilvania Fest, membru al consiliului director al Centrului Raţiu pentru Democraţie (CRD),  preşedinte al filialei din SUA a Fundaţiei Raţiu.

Cariera solo

Cariera solo a lui Demis Roussos începe cu albumul ”On the Greek Side of My Mind” (1971), ce conține hitul ”We Shall Dance”. A urmat un lung șir de hituri internaționale, compuse alături de Lakis Vlavianos, printre care ”Forever and Ever”, ”My Friend the Wind” și ”Velvet Morning”.

Începând cu 1975, Demis s-a aflat într-un turneu internațional timp de opt ani. În Brazilia, a reușit să umple un stadion cu 150.000 de spectatori, record ce fusese realizat doar de Frank Sinatra.

După o perioadă de retragere din viața artistică, la 14 iunie 1985, Demis Roussos a trăit un eveniment ce avea să-l determine să revină pe scenă. În timp ce călătorea din Atena spre Roma, avionul său a fost deturnat de teroriști. După această experiență traumatizantă, la care s-au adăugat trei zile petrecute într-o închisoare din Beirut, Demis s-a decis să contribuie, prin muzică, la realizarea idealului de pace și bună înțelegere între popoare.

Reîntors în studio, a înregistrat douăzeci de melodii noi, compilate pe albumul ”The Story of Demis Roussos”, pe care l-a promovat pe întregul mapamond.

În 1986, aflat într-un turneu de trei săptămâni în URSS, a fost invitat, alături de importanți oameni de știință, scriitori și cântăreți să asiste la forumul pentru pace și dezarmare din Moscova, februarie 1987.

Au urmat hituri internaționale, printre care ”Quand je t’aime” și ”On ecrit sur le murs”.

Printre cele mai bine primite albume ale sale din această perioadă s-au numărat ”Voice and Vision” (1989) și ”Immortel” (1995). De-al lungul carierei sale a vândut peste 60 de milioane de albume și a câștigat peste 100 de discuri de aur, platină și diamant.

Și-a dorit să cânte până în ultima clipă. Voia să-i vadă pe oamenii din jurul lui fericiți, pentru asta urca mereu pe scenă.

Oamenii nu sunt fericiți. Îmi doresc să zâmbească mai mult și să fie fericiți. Multă sănătate și iubire pentru că de asta avem nevoie!

foto tumblr.com