tumblr.com

Ultimele lui cuvinte au fost: „Mâine la răsăritul soarelui nu voi mai fi aici”, iar din toate predicțiile pe care le-a făcut,  foarte multe s-au adeverit.

Nostradamus (14 decembrie, 1503 – 2 iulie, 1566), pe numele său real Michel de Nostredame, a fost un faimos medic, cabalist și farmacist francez. Celebritatea sa se datorează lucrării Les Propheties, a cărei primă ediție a apărut în 1555. De la publicarea sa, a devenit foarte populară în toată lumea, creându-se în jurul său un cult. În literatura tuturor timpurilor i s-a acordat titlul de prevestitor a tuturor marilor evenimente care se desfășurau sau urmau să se întâmple în lume.

Lucrările lui Nostradamus sunt realizate din catrene, multe dintre ele au fost de-a lungul timpului interpretate sau traduse greșit.

Nostradamus este o figură proeminentă a Renașterii Franceze și profețiile sale sunt strâns legate de aplicarea Codului Bibliei, cât și a altor lucrări despre profeții.

Aflată în pragul unui război civil, Franța a oferit un teren propice profețiilor sumbre și criptice ale lui Nostradamus, publicate în 1555, primele 100 din cele aproape 2000 pe care le va publica până în 1557. Aceste Centurii s-au bucurat imediat de succes și l-au introdus pe autor la Curte.

Câteva curiozități:

Nostradamus s-a înscris la Universitatea din Avignon în 1519 la vârsta de 15 ani, dar a fost forțat să plece un an mai târziu, când orașul a fost lovit de ciumă iar universitatea și-a închis porțile. Ulterior, a petrecut opt ​​ani de călătorie în Franța, Italia și Spania, cercetând remedii pe bază de plante în timp ce lucra ca medic și încerca să ajute victimele ciumei. Iar dacă vine vorba despre această boală necruțătoare, s-a făcut multă vorbire în epocă despre faptul că, în ciuda cunoștințelor lui, nu și-a putut ajuta soția (prima) și cei doi copii să scape din ghearele morții.

În 1529, Nostradamus s-a înscris la Universitatea din Montpellier (una dintre cele mai vechi instituții medicale din lume, încă în funcțiune astăzi), dar a fost expulzat la scurt timp, pentru că exercitase funcțiuni asemănătoare celor medicale, fără să aibă o diplomă. Documentul de expulzare semnat de procurorul Guillaume Rondelet, totuși, există încă în biblioteca facultății.

Una dintre cele mai vechi publicații ale lui Nostradamus a fost intitulată „Tratatul asupra produselor cosmetice și a conservelor„. Pe lângă furnizarea de instrucțiuni despre cum se poate obține vopsea pentru păr blond, laxative, pastă de dinți (folosind oase de sepie măcinată și cochilii de melci de mare, o lingură de ulei de trandafir pentru a trata ciuma), cartea a oferit rețete pentru pastă de marțipan, coajă de portocală confiată, marmeladă, gem de cireșe, conserve de pere și  jeleu „potrivite pentru a fi așezate înaintea unui rege”. Oh, și un gem de dragoste (făcut din mere de mandrake, sânge de vrăbii și ochi din brațele de caracatiță, printre altele) atât de puternic încât ar induce „arderea inimii sale pentru a realiza actul iubirii” atunci când intră în combinație cu saliva în timpul unui sărut.

Deși percepția lui Nostradamus ca profet cu o abilitate neobișnuită de a anticipa cu exactitate viitorul a persistat încă din secolul al XVI-lea, cercetătorii cred că nu despre o putere supranaturală de a vedea în viitor este vorba, ci, mai degrabă, despre capacitatea de a proiecta  evenimente trecute în viitor. Potrivit lui Peter Lemesurier, un fost lingvist de la Cambridge și traducător profesionist care a scris cel puțin 10 cărți despre Nostradamus, acesta nu a fost nici astrolog, nici clarvăzător; el a crezut pur și simplu că istoria se va repeta. Folosind o tehnică veche, datând încă din epoca biblică și cunoscută sub numele de bibliomanie, Nostradamus a selectat în mod aleatoriu extrase din surse mai vechi și apoi a folosit calcule astrologice pentru a le proiecta reapariția în viitor. Una dintre sursele majore folosite pentru cea mai faimoasă lucrare a sa, „Profețiile”, a fost „Mirabilis Liber” din 1522, o antologie a profețiilor celor mai mari cunoscători ai timpului, în timp ce „Livre de l’estat et mutations des temps” scrisă de Richard Roussat a oferit baza pentru referințele sale astrologice.

Până când prima ediție a „Profețiilor” a fost publicată în 1555, Nostradamus căpătase notorietate prin almanahurile sale, pe care începuse să le publice anual, cu cinci ani în urmă.Textele furnizau informații utile pentru agricultori și previziuni pentru anul următor și, în cele din urmă, au atras atenția reginei Franței, Catherina de Medici, care l-a convocat pe Nostradamus la Paris pentru a-și explica predicțiile și a întocmi horoscoape necesare pentru copiii ei. Cu toate acestea, nu toată atenția pe care a primit-o a fost pozitivă. Astrologii profesioniști ai timpului au criticat metodologia incompetentă și eșecul de a ajusta previziunile în funcție de data sau locul nașterii clientului. Laurens Videl a publicat în 1558 o broșură intitulată „Declarația abuzurilor, ignoranțelor și sedițiilor lui Michel Nostradamus„, în care a criticat atât conținutul predicțiilor lui Nostradamus, cât și lipsa de competențe astrologice de bază, afirmând: „Pot spune cu încredere cea a adevăratei astrologii înțelegeți mai puțin decât nimic, așa cum este evident nu numai pentru cei învățați, ci și pentru cei care învață în astrologie, așa cum demonstrează amănunțit lucrările voastre, voi, care nu puteți calcula mișcarea cea mai mică a oricărui corp ceresc „.

fineartamerica.comSe spune că Nostradamus practica hidromanția (arta de a ghici în mișcările apei), iar measele obținute pe această cale aveau destul de mare acuratețe.

Recunoscând că, în mod conștient, a ales o exprimare criptică, Nostradamus scria într-un limbaj obscur, pornind de la franceza contemporană lui, dar presărată cu expresii și cuvinte din italiană, greacă, spaniolă, ebraică și latină.

Fiecare prezicere constă din patru versuri, un catren, dar niciunul nu aduce a poezie. Vizionarul susținea că acest stil îl proteja de pedeapsa celor puternici, care nu păreau să fie întotdeauna încântați de ceea ce le prezicea. Dar alți observatori mai sceptici sunt de părere că stilul vag este adoptat în mod conștient pentru a lăsa scrierile deschise interpretărilor. În consecință, există probabil aproape 400 de interpretări diferite ale Centuriilor, fiecare încercând să dezvăluie secretele profețiilor, care continuă până în anul 3797. „Scrierile mele vor fi mai bine înțelese de cei ce vor veni după moartea mea”, scria clarvăzătorul.

 

Timp de 3 ani, Nostradamus a scris peste 900 de catrene și centurii despre prezicerea viitorului.

Nostradamus a scris prima sa carte în 1555, fiind intitulată „Les Propheties“, iar predicţiile sale au rămas un subiect aprins de dezbateri până în zilele noastre. Vă prezentăm câteva profeţii ale lui Nostradamus despre care unii spun că s-au împlinit.

 

 

 

Moartea lui Henry al II-lea

Predicţia:

„Leul tânăr îl va învinge pe cel bătrân

Pe câmpul de luptă într-o singură bătălie

Îi va străpunge ochii prin cuşca de aur

Două răni într-unul, apoi va muri într-o moarte crudă“

În vara anului 1559, regele Franţei, Henry al II-lea, a fost rănit accidental de un prieten în timpul unui turnir. Lancea contelui de Montgomery i-a străpuns coiful aurit al lui Henry, pătrunzându-i în ochi. O a doua rană i-a fost provocată de o aşchie sărită din arma ruptă a celui care l-a rănit accidental pe rege. După zece zile, regele Henry al II-lea a murit.

Descoperirile lui Louis Pasteur

Predicţia:

„Lucrul pierdut este descoperit

Pasteur va fi celebrat ca un zeu

Acest lucru se va încheia când Luna va închiea ciclul cel mare

Dar alte zvonuri spun că acesta va fi dezonorat“

 Louis Pasteur s-a născut în 1822 şi a fost un chimist frances care a reuşit să descopere că dezvoltarea microorganismelor conduce la fermentaţie. De asemenea, a descoperit vaccinul împotriva rabiei.

Teroarea instaurată de Hitler în Europa

Predicţia:

„În vestul Europei

Într-o familie săracă se va naşte un copil

Cu vorbele sale va seduce o mulţime de oameni

Şi faima lui va creşte până în Est“

În 1889, Hitler se năştea într-o familie săracă din vestul Europei. Calităţile sale oratorice au fost întodeauna cunoscute şi în felul acesta a reuşit să ajungă în fruntea poporului german.

Marele incendiu al Londrei

Predicția:

„Sângele celor drepți va fi cerut de la Londra

Încălzită de foc în anul 66

Vechea Doamnă va cădea din locul ei înalt

Și mulți din aceeași sectă vor fi uciși.”

Marele Incendiu din Londra a distrus părțile centrale ale Londrei, începând cu ziua de duminică, 2 și până în ziua de miercuri, 5 septembrie 1666. Focul a pustiit centrul medieval al Londrei, aflat în interiorul vechiului zid roman al orașului.

Al doilea război mondial

Predicția:

„Bestiile feroce de foame vor traversa râurile,

Cea mai mare parte a câmpului de luptă va fi împotriva lui Hister.

Într-o cușcă de fier va fi desenată cea mare,

Când copilul Germaniei nu observa nimic.”

Atentatele din septembrie 2001

Predicţia:

„Un foc zguduitor din centrul pământului va cauza fiori în Oraşul Nou

Două roci mari vor purta urmele mult timp“

Pe 11 septembrie 2001, în timpul unui atac terorist, turnurile gemene din New York au fost distruse.

 

Puteți să mai citiți și Paulo Coelho – omul din spatele „Alchimistului”.

Pe Fabiola Ion o găsiți aici.