Interviu. Acolo unde cad voalurile (IV)
„În lirica Mirunei-Maria Miron se desfășoară un teatru de război în care ființa feminină caută să-și explice de ce asaltul celuilalt, pretins bărbat, pretins îndrăgostit, și, prin urmare, pretins combatant, eșuează mereu într-o indeterminare care provoacă nu numai neliniște, ci și o revoltă îndreptățită. Iubirea căutată, oferită din plin, dorința nealterată de prejudecăți, se izbesc constant de incapacitatea celuilalt de a înțelege sensurile atât de evidente ale întâlnirii, și de aici se iscă starea de <<derivă>> în care se regăsește sufletul, contrariat de propriile așteptări. ”. (Andra Tischer)
Care este cuvântul/ expresia care te definește ca femeie?
Miruna-Maria Miron: Cuvântul care mă definește ca femeie este „curaj”. Mă consider o femeie curajoasă, aș spune chiar atipică, raportându-mă la cultura românească. Nu e vorba de faptul că nu pot, dar nu vreau să mă cenzurez atunci când simt că trebuie să transmit un mesaj, atunci când mă revoltă ceva anume.
Totuși, după cum știm, curajul nu înseamnă absența fricii. Poate părea paradoxal, însă este adevărat. Îmi e frică de multe ori, în multe contexte: îmi e frică să public anumite texte mai controversate, îmi e frică să iau anumite decizii, îmi e frică să spun anumite lucruri. Am, însă, și o latură analitică, iar dacă ajung la concluzia că trebuie să fac cutare lucru, că trebuie să acționez într-un anume fel, o fac asumându-mi riscurile. Pentru mine asta înseamnă curaj.
Care este cuvântul/ expresia care te definește ca scriitoare?
Miruna-Maria Miron: Cuvântul care mă definește ca scriitoare este „phoenix”. Scrierile mele reprezintă renașterea durerilor mele. Sunt un om care suferă mult și des și din cauze pe care majoritatea le-ar considera nimicuri, banalități. Sunt un om profund revoltat de nedreptate, doar că în confruntările directe îmi lipsește adesea viteza de reacție, intervenind fenomenul psihologic numit „freeze.”
Din păcate, insultele, nesimțirea, atacurile la persoană, tonul ridicat mă fac să „îngheț”, mă șochează pe moment cruzimea și ignoranța. Ei bine, momentul trece, dar eu încă rumeg cele întâmplate până la lacrimi, furie, anxietate și insomnie. De asemenea, în dragoste sunt un om pasional, partenerul devine centrul universului meu. Nu spun că e bine, însă așa sunt eu, iar asta poate fi prea mult pentru unii bărbați. Aceste suferințe dospesc în mine, mă ard până când rămâne doar cenușa, iar din această cenușă se naște Scrierea, adică phoenixul meu.
De ce scriu femeile?
Cum este percepută astăzi literatura feminină? Care este importanța care i se dă vis a vis de literatura scrisă de bărbați?
Care este atuul literaturii scrise de femei?
Dacă recunoaștem femeii care scrie și rolul de mentor, care sunt gândurile pe care le transmiți femeilor din România?
Miruna-Maria Miron: Îndemn femeile din România să se autoeduce în a-și asculta mai degrabă rațiunea decât inima. E greu, la limita imposibilului, însă uneori e cea mai bună soluție, în special atunci când ai un tipar masculin toxic care te atrage; dacă eu mi-aș fi ascultat de fiecare dată inima, probabil că acum aș fi fost internată la psihiatrie, atât de rău aș fi ajuns. Nu-i poți dicta inimii ce să simtă, dar poți să alegi pe cine accepți în viața ta sau nu și, sincer, mai bine suferi doi ani din cauza unei despărțiri decât o viață de om lângă cineva care nu va fi niciodată ce trebuie pentru tine. De asemenea, încurajez femeile să spună ce gândesc și să-și trăiască viața așa cum își doresc, chiar dacă stilul lor de viață sau stilul lor vestimentar nu este în concordanță cu cerințele societății. Vă rog să nu uitați că această societate este, încă, profund misogină, patriarhală, separarea puterilor în stat e o glumă, iar izul comunist din aer nu s-a risipit de tot. Dacă nu corespundeți trend-ului societății actuale, s-ar putea să faceți ceva bine. De asemenea, nu vă aruncați și nu țineți cu dinții de relații/ legături toxice doar pentru garanția unei relații sau pentru garanția s*xului. Un om care nu vă împlinește, care nu vă poate oferi nici măcar un minim de respect nu merită prezența voastră în viața lui sau, de ce nu, în viața ei. Băgați de seamă că așa cum misoginismul are toxicitatea-i specifică, feminismul prost înțeles are capcanele sale: nu ar trebui să vă simțiți prost pentru că vă doriți să fiți casnice și să aveți copii sau pentru că nu vă doriți nu știu ce carieră, așa cum nu ar trebui să vă simțiți prost dacă adorați rochiile și tocurile. Gândiți-vă, însă, pe de altă parte, înainte de a arunca cu piatra în femei care au un stil diferit comparativ cu al vostru și care au făcut alegeri de viață diferite.
Acceptați faptul că există păreri diferite și că atâta timp cât ele nu vă lezează integritatea, nu reprezintă un atac la persoană și nu vă afectează cu absolut nimic, nu aveți de ce să vă luptați cu ele. Nu fiți umile și drăgălașe dacă nu vă reprezintă și nu vă întindeți la povești cu diverși inși care nu vă interesează nici măcar din perspectivă profesională. Politețea nu constă în a scrâșni din dinți și a face pe plac cuiva doar pentru a nu-i răni sentimentele. Pe de altă parte, nu dați din coate în mod gratuit, nu mai demonstrați lumii că așa și pe dincolo. Oricât de clișeic ar suna, nu aveți nimic de demonstrat nimănui, în afară de voi înșivă. Felul în care sunteți percepute de alteritate reprezintă subiectivismul acelor indivizi, nicidecum esența voastră, înțelegeți că nimeni nu știe mai bine decât voi cum sunteți și oricât de tare doare respingerea sau devalorizarea cuiva, părerea altui om nu este și nu ar trebui să fie definiția voastră.
Citiți și prima, a doua, precum și a treia parte a interviului.
Literatura, în câteva lucruri simple (click).
Licențiată în Filologie, Andra Tischer trăiește în Sibiu, fiind profesoară de limba și literatura română la Colegiul Național ”Octavian Goga” din Sibiu. A colaborat în cadrul Cercului Literar de la Cluj cu analize critice asupra creațiilor membrilor grupării, publicate în volume antologice, publică poezie în revistele Cenaclul de la Păltiniș, Confluențe.org, Logos și Agape (Timișoara), revista ”Singur” (Târgoviște), Melidonium (Roman, Neamț). Din 2015 până în 2017 a fost Secretar general de redacție la revista online Literatura de Azi. Publică volumul de poezii „Legi nescrise” în aprilie, 2018, la editura Armanis din Sibiu. Convinsă că salvarea ființei umane stă în iubire și în artă, capabilă să transfigureze orice fel de realitate, până și cea mai sordidă, Andra Tischer e o umanistă prin excelență, această vocație fiind cartea de vizită pe care și-a asumat-o tranșant cu fiecare ocazie.