Andra Tischer

Interviu. Acolo unde cad voalurile (III)

Luminița Giurgiu este un spirit romantic, grefat pe un temperament vulcanic şi o sensibilitate care aduce la suprafaţă scântei de lavă, pulverizând în aer aşchii de emoţie… Cine se lasă pătruns de ele, va avea o surpriză pe care cu greu o va putea uita. Ea scrie cu o ingeniozitate lingvistică atât de impresionantă, încât te face să nu-i poţi lăsa din mână poeziile şi să reciteşti la nesfârşit, imaginându-ţi, cu fiecare nouă lectură, un alt decor, alte personaje, alte emoţii.”

Care este cuvântul/ expresia care vă definește ca femeie?

Luminița Giurgiu: Niciun cuvânt, nicio expresie, nici măcar o calitate a oricărei femei nu ar trebui – nici nu reușește, de altfel – să fie cea mai mare sau cea care o definește.

O femeie este o plasă de mister în care se leagănă universul. Un motoraș cu ardere poetică internă care funcționează, oare în câți timpi?

În patru timpi cu iubire, în trei cu empatie, în doi timpi cu creativitate, chiar și-ntr-unul singur, cu devotament. Funcționează și în contratimp, trăgând lumea după ea cu demnitate, fără să se bată cu pumnul în piept sau să își aroge merite.

Acolo, undeva în ce-am spus, mă aflu și eu.

 Care este cuvântul/ expresia care vă definește ca scriitoare?

Luminița Giurgiu: Nu m-am gândit niciodată la mine ca la o scriitoare. Dar dacă faptul de fi scris două volume de poezie și acela că izvorul nu a secat încă mă îndreptățește să port (de sărbători!) bijuteria acestei denumiri, atunci răspunsul meu este un simplu cuvânt: emoția.
Luminița GiurgiuLuminița Giurgiu (septembrie 2022)

 De ce scriu femeile?

Luminița Giurgiu: Din aceleași motive ca și bărbații. Și încă unul, în plus: pentru că sunt femei!
Sunt atâtea dulci motive. O să-l scot dintre versuri pe acela al meu:
„când s-a-mpărțit iubirea eram printre
primii acolo
mi-am umplut poala, nu m-am uitat
s-ajungă și altora”

 Cum este percepută astăzi literatura feminină?  Care este importanța care i se dă vis-a-vis de literatura scrisă de bărbați?

Luminița Giurgiu: Un răspuns onest la această întrebare ar trebui să se sprijine pe un studiu atent și o documentare serioasă, chestiuni pe care, în momentul de față, nu cred să le am. Pot afirma doar că sunt o mulțime de cărți pe care le-am citit și, o spun cu mâna pe creier, dacă înainte de lectură le-ai acoperi autorul cu o carioca groasă, nu ai ști după aceea dacă au fost scrise de o femeie sau de un bărbat.
Ceea ce, într-un fel intelectual și lipsit de orice patimă, poate da tușa de încredere că locul femeii a ajuns pe un podium cu două premii întâi.

 Care este atuul literaturii scrise de femei?

Luminița Giurgiu: Hmmm. Atuuri. Căutăm mereu atuuri, e normal, dar uneori mi se pare absurdă orice înfruntare pentru orice fel de așa zisă întâietate sau superioritate. De aceea nu răspund cu entuziasm la o astfel de întrebare și-mi vine în minte, culmea!, ce-a zis un bărbat de Nobel:

„Eu cred că femeile greșesc amarnic când pretind că sunt egale cu bărbații; ele sunt de departe superioare și întotdeauna au fost. Orice ai da unei femei, ea îl va îmbunătăți. Dacă-i dai o casă, ea îți va da un cămin, dacă-i dăruiești iubire, ea îți va naște un copil. Dacă-i dai alimente, ea îți va da hrană. Femeia înmulțește și amplifică tot ce i se oferă.

Poate că ăsta e și atuul literaturii scrise de femei. Nu știu, e un parfum pe care-l simți, explicațiile l-ar bagateliza.

  Dacă recunoaștem  femeii care scrie și rolul de mentor, care sunt gândurile pe care le transmiteți femeilor din România?

Luminița Giurgiu: Prin fire nevăzute, chiar de nu știe, femeia, în sine, este un mentor.

Există și niște „pulsații morse” ale firii care nu încetează, de când lumea, să transmită femeilor mesajul de a fi ele însele, nu ceea ce vor alții de la ele. Iar femeile care scriu, îl amplifică 🙂 Așadar, să aibă încredere în ele însele, în vocea lor femeiască. Să spună ce gândesc cu propriul cap și, să și facă ce spun. Indiferent cât de mizeră, nedreaptă sau alunecoasă e viața, femeia a ajuns astăzi cu arătătorul ei delicat și puternic, pe telegraful lumii.

Citiți partea ÎNTÂI a interviului AICI, partea a DOUA, AICI.