Probabil că unii dintre cei care vor citi acest articol nici nu erau născuți în vremea aceea (cum a sunat asta:), dar un interval de 40-50 de ani se poate numi ”vremea aceea”) sau nu-și pot imagina faptul că nu existau resursele dde astăzi, de la telefonul Android și până la multitudinea de specialități medicale, fiecare cu tehnicile și aparatura de ultimă oră, și nici atâtea cabinete psihologice.
Nici informația nu era atât de generoasă și nici mijloacele de a ajunge la ea.
Prin urmare, unii vor face ochii mari citind, alții se vor raporta la textul de mai jos din perspectiva anilor în care dl. Valeriu Popa, bioenergoterapeutul nostru, era în centrul atenției, iar rețetele sale, teoriile și sfaturile lui erau considerate ca singura șansă la salvare din fața bolilor. Foarte puțin se mai știe astăzi sau se mai vorbește despre el, pentru că evoluția tehnologică și științifică a anihilat istoria.
Multe idei au o valabilitate nelimitată pentru că exprimă adevăruri general-valabile: nu e bine să (ne) facem rău, pentru că răul (negativismul) îmbolnăvește; iubirea e calea spre sănătate fizică, morală, psihologică; familia e nucleul nostru vital, pentru că acolo e spațiul securizant și oferitor de dragoste autentică etc…
Altele, desigur, au căpătat, de-a lungul timpului, o altă coloratură și beneficiază de alte mijloace de tratament și vindecare.
Cred însă cu tărie că medicul, psihologul și profesorul trebuie să fie profund atașați de meseria lor, să aibă calități umane și profesionale evidente, și, în plus, să rezoneze cu cei care le trec pragul spre a-și căuta alinare. Prea mulți rămân la stadiul de prestatori de servicii, fără a avea conștiința impactului pe care îl au asupra celorlalți care își pun încrederea în ei. Prea mulți. Păcat.
Așadar, lectură plăcută, și nu uitați că nu citiți un îndrumător și nici o tablă de legi, ci sfaturi care pot face bine oricând. Pe vremuri, omul era o trinitate: corp, suflet și spirit, iar neglijarea uneia dintre aceste laturi atrăgea după sine lezarea celorlalte. Nu se poate spune că e o teorie nejustificată sau inadecvată, din contră, ar putea să ne dea de gândit. Nicio filosofie de viață nu e rea, atâta timp cât ne învață să respectăm valorile, ale noastre și ale celorlalți.
E vremea să ne oprim din alergat și să gândim, să reflectăm. Mai ales acum, la sfârșit de an, când facem contabilitatea.
1. Frica micșorează diametrul vaselor de sânge, ca urmare a unei vărsări excesive de adrenalină în sânge. Acest fapt duce la o subalimentare a tuturor organelor, ceea ce cauzează boli organice, cum ar fi boala coronariană (ischemia), hepatita, impotența și frigiditatea sexuală, boli de piele, nevroze și psihoze.
2. Dragostea are o mare putere de vindecare fizică, mentală, emoțională și spirituală. Plăcerea de a bârfi, minți și răni alți oameni provoacă efecte karmice devastatoare pentru sufletul care critică. El se condamnă singur să trăiască în închisoarea neliniștii interioare.
3. Gândirea noastră dispune de cea mai puternică forță creatoare din întregul univers. Gândul este cel care aduce pacea și liniștea în sufletul nostru. Gândul este cel care atrage binele sau răul în existența noastră. Toate gândurile emise plutesc în aer ca niște mine amenințătoare pentru a lovi pe cel ce le-a produs. O gândire sau o acțiune negativă este resimțită dureros de mii de organisme. De aceea există o lege a naturii și a științei conform căreia răul pricinuit altora ne face rău și nouă înșine. De aceea străduința de a ierta dușmanii și de a îndrepta spre ei numai gânduri de pace și iubire constituie un act protector pentru noi.
4. Potrivit legii bumerangului, tot ceea ce emitem în atmosfera, din punct de vedere vibratoriu: gânduri, vorbe, dorințe, fapte, sentimente etc. se întorc la noi, producând efecte perturbatoare în câmpul nostru energetic. De aceea, nimeni nu poate face rău altuia fără să plătească. De aceea, oricând aveți gânduri negative despre o persoană să vă rugați în permanentă pentru sănătatea ei. Când ne gândim la cineva se creează instantaneu o punte energetică între noi și omul la care ne gândim. De aceea, orice gând rău reprezintă un atac energetic care aduce un prejudiciu omului respectiv. Astfel ne atacăm și ne omorâm unul pe altul în mod inconștient, de multe ori fără să ne dăm seama de acest lucru. Orice expresie dură, afirmată pe un ton categoric, poate provoca un rău atât sieși, cât și unui alt om.
5. Imaginația are puterea de a crea realitatea. Câmpul energetic al părinților începe să distrugă câmpul energetic al copilului și acesta se va naște bolnăvicios, fricos, obsedat.
6. Supărarea este una din cele mai răspândite încălcări ale legilor universului, care poate determina diferite neplăceri în viață, atât a celui pe care te superi, cât și în propria ta viață. Supărarea copilului pe părinții săi, a părinților pe copii, creează ruperea și deformarea celor mai fine structuri energetice, cu consecințe din cele mai grave. Femeia trebuie să fie liniștită și răbdătoare și nu trebuie să se supere sau să trăiască sentimente negative. Ea trebuie să accepte cu seninătate realitatea, așa cum este și să nu admită părerile de rău în legătură cu trecutul sau să grăbească viitorul.
7. Egoismul, cruzimea închid canalele energetice de legătură cu Dumnezeu și omul respectiv nu mai primește energia necesară întreținerii vieții. În această situație el este nevoit să ia energia de la alți oameni, devenind vampir energetic. Acest lucru distruge sistemul de protecție al corpului. Egoismul și interesul personal ne izolează de restul oamenilor și acest simț al separării îi face pe oameni insensibili la nevoile altora. O persoană egoistă manifestă un atașament excesiv pentru ea însăși, este o plagă socială. Egoistii au foarte puțini prieteni. Câteva cunoștințe și relații superficiale le umplu viața. Contactele cu ceilalți sunt limitate. Prin felul de a gândi se închid în lumea lor strâmtă. Prin gândurile voastre puteți să schimbați un egoist făcându-l generos. Să se emită spre el numai vibrații de generozitate și bunăvoință.
8. Disprețul față de noi și profundă nemulțumire față de sine constituie o agresiune față de Dumnezeu. Disprețul și blamarea omoară înainte de toate iubirea față de un alt om. Orice ticăloșie ar comite un om împotriva noastră noi nu avem dreptul să respingem iubirea față de el.
9. Bărbatul care disprețuiește femeia se degradează spiritual, începe să sufere de diferite boli și îmbătrânește mai repede ca de obicei. Trebuie să vă schimbați atitudinea față de femei și față de situațiile legate de ele.
10. Trufia și disprețul față de oameni generează lipsa dorinței de a trăi, sentimentul pierderii sensului vieții. Ancorarea de înțelepciune dă naștere disprețului. Acesta începe de la cap. De aceea se blocheză biocampul în regiunea capului. În curând, disprețul se întoarce împotriva propriei persoane. De aceea, se deteriorează câmpul în jurul rinichilor și apare distrugerea acestora.
11. Ura este o forță care te leagă de persoana pe care o urăști.
12. Când cineva te jignește nu te răzbuna pe el, nu-l urî și nu te supăra pe el, întrucât această jignire este un dar de la Dumnezeu. Dacă n-o accepți, urmează ca purificarea sufletului să se înfăptuiască prin boli și nenorociri, iar dacă nu ești pregătit nici pentru aceasta, ea vine prin moarte. Această formă de purificare ne este dată prin intermediul celor apropiați, de aceea, în măsura în care reușim să-i iertăm, în aceeași măsură sunt posibile schimbări interioare de profunzime.
13. Se cuvine să iertăm nu numai în gând, ci și cu sufletul. Cel mai mult ne leagă de trecut supărările neiertate.
14. Iertând un om care ne-a jignit sau ne-a supărat ne putem vindeca de o boală gravă. Roagă-te în permanență ca toți cei din jurul tău să fie fericiți, sănătoși și întreaga lume să fie binecuvântată. Această rugăciune va iradia atât de multă iubire către întreaga lume, încât iubirea se va întoarce la tine din belșug.
15. Cum dăruiești, așa primești. Răzbunându-te, te faci egal cu adversarul. Iertându-l, te arăți superior. Iertând ne eliberăm pentru a ne putea înălța. Să fim conștienți că iertând îi eliberăm pe cei care ne-au greșit, deci iertând, oferim libertate. Să alegi calea iertării, pentru că numai ea desface rana încleștată în timp. Că de nu iertați voi, nici Tatăl vostru nu vă va ierta vouă greșelile.
16. Dependența naște frică, îndoială, depresie și supărare. Nu căutați plata, nici lauda și nici o răsplată, orice ați face. Săvârșind ceva bun, noi pretindem imediat recompensă. Aceste dorințe aduc ca rezultat suferința. Cu cât veți intensifica dorințele omenești, cu atât va crește nivelul de agresivitate și se va întări programul de autodistrugere.
17. Orice dorință când se agață de tine devine stăpânul tău.
18. Când ești mânios, mânia devine stăpânul tău, te acaparează complet. Astfel, mânia ta, în această stare, va face lucruri pe care mai târziu le vei regreta.
19. Dependența naște agresivitatea. Iar agresivitatea produce boală. Boala purifică sufletul omului și îi fortifică sistemul imunitar. Dependența de dorințe, frică, depresia și supărarea atrag gelozia. Cu cât este mai puternică dependența de persoană iubită, cu atât mai numeroase sunt pretențiile noastre față de ea. Cearta, mania, nerăbdarea, emit în tăcere o mare forță distructivă. Numai prin iubire poate seca izvorul răutăților.
20. Să nu vorbiți despre nenorocirile trăite, pentru că ele pot prelungi durata lor. Când nu vorbim cuiva despre problemele noastre noi ne îndepărtăm de ele. Îndepărtarea de ele este primul pas pentru depășirea acestora. Esențial este când vorbiți despre problemele și emoțiile dvs. să nu căutați milă sau compătimiri.
21. Țânțarii și furnicile apar când este prezentă trufia. Când țânțarul va înțeapă este o umilință pentru dvs. El este de mii de ori mai mic decât dvs. și reușește să va înțepe simțitor. În această situație, dacă nu vă enervați trufia descrește. Deci țânțarii ne pot ajută la ameliorarea destinului și micșorarea trufiei.
22. Dacă aveți o mare supărare sau tristețe încercați să nu aduceți sentimente acasă. Ieșiți în stradă – cu deosebire în locurile înverzite – și plimbați-vă. Nu faceți din casa dvs. o groapă de gunoi energetic. Dacă locuiți de câțiva ani și ați saturat spațiul cu regrete, supărări și spaime, amintiți-vă momentele în care v-ați certat și supărat, așezați-vă în acel loc, iertați, anulați agresivitatea față de iubire, rugați-vă.
23. Dacă vorbim la telefonul mobil în primele 30 de secunde, energia organismului blochează influențele negative, ulterior începe să cedeze lent. O convorbire telefonică ce durează mai mult de un minut se poate răsfrânge negativ asupra sănătății. De altfel, oricât ar părea de straniu, cel mai puternic pătimește nu zona capului, ci zona sistemului genito-urinară. După o convorbire de trei minute, are loc deformarea câmpului energetic în zona capului, în zona sternului (adică are loc slăbirea sistemului imunitar) și, de asemenea, în zona primei chakre. O convorbire telefonică care depășește un minut este de nedorit.
24. Mâncatul este un serviciu divin și, ca atare, nu trebuie să se desfășoare într-o atmosferă apăsătoare. Mâncarea ne poate da energii superioare dacă este binecuvântată de Dumnezeu și este gătită cu devotament spiritual. Cea mai bună mâncare, cel mai sănătos meniu natural, se transformă în otravă în corpul dvs. dacă atmosfera în care gătiți (gândurile și sentimentele) și mâncați este tensionată.
25. Munca nu trebuie să ne omoare, ci să ne dezvolte. Înseamnă că supraîncărcările nu trebuie să fie permanente și în fiecare ocupație să găsim plăcerea. Dacă nu există plăcere, orice activitate se poate transformă într-o suprasolicitare și va dauna sănătății.
26. Dacă un om fură și înșeală pe alții o viață întreagă, el va fi pedepsit să suporte și pagubele pe care le-a făcut altora. În concluzie, cel care a făcut bine va recolta binele, iar cel care a făcut un rău fizic sau spiritual va recolta răul fizic sau spiritual.
27. Atașamentul înseamnă alipirea sufletului de ceva sau cineva (părinți, persoană iubita, copii, profesie, obiecte, daruri etc). Atașamentul față de cele pământești produce un uriaș rău lucrului de care ne atașăm, în acelaș timp suferă și cel ce se atașează. Dacă omul se atașează sufletește de: hrană, plăceri sexuale, casă, avere, bani etc. sufletul lui este cuprins de lăcomie, de ură și frustare. În această situație, el trebuie să piardă toate bunurile, pentru a-și purifica sufletul. Omul știe foarte bine că nu va lua nimic cu sine în mormânt. Cu cât suntem mai atașați de stabilitate cu atât mai greu suportăm schimbările vremii și suntem mai bolnăvicioși. Atașamentul față de dorințe duce la destrămarea relațiilor familiale și a acelora din afară familiei.
28. În dragostea omenească trebuie întotdeauna să existe o detașare de omul iubit. Cu cât aveți mai multe pretenții, iritări și nemulțumiri față de omul apropiat, cu atât mai mult crește dependența de el. Dependența de valorile umane ne va omorî încetul cu încetul și spiritul și sufletul.
29. Când căsătoria este bazată numai pe sentimente sexuale, ea nu poate fi îndelungată. Când sentimentele slăbesc intervine înșelarea, iar căsnicia se destramă.
30. Familiile care sunt întemeiate în primul rând pe prietenie și respect sunt fericite și durează mult. Un soț trebuie să evite să o transforme pe soție într-o copie fidelă a sa. Fiecare om are personalitatea lui proprie și astfel de tentative sunt împotriva firii, ducând în timp la destrămarea cuplului. Nu-l considerați pe celălalt că fiind un obiect destinat să vă servească, ci ca pe o ființă divină, cu individualitate și cerințe proprii.
31. Căsătoria trebuie studiată întâi cu ochiul, apoi cu microscopul și în sfârșit cu telescopul. Cu cât ne concentrăm lăuntric asupra vieții îmbătrânim și ne despărțim repede de viață.
32. Gelozia, de regulă, provoacă scăderea vederii, auzului, scleroză în plăci, traumatismele capului, diabet, inflamații articulare. Dacă gelozia este grevată de trufie, atunci este de două ori mai periculoasă.
33. Femeia geloasă și supărăcioasă atacă în plan subtil partenerul său. În această situație, soțul fie se va îmbolnăvi în permanență, fie va deveni alcoolic, fie va divorța. Dacă sunteți gelos și vă amplificați sentimentele agresive de profunzime, atunci puteți avea probleme cu orice animal, veți putea avea și alergie și boli contactate de la ele. De asemenea, veți putea deveni obiectul agresiunii din partea animalelor.
34. Este mai bine să plângeti decât să urâți. Dacă n-ați reușit să vă învingeti pe dvs. înșivă, agresiunea se acumulează în mod inevitabil. Atunci când plîngeți, agresiunea apărută se distruge.
35. Adevărată cauza a narcomaniei și alcoolismului este un nivel scăzut de iubire, în special de iubire de sine. Această apare din cauza unor puternice frustrări, a reprimării dragostei față de oameni. Omul trebuie să înceteze să mai poarte supărare pe lumea din jur, să între în armonie cu ea.
36. Nimeni nu poate strânge bani dacă-i disprețuiește. Zgârcenia și economia aduc boală și dezastre.
Și nu uitați: Aveți grijă de voi! Nimeni altcineva n-o poate face atât de bine!