Citatul zilei:Cu toții avem cărări diferite în viață, dar, indiferent încotro ne îndreptăm, luăm o bucățică din ceilalți cu noi”, spune Tim McGraw.

Cântăreț, actor și producător de discuri american, McGraw a lansat cincisprezece albume de studio (unsprezece pentru Curb Records , trei pentru Big Machine Records și unul pentru Arista Nashville ). 10 dintre aceste albume au ajuns pe locul 1 în topul topurilor albumelor de muzică country, albumul său din 1994 Not a Moment Too Soon fiind primul album country din 1994. Toate aceste albume au produs 65 de single-uri, dintre care 25 au ajuns pe locul 1 pe topurile Hot Country Songs sau Country Airplay . Trei dintre aceste single-uri – „ It’s Your Love ”, „ Just to See You Smile ” și „ Live Like You Were Dying ” – au fost, respectiv, melodiile country de top din 1997, 1998 și 2004 conform Billboard End-Year .

Citiți despre alte evenimente ale zilei de 8 decembrie

*****

În literatură, femeia a dat întotdeauna acel farmec inefabil și discret al condimentelor scumpe și rare, pe care numai cunoscătorii le pot savura…Nu ştia de ea însăşi nimic. Nici despre oameni nu ştia mult. Dar purta în ea neliniştea unei alte meniri, turburătoare şi inconştientă: îşi purta „femeia„.
Hortensia Papadat Bengescu (n. 8 decembrie 1876, Ivești, Galați, – d. 5 martie 1955, București), este cea care a cunoscut „Drumul ascuns”, a cântat „Concert din muzică de Bach”, și-a cercetat sufletul și s-a contemplat precum „Femeia în fața oglinzii”, a fost o curgere din „Ape adânci” și a văzut cum „A căzut o stea”.
Trepte ale femeii”, poate că ar fi fost un titlu adecvat despre scriitoarea care a căutat îndelung în ea femeia rătăcită în idealuri firești, și care n-a reușit, până la sfârșit, să își ofere acest dar de suflet:
Cealaltă mare problemă, a căsniciei și maternității, nu a întrerupt gîndurile și înfăptuirile mele literare. Iar cînd cel mai mic copil al meu, respectiv al cincilea, a împlinit șapte ani, a început scrisul. (…) E constatarea că viața ta întreagă, timp de 45 de ani de căsătorie (ba mai mult), a fost distrusă de egoismul felurit al omului ce a fost și îți este soț, dar sensul de soț, de tovarăș, de protector, nu există. Da, sînt multe de spus! Da, el poate aduce argumente de nemulțumire, și faimoasa sa indignare din faptul că sînt o intelectuală. Nu! Nu e comică, cum ar părea această indignare, e profund sinceră. „La noi în casă – striga neobosit și cu convingerea în dreptatea lui – la noi în casă ne reuneam în familie, se vorbea, se juca loton, așa ne petreceam timpul, dar să citești cărți, phe!” Se poate vedea din aceste cuvinte chiar mediul suburban – de treabă, să zicem – dar lipsit de orice intelectualitate de orice grad, ba chiar socotind lectura ca pe ceva rușinos.

Hortensia Papadat Bengescu

*****

Diego María de la Concepción Juan Nepomuceno Estanislao de la Rivera y Barrientos Acosta y Rodríguez (n. 8 decembrie 1886, Guanajuato, Guanajuato – d. 24 noiembrie 1957, Ciudad de Mexico) a fost un pictor mexican, un comunist activist și soțul pictoriței Frida Kahlo (între 1929–1939 și 1940–1954).
Stilul său inconfundabil a fost influențat de arta și cultura aztecă, de frescele Renașterii italiene, dar și de întâlnirea cu Pablo Picasso.
Frida Kahlo către Diego Rivera. „Am avut două accidente mari în viaţa mea: Diego, şi un accident de tramvai. Diego a fost de departe cel mai rău.”
*****
8 decembrie 1980.
IN MEMORIAM … JOHN LENNON🥀🕯️
Cântărețul, compozitorul și activistul pentru pace britanic, care a cofondat cel mai popular grup rock din istorie, a avut darul de a exprima, chiar și cele mai profunde gânduri, într-un mod simplu, ușor de digerat.
Un vis pe care îl visezi singur este doar un vis. Un vis pe care îl visām împreună este realitate.
Sinceritatea poate să nu-ți atragă mulți prieteni, dar îți va aduce întotdeauna pe cei potriviți”.
După ce a petrecut două zile de așteptare pe trotuarul din apartamentul lui Lennon, Chapman a fost în cele din urmă față în față cu idolul său din copilărie. La aproximativ 5 p.m. pe 8 decembrie, în timp ce Lennon era pe drum spre un studio de înregistrare pentru ceea ce ar fi fost ultima sa înregistrare, Chapman i-a cerut un autograf pe o copie a ultimului său album, „Double Fantasy”.
Apoi a tras cinci lovituri, lovindu-l pe Lennon în spate de patru ori.

Chapman, ucigașul lui John Lennon

*****

S-A NĂSCUT ÎN 8 DECEMBRIE … 🥀
„Sunt lucruri cunoscute și lucruri necunoscute și între ele se află ușile (the doors).” (Jim Morrison)
Compozitor și poet, vocalistul principal al trupei rock americane The Doors, James Douglas Morrison (1943-1971) s-a născut la 8 decembrie 1943 în Melbourne, Florida. Părinții lui au fost: mama, Clara Virginia iar tatăl, George Stephen Morrison, viitor contraamiral în Marina SUA. Strămoșii săi au fost scoțieni, irlandezi și englezi.
Datorită personalității sale sălbatice, a versurilor poetice, a vocii distinctive, a performanțelor imprevizibile și neregulate și a circumstanțelor dramatice din jurul vieții și morții sale timpurii, Morrison este considerat de critici și fanii muzicali drept unul dintre cei mai emblematici și influenți lideri din istoria rock-ului. De la moartea sa survenită la doar 27 de ani, personalitatea lui Morrison a dăinuit ca una dintre cele mai rebele și des afișate icoane ale culturii pop, reprezentând ruptura dintre generații și contracultura tinerilor.
*****
NĂSCUT ÎN 8 DECEMBRIE … 🥀
„Muzica este, pentru mine, ca un mozaic frumos pe care Dumnezeu l-a pus cap la cap. El ia toate piesele în mână, le aruncă în lume, iar noi trebuie să recreăm imaginea din acele bucăți.” (Jean Sibelius)
Violonistul și compozitorul finlandez Jean Sibelius s-a născut la 8 decembrie 1865 în Hämeenlinna, în Marele Ducat al Finlandei, în acea vreme o parte autonomă a Imperiului Rus. Era fiul medicului vorbitor de limba suedeză Christian Gustaf Sibelius și al Mariei Charlotta Sibelius. Numele de familie provine de la moșia Sibbe din estul Uusimaa, pe care străbunicul său patern o deținea. În istoria muzicii, Sibelius aparține perioadelor romantice târzii și timpurii moderne și este considerat drept cel mai mare compozitor al țării sale, muzica sa este adesea creditată că a ajutat Finlanda să-și dezvolte o identitate națională în timpul luptei sale pentru independența față de Rusia.
Miezul operei sale este setul de șapte simfonii, care, la fel ca celelalte lucrări majore ale sale, sunt interpretate și înregistrate în mod regulat în Finlanda și în multe alte țări. Cele mai cunoscute compoziții ale sale sunt Finlandia, Karelia Suite, Valse triste, Concertul pentru vioară, simfonia corală Kullervo și Lebăda din Tuonela (din Suita Lemminkäinen). Alte lucrări binecunoscute includ piese inspirate din natură, mitologia nordică și epopeea națională finlandeză, Kalevala, peste o sută de cântece pentru voce și pian, muzică pentru numeroase piese de teatru, opera Jungfrun i tornet (Fecioara din turn), muzică de cameră, muzică de pian, muzică rituală masonică și 21 de publicații de muzică corală.
No photo description available.
*****
Benjamin Constant (n. 25 octombrie 1767,– d. 8 decembrie 1830) a fost un gânditor, scriitor și om politic francez, unul dintre primii gânditori politici care s-a autodenumit liberal și, totodată, un important doctrinar al liberalismului din secolul al XIX-lea.
„Ah! Îngrijiţi bine această plantă care se cheamă fericirea! Este foarte greu s-o dobândeşti şi aproape imposibil s-o regăseşti.” (Benjamin Constant)

Citiți și despre Frida Kahlo