„Nu există vacanţă pentru dragoste… aşa ceva nu există. Dragostea trebuie trăită total, cu plictiseala şi neplăcerile ei, nu există vacanţă pentru asta.”

Marguerite Duras, numele la naștere Marguerite Donnadieu, (n. 4 aprilie 1914, Gia Dinh, aproape de Saigon în fosta Indochina Franceză – d. 3 martie 1996, Paris) a fost o romancieră și regizoare de film franceză, care s-a născut în Vietnamul de azi, dar a trăit și a activat toată viața în Franța.
În 1943 îi apare primul roman: „Les impudents”, dar a devenit cunoscută în anii ’50, mai ales după ce a scris scenariul filmului Hiroshima mon amour (realizat în 1959), în regia lui Alain Resnais). Biografia sa a fost extrem de spectaculoasă. A fost, printre altele secretar al Ministerului Coloniilor, membră a Rezistenței Franceze, a lucrat ca jurnalist pentru revista Observateur. În 1950, romanul „Un barrage contre le Pacifique” este nominalizat la Premiul Goncourt, pe care totu­și îl ratează din cauză că simpatiza cu Partidul Comunist. Un alt roman, „Moderato cantabile” (1958), a fost ecranizat în regia lui Peter Brook, cu Jean-Paul Belmondo ­și Jeanne Moreau, care a primit la Cannes premiul pentru cea mai bună actriță. În 1984 prime­ște Premiul Goncourt pentru romanul „Amantul”.

A publicat zeci de volume de romane ­și nuvele. Opera ei, în aparență statică, e populată de personaje care încearcă să scape de singurătate, găsind un sens vieții lor prin recursul la o dragoste absolută, la crimă sau la nebunie. A scris numeroase scenarii de film; scenariul filmului „Hiroshima mon amour”, regizat de Alain Resnais, a fost nominalizat la Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu.

*****

Faceţi din voi înşivă ceea ce vreţi să fie lumea pe care voi vreţi s-o schimbaţi..

Vintilă Horia (pseudonimul literar al lui Vintilă Caftangioglu, n. 18 decembrie 1915 (S.N. 31 decembrie) – d. 4 aprilie 1992) a fost un diplomat, eseist, filozof, jurnalist, pedagog, poet și romancier român. În 1960, romanului său „Dieu est né en exil” îi este atribuit Premiul Goncourt (e singurul autor român care a câştigat prestigiosul „Goncourt”).
*****
S-A ÎNTÂMPLAT în 4 aprilie … ⏳
Poemul Vltava, cunoscută și sub titlul său englez The Moldau și germanul Die Moldau, a fost compusă între 20 noiembrie și 8 decembrie 1874 și a avut premiera la 4 aprilie 1875 la Praga sub conducerea lui Adolf Čech. Are o lungime de aproximativ 13 minute și este în cheia Mi minor.
În această piesă, Smetana utilizează diferite timbre sonore în crearea efectelor muzicale în pentru a evoca sunetele unuia dintre marile râuri din Boemia.

„Eu ştiu foarte puţine lucruri despre actorie. Eu sunt doar un prefăcut incredibil de înzestrat.”

Robert John Downey, Jr. (n. 4 aprilie 1965) este un actor, producător, scenarist, cântăreț și comediant american, dublu nominalizat la premiului Oscar (1993, 2009), dublu laureat al premiului Globul de Aur (2001, 2010) și laureat al premiului BAFTA (1993). El a debutat ca actor în filmul tatălui său, Robert Downey, Sr. – Pound.

Printre cele mai recente filme în care a jucat sunt The Singing Detective, Kiss Kiss Bang Bang, A Scanner Darkly, Gothika, Zodiac și Tropic Thunder, pentru care a fost nominalizat la Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar. În 2008, Downey a jucat în rolul supereroului Marvel Tony Stark / Iron Man în filmul de acțiune Iron Man, un rol pe care l-a reluat în Iron Man 2, The Avengers, și Iron Man 3. De asemenea, el a avut o apariție cameo în filmul The Incredible Hulk.
Downey a jucat în filme care au încasat fiecare peste 500 de milioane $ la box office pe plan mondial. Două dintre acestea, The Avengers și Iron Man 3, au încasat fiecare câte 1 miliard de dolari. Downey conduce lista Forbes a celor mai bine plătiți actori de la Hollywood, cu venituri estimate de 75 milioane de dolari între iunie 2012 și iunie 2013.

*****

„Simt că pierd timpul dacă mă repet. Nu pot să spun că sunt mândru de munca mea. E la fel cu orice fac: ziua în care am să spun „E bine” este cea în care ar trebui să încep să fac altceva.”

Heath Andrew Ledger (n. 4 aprilie 1979, Perth, Australia; d. 22 ianuarie 2008, New York City, SUA) a fost un actor de televiziune și film nominalizat la BAFTA, Globul de Aur și Premiile SAG și laureat, post mortem, al Premiilor Academiei Americane de Film. După ce a apărut în roluri la teviziune în anii 1990, Ledger și-a dezvoltat o carieră în film apărând în 20 de filme. S-a lansat și în filme controversate dar și în succese de box-office incluzând peliculele 10 Things I Hate About You, The Patriot, Monster’s Ball, A Knight’s Tale, Brokeback Mountain , The Dark Knight si ultimul film inainte de deces , The Imaginarium of Doctor Parnassus .

Pentru interpretarea lui Ennis Del Mar din Brokeback Mountain, Ledger a fost recompensat cu premiul Criticilor din New York pentru cel mai bun actor în 2005 și în 2006 își adjudecă premiul de “Cel mai bun actor” din partea Institutului de film Australian și este nominalizat la Oscar în 2005 pentru “Cel mai bun actor într-un rol principal și la premiile BAFTA din 2006 pentru “Cel mai bun interpretat un personaj pe nume “Robbie Clark”, bazat pe o perioadă de viață a lui Bob Dylan.

*****

Nimic nu este vrednic de o inteligenţă mare şi simplă! cel mai mărunt fenomen al naturii, dacă poartă-n sine mister, va deveni, pentru înţelept, fagure pururi izvorâtor de gândire.” ( Cântecele lui Maldoror. Cântul al patrulea)

Isidore Lucien Ducasse (n. 4 aprilie 1846, Montevideo, Uruguay – d. 24 noiembrie 1870, Paris, Franța), numit și contele de Lautréamont, a fost poet francez, precursor al poeziei moderne, al cărui stil s-a aflat la confluența dintre simbolism și suprarealism.


Deși a murit tânăr, a fost una dintre personalitățile cele mai enigmatice ale literaturii franceze. Opera sa a stârnit interes abia la începutul secolului XX.

*****

4 aprilie este Ziua Animalelor fără stăpân.

Impresionant este că într-un fel suntem toți „animale” (etim: ființă organizată, uni- sau pluricelulară, înzestrată cu facultatea de a simți și de a se mișca; sau „purtători de anima, adică suflet -Din latină animal < animalis. Din anima („suflet”), iar pe de altă parte umblăm întreaga viață în căutarea unui „stăpân” – fie că suntem noi înșine, viciile noastre, Dumnezeu sau cineva în fața căruia să ne simțim subordonați, cineva care ne surclasează și a cărui superioritate ar trebui să avem eleganța de a o recunoaște.
Vorbim cu prea mare ușurință despre lecții de viață pe care nu le înțelegem în profunzimea lor, pentru că ne fură peisajul.
Nu e o sărbătoare, ci, mai degrabă, un semnal de alarmă, o rugăminte, o invocație la umanitate. Într-o societate mercantilă dominată de vocea banului, a investi într-un stabiliment pentru animale abandonate este un lux pe care puțini și-l permit, nu din lipsa banilor, ci, spun ei, din beneficiul zero pe care îl aduce.

Și totuși, răsplata, ca pentru multe fapte bune, e dragostea. O putem citi în gesturile, privirea, reacțiile lor față de oamenii buni.


Lumea ar fi un loc mai bun, dacă toţi oameni ar iubi necondiţionat, aşa cum o fac câinii”, spune M.K. Clinton.

Câinele este singurul animal din lume care te poate iubi mai mult decât se iubeşte pe el însuşi.”
Josh Billings.
Foto: Sarolta Bn

*****

În 4 martie 1873, se înființează Kennel Club („KC”), clubul canin oficial al Regatului Unit, cea mai veche registraturā oficială a câinilor de rasă din lume. Rolul său este de a supraveghea diverse activități canine, inclusiv expoziții de câini și concursuri pentru diferitele categorii de câini: câine de companie (CD), câine utilitar (UD), câine de lucru (WD), câine de urmărire (TD) și câine de patrulare (PD).
De asemenea, operează registrul național al câinilor de rasă din Regatul Unit și acționează ca un grup de lobby pentru problemele care implică câinii din această țară. Sediul său se află în Londra.
Sistemul de înregistrare Kennel Club împarte câinii în șapte grupe de rase: ​​Hound group, Working group, Terrier group, Gundog group, Pastoral group, Utility group și Toy group. Începând cu 2020, Kennel Club a recunoscut 218 de rase de câini.
*****
1968: Martin Luther King Jr. este asasinat de James Earl Ray la un motel din Memphis, Tennessee.
„Vă spun azi, prieteni – chiar dacă va trebui să dăm piept cu greutățile de azi și de mâine, că am avut un vis. Este un vis cu rădăcini adânci în visul american. Am visat că într-o zi, această națiune se va ridica și va înțelege adevărul cuprins în crezul său: susținem că acesta este evident – toți oamenii se nasc egali. Am visat că într-o zi, pe dealurile roșii din Georgia, copiii foștilor sclavi vor sta la aceeași masă cu copiii foștilor proprietari de sclavi. Am visat ca într-o zi, statul Mississippi însuși, stat în care te gâtuie injustiția, stat în care te gâtuie oprimarea, să se transforme într-o oază de libertate și justiție. Am visat că cei patru copii ai mei vor trăi într-o zi în mijlocul unei națiuni în care nu vor mai fi judecați după culoarea pielii, ci după calitățile lor.”
„I Have a Dream” este considerat astăzi unul din cele mai bune discursuri din istoria Americii. Marșul ce a urmat, dar în special discursul emoționant al lui King, au contribuit din plin la promulgarea Civil Rights Act în 1964.
 BONUS:

4 Aprilie: O Zi în Istoria Lumii
Astăzi, 4 aprilie, ne reamintim de momente care au modelat istoria. Fie că sunt triumfuri ale spiritului uman sau amintiri ale provocărilor trecute, fiecare eveniment ne spune o poveste.
1581 – Francis Drake este înnobilat de Regina Elisabeta I a Angliei după ce a înconjurat lumea. O călătorie nu doar de explorare, ci și de curaj în fața necunoscutului.
✨ 1949 – Se naște NATO, o alianță militară transatlantică formată pentru a promova pacea și securitatea. În această zi, 12 țări semnează Tratatul de la Washington, punând bazele a ceea ce va deveni un pilon al cooperării internaționale.
1968 – Lumea îl pierde pe Martin Luther King Jr., un lider al mișcării pentru drepturile civile în SUA. Asasinatul său la Memphis ne reamintește de lupta continuă pentru egalitate și dreptate.
1973 – Se deschide World Trade Center în New York. Cele două turnuri gemene vor deveni simboluri ale inovației și progresului, până la tragicul eveniment din 11 septembrie 2001.
1975 – Bill Gates și Paul Allen înființează Microsoft, o companie care va revoluționa tehnologia informației și modul în care interacționăm cu lumea digitală.
Aceste momente din 4 aprilie ne amintesc că fiecare zi în istorie este o țesătură de povești, lupte, speranțe și vise. Să ne reamintim, să reflectăm și să ne inspirăm din trecut pentru a construi un viitor mai bun.

Imaginile au rol cultural și pur ilustrativ!