sursă foto: google.ro

Happy White Chocolate Day! Deși eu ador ciocolata cu lapte, nu toți se dau în vânt după ea (nici măcar după ciocolata neagră). Pentru voi, cei care nu sunteți cei mai mari fani ai ciocolatei din cacao, m-am gândit să fac o traducere (și o adaptare) din limba engleză al acestui simpatic articol. Dacă nu azi, cu ocazia Zilei Ciocolatei Albe, atunci când? Lectură plăcută (în timp ce savurați o tabletă de ciocolată albă, sper)!

„Fă o listă cu lucrurile prioritare pe ziua de azi. În capul listei scrie <<să mănânc ciocolată>>, astfel vei face cel puțin unul dintre lucrurile pe care ți le-ai propus.” (Gina Hayes)

Când spun „ciocolată”, majoritatea oamenilor se gândesc în primul rând la textura cremoasă a ciocolatei cu lapte sau la culoarea închisă și aroma puternică a ciocolatei negre.

Procesul de preparare al ciocolatei ajunge într-un punct cu două ramificații „magice”: castaniul închis al ciocolatei tradiționale și albul pur  al ciocolatei albe. Ziua Ciocolatei Albe reprezintă ocazia perfectă de a afla câte ceva despre originile acestui delicios desert, scoțând la lumină partea bună a decadenței culinare.

Originea Zilei Ciocolatei Albe

Ciocolata există de foarte mult timp, sub formă lichidă din 1900 Î. H. (în Mesoamerica), fiind considerată sacră de către Zeul aztec al Vântului, Aerului și al Înțelepciunii, Quetzocoatl. În timpul domniei Împeriului Aztec, s-a folosit inclusiv ca monedă de schimb. După ce Christopher Columb a vizitat Lumea Nouă pentru a patra oară în 1502, ciocolata a fost readusă în Statele Unite, iar restul e istorie.

Mă rog, aproape…

Vedeți voi, în tot acel timp până în 1930, ciocolata de culoarea mahonului fusese singurul tip de ciocolată care se consuma, chiar dacă sub diferite forme, reprezentând definiția decadenței. Această cutumă a fost schimbată de Nestlé în anul 1930, când a inventat batonul de cioclată albă (Milkybar).

sursă foto: google.ro

Ciocolata albă a rezultat din separarea părților solide negre din grăsimea untului de cacao – proces firesc, de altfel -, dar în loc să fie ingredientele reunite și amestecate, untul de cacao a fost lăsat să „ strălucească” pe cont propriu. De-atunci, ciocolata albă e considerată o gustare delicioasă, devenind foarte populară.

 

Cum sărbătorim Ziua Ciocolatei Albe?

Cel mai bun mod de a sărbători această zi este de a ne lăsa răsfățați de… Albul cel Dulce! O putem găsi în varii forme, așa că o vizită la Chocolate Shop ar putea fi pe listă. Trufe, batoane, ganache… până și ciocolată albă de băut! Ești în oraș, în așteptarea cafelei de dimineață? Acum ai ocazia să o savurezi cu un topping de ciocolată albă, eventual. E ora prânzului și ai poftă de-o gustare? Un baton de ciocolată albă ar putea fi exact ce ai nevoie… dar nu uita să le dai și prietenilor tăi!