Îmi găsesc inspirația în mine însumi.” (Thelonious Monk)

Thelonious Sphere Monk (10 octombrie 1917 – 17 februarie 1982) a fost un pianist și compozitor american de jazz. S-a remarcat printr-un un stil de improvizație unic, contribuind la repertoriul standard de jazz.
Compozițiile și improvizațiile lui Monk prezintă disonanțe și răsuciri melodice unghiulare și sunt în concordanță cu abordarea sa neortodoxă a pianului, care a combinat un atac extrem de percutant cu utilizarea bruscă și dramatică a lansărilor de chei comutate, tăceri și ezitări.
Monk era renumit pentru aspectul distinct, care includea costume, pălării și ochelari de soare. De asemenea, a fost remarcat pentru un obicei idiosincratic în timpul spectacolelor: în timp ce alți muzicieni continuau să cânte, Monk se oprea, se ridica și dansa câteva clipe înainte de a reveni la pian.
Monk este al doilea compozitor de jazz cel mai înregistrat după Duke Ellington, si este unul dintre cei cinci muzicieni de jazz care au apărut pe coperta revistei Time (ceilalți fiind Louis Armstrong, Dave Brubeck, Duke Ellington și Wynton Marsalis).

Thelonious Sphere Monk

*****

În februarie 1891, lui Rimbaud i se descoperea o tumoră la genunchi, iar apoi, într-un spital din Marsilia, îi era amputat piciorul drept. În luna iulie a aceluiaşi an, revenea la ferma familiei de la Roche, unde starea de sănătate i s-a înrăutăţit. O lună mai târziu, revenea la spital, unde era diagnosticat cu cancer, conform Britannica. Avea 37 de ani și i se prăbușiseră toate visurile. A murit pe 10 noiembrie 1891. Sfârșitul său tragic a fost cauzat de cancerul la genunchi, o boală extrem de dureroasă și debilitantă. După ce a renunțat la scris și a călătorit în diverse părți ale lumii, inclusiv în Africa, starea sănătății sale s-a deteriorat rapid. În cele din urmă, a fost nevoit să se întoarcă în Franța, unde piciorul i-a fost amputat în încercarea de a stopa răspândirea cancerului. Din păcate, eforturile au fost zadarnice, și el a decedat în orașul natal, Charleville.

Adio căsătorie, adio familie, adio viitor! Viaţa mea a trecut, nu sunt decât un trunchi imobil”.

IN MEMORIAM … 🥀🕯️

Femeile au un avantaj clar faţă de bărbaţi: ceea ce nu pot să obţină cu viclenie, obţin făcând pe neştiutoarele.” (Yul Brynner)

Actorul Yul Brynner a murit de cancer pulmonar la 10 octombrie 1985 în New York la vârsta de 65 de ani.
Yuliy Borisovich Briner (11 iulie 1920 – 10 octombrie 1985), mai cunoscut sub numele de Yul Brynner, a fost un actor, cântăreț și regizor ruso-american. A devenit cunoscut pe pentru interpretarea lui King Mongkut în muzica de scenă „The King and I” de Rodgers și Hammerstein, pentru care a câștigat două premii Tony, iar mai târziu a câștigat un premiu Oscar pentru adaptarea filmului. A jucat rolul de 4.625 de ori pe scenă și a devenit cunoscut pentru capul ras, pe care l-a menținut ca marcă personală.


Brynner a jucat rolul lui Ramses II în epopeea regizatā de Cecil B. DeMille, ‘The Ten Commandments’ (1956). A interpretat rolul generalulului Bounine în filmul ‘Anastasia’ (tot în 1956), pistolarul Chris Adams în ‘The Magnificent Seven’ (1960). De asemenea, Brynner a lucrat ca model, regizor de televiziune și fotograf și a fost autorul mai multor cărți.

*****

„În pieptul tău se află stelele destinului tău. (Schiller)
Johann Christoph Friedrich (von) Schiller (10 noiembrie 1759 – 9 mai 1805) s-a născut la 10 noiembrie 1759, în Marbach, Württemberg, ca unicul fiu al medicului militar Johann Kaspar Schiller și Elisabeth Dorothea Kodweiß. Schiller a crescut într-o familie foarte religioasă și și-a petrecut cea mai mare parte din tinerețe studiind Biblia. Poet, filosof, medic, istoric și dramaturg german, în ultimii șaptesprezece ani din viața sa (1788-1805), Schiller a dezvoltat o prietenie productivă, chiar dacă complicată, cu deja celebrul și influentul Johann Wolfgang von Goethe. În mod frecvent discutau probleme legate de estetică, iar Schiller l-a încurajat pe Goethe să termine lucrările pe care le-a lăsat sub formă de schițe.

Friedrich Schiller (pinterest.com)

Citiți și despre Reiner Maria Rilke, poetul cel mai citit după Goethe

*****

SĀRBĀTORITUL ZILEI … 🎂 🥂

Când încalci regulile și câștigi, ești un erou; când pierzi, ești ticălos.” (Peter Coyote)

Peter Coyote (născut Robert Peter Cohon) a vāzut lumina zilei în New York în 10 octombrie 1941. Fiul lui Ruth și Morris Cohon, tatăl său era de origine evreiască sefardă, iar mama lui provenea dintr-o familie evreiască askenază. Actor, autor, regizor, scenarist și narator american de filme, teatru, televiziune și cărți audio, este cunoscut pentru munca sa în filme precum E.T. the Extra-Terrestrial (1982), Cross Creek (1983), Jagged Edge (1985), Patch Adams (1998), Erin Brockovich (2000), A Walk to Remember (2002), Hemingway & Gellhorn (2012) și Good Kill ( 2014). El a fost, de asemenea, cunoscut sub numele de „Vocea Oscarului” pentru cea de-a 72-a ceremonie a Premiilor Academiei.

IN MEMORIAM … 🕯️🥀

Stephen Gately, membru Boyzone, a murit la domiciliul său din Port d’Andratx, Mallorca, în ziua de 10 octombrie 2009. Moartea sa a fost cauzatā de un edem pulmonar rezultat al unei afecțiuni cardiace nediagnosticate.
Stephen Patrick David Gately (17 martie 1976 – 10 octombrie 2009) a fost un cântăreț, actor și dansator irlandez, care, alături de Ronan Keating, a fost co-vocalist al grupului pop Boyzone. Toate albumele de studio ale formației în timpul vieții lui Gately au ajuns pe primul loc în Marea Britanie, al treilea fiind cel mai de succes pe plan internațional. Cu Boyzone, Gately a înregistrat un număr de șaisprezece single-uri consecutive, care au intrat pe primele cinci locuri din Marea Britanie.

10 octombrie 2009 … 🥀🕯
Cântărețul pop irlandez Stephen Patrick David Gately (de la Boyzone), în vârstă de 33 de ani, a murit în casa sa din Port d’Andratx, Mallorca, la începutul zilei de 10 octombrie 2009. Cadavrul său a fost descoperit mai târziu dimineața. Ulterior, s-a stabilit că moartea lui a fost cauzată de un edem pulmonar rezultat dintr-o afecțiune cardiacă nediagnosticată.
Toate albumele de studio ale formației Boyzone, în timpul vieții lui Gately, au ajuns pe locul întâi în clasamentele din Regatul Unit.
Cu Boyzone, Gately a doborât un record de șaisprezece single-uri consecutive care au intrat pe primele cinci locuri ale clasamentului UK Singles Chart.
*****
On change plus facilement de religion que de café. Le monde, d’ailleurs, se divise en deux classes : ceux qui vont au café et ceux qui n’y vont pas. De là, deux mentalités, parfaitement tranchées et distinctes, dont l’une — celle de ceux qui y vont — semble assez supérieure à l’autre.” Georges Courteline
„Este mai ușor să schimbi religia decât cafeaua. Lumea, în plus, este împărțită în două clase: cei care merg la cafea și cei care nu au această deprindere. Prin urmare, două mentalități, perfect distincte și distincte, dintre care una – aceea a celor care merg – pare mai degrabă superioară celeilalte. „
*****
10 noiembrie 1973 …
Albumul lui Elton John „Goodbye Yellow Brick Road” ajunge pe locul 1 în S.U.A., unde rămâne timp de opt săptămâni.
Goodbye Yellow Brick Road este al șaptelea album de studio al cântărețului și compozitorului englez Elton John, lansat pentru prima dată pe 5 octombrie 1973 sub forma de LP dublu. Albumul s-a vândut în peste 20 de milioane de exemplare în întreaga lume și este considerat pe scară largă ‘capodopera’ lui John. Printre cele 17 piese, albumul conține hiturile „Candle in the Wind”, single-ul numărul unu în SUA „Bennie and the Jets”, „Goodbye Yellow Brick Road” și „Saturday Night’s Alright for Fighting” plus favoritele live „Funeral for a”. Prieten/Love Lies Bleeding” și „Harmony”.
*****
S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 10 NOIEMBRIE … ⏳️
10 noiembrie 1975 …
Trupa britanică Queen filmează videoclipul pentru piesa „Bohemian Rhapsody”, care, potrivit regizorului Bruce Gowers, a durat aproximativ patru ore. Videoclipul este difuzat în mod repetat în emisiunea britanică Top Of The Pops și ajută melodia să devină una dintre cele mai cunoscute din istoria Marii Britanii.
”Bohemian Rhapsody” este single-ul principal de pe cel de-al patrulea album al lor, A Night at the Opera (1975).
Scrisă de solistul Freddie Mercury, cântecul este o suită de șase minute, remarcată prin lipsa unui refren și constă din mai multe secțiuni: un intro, un segment de baladă, un pasaj de operă, o parte hard rock și o codă reflectivă. Este una dintre puținele melodii rock progresive ale anilor 1970 care a obținut un succes comercial larg răspândit și a atras un public numeros.