Visul mi-e plin de oarba cutezanță 
Cu care mușcă greul din distanță…

Marin Sorescu

Aflu că 13 ianuarie este ”Ziua Mondială a Îndeplinirii Viselor” – în engleză numele este ”Make Your Dreams Come True” – și încep să caut o istorie, un fondator sau o motivație ”oficială”, așa cum există pentru altele…

Nu găsesc din prima, dar nici nu insist pentru că motivul zilei este atât de evident precum împunsătura îndemnului îndeplinește-ți visul, visurile !

Este o zi care-și pune explicit această coroană pe cap, în restul timpului purtând-o tăcut, făcând mai mult și vorbind mai puțin. Străduința umană are atâtea voci și atâtea posibilități de expresie, iar de-a lungul istoriei rezultatele ei demonstrează că minunile lumii de zi cu zi sunt visuri urmărite cu perseverență și duse la îndeplinire.

Pe lângă faptul că fiecăruia i se amintește că își datorează propriei ființe urmărirea cu consecvență și încredere a îndeplinirii lor, o astfel de zi îi cinstește și pe cei care au făcut-o și ne-au lăsat moștenire roadele visurilor lor.foto Caraș Ionuț

Exemple celebre

Sunt atât de mulți cei care s-au confruntat cu eşecul, unii au luat-o de la zero, alţii pur şi simplu şi-au urmat pasiunile, însă niciunul nu a renunţat.

Thomas Edison

Un profesor i-a spus că este ”prea prost ca să învețe ceva”. Dacă școala a fost grea pentru el, nici munca nu i-a fost mai ușoară. A fost concediat de la primele două locuri de muncă, iar ca inventator a cunoscut succesul după mii de încercări.  Expresia lui legată de invenția becului “n-am eșuat de 10.000 de ori, am găsit 10.000 de moduri care nu funcționează” poate fi o definiție a perseverenței.

Steven Spielberg

Deşi în prezent este cel mai cunoscut regizor de la Hollywood, iar filmele sale au revoluţionat cinematografia, Steven Spielberg a fost respins de trei ori de Facultatea de Teatru, Film și Televiziune a Universității din California.

Albert Einstein

Einstein nu a vorbit până la vârsta de 4 ani, iar la școală nu s-a descurcat prea bine, fiind mai degrabă un autodidact. Era apostrofat de către profesori și catalogat ca “lent, anti-social si cu handicap mental“. Cu toate că era pasionat de matematică și fizică, prima încercare de a intra la Universitatea Federală Politehnică (ETH) din Zürich a fost un eșec.

Oprah Winfrey

Una dintre cele mai cunoscute vedete TV a avut o copilarie traumatizantă și a fost concediată dintr-un post de reporter pe motivul că “nu e potrivită pentru televiziune”.

Walt Disney

Cel care a încântat milioane de copii cu industria pe care a creat-o,  a fost concediat de unul din ziarele la care lucra pentru că “îi lipsește imaginația și nu are idei bune“. De asemenea, a dat faliment în mai multe business-uri înainte să ajungă la formula care l-a făcut celebru cu parcurile de distracții si desenele animate.

Elvis Presley

A schimbat total istoria muzicii, însă în 1954 unul din managerii Grand Ole Opry – cel mai cunoscut festival de muzica country din America – l-a refuzat după chiar prima audiție pe motiv că “n-o să ajungă nicăieri și mai bine s-ar face șofer de camion”.

Steve Jobs

Geniu al tehnologiei, Steve Jobs a trecut prin experiența de a fi concediat de propria firmă pe care o crease. S-a întors mai tarziu și a condus firma Apple care a devenit numărul 1 în lume, ca profit în industria IT.

The Beatles

Unul din primele studiouri de muzică i-a respins pentru că “muzica lor nu suna deloc bine și, în plus, muzica cântată la chitară e deja demodată“.

Desigur, exemplele ar putea continua… la fel și visele.

foto tumblr.com