Virtuozitate și Pasiune

Poartă în ei scânteia divină și o scapără în muzică. Răzvan și Andreea – frații Stoica alcătuiesc Duo Stoica într-o formulă camerală de o sensibilitate remarcabilă și concertează pasionat și virtuoz pe marile scene ale lumii.

„Nu e un duo obișnuit pentru că sună ca un singur instrument.”

Răzvan cântă la o vioară Stradivarius, fabricată în 1729, pe care a câştigat-o în cadrul unei competiţii desfăşurate la Salzburg în 2009, în faţa altor 170 de contracandidaţi!

După ce a terminat Liceul de muzică „George Enescu” din Bucureşti a plecat să studieze în Olanda, în 2003, la Conservatorul Regal din Amsterdam. Răzvan Stoica este câştigător al premiului New Talent Bratislava 2013 şi al titlului de “Cel mai bun violonist sub 28 de ani”. Sora sa a început studiul muzicii la cinci ani și a fost admisă la șase ani ca un copil minune la Liceul George Enescu din capitală. Este și ea absolventă a celebrului Royal Conservatory din Amsterdam.

Ei trăiesc în Olanda pe care o consideră „o continuare a României”, iar sentimentul de „acasă” îl retrăiesc ori de câte ori se întorc în țară.

  • A fost un moment, anume, în care ați știut că asta veți face pentru tot restul vieții? a fost întrebat Razvan
  • Cred că a fost momentul în care am auzit, pentru prima dată, sunetele unei viori. Aveam 4 ani și am ascultat chiar la TVR, pe timpuri, un violonist american, cânta „Introducere și Rondo Capriccioso”

Povestea  surprinzătoare a viorii Stradivarius

Vioara pe care cântă Răzvan Stoica a aparţinut lui Heinrich Wilhelm Ernst, un violonist contemporan cu Niccolò Paganini.

Răzvan a făcut o descoperire extraordinară cu ocazia unui concert susținut la Cazinoul din San Remo. Studiind arhivele locului, el a aflat că în acel cazino Paganini pierduse – la pocher – una din viorile sale. Heinrich Wilhelm Ernst, violonistul și deținătorul unei viori Stradivarius fabricate de către strălucitul lutier în 1729, tocmai își luase o cameră la hotelul unde era cazat Niccolò Paganini, lângă cazino și, într-una din zile s-a dus cu vioara la Paganinni, iar acesta a cântat, o perioadă, la ea!

Până în anul 1900 vioara a rămas în familia Ernst, ulterior fiind cumpărată de statul austriac care a pus-o în circuit prin competiţia din Salzburg. Aşa, vioara a ajuns în posesia lui Răzvan care spune că „Este un privilegiu să cânţi pe o astfel de vioară, pentru că este, într-adevăr, cea mai bună vioară din lume”.

Stradivarius, Heinrich Wilhelm Ernst, Paganini, Răzvan Stoica, toți sunt astfel legați și fac sub ochii noștri, în inimile noastre, un circuit magic al energiilor Viorii.

Citește și Dacă Paganini ar fi cântat Ciocârlia