Pentru unii, sărbătoarea sfântă a Paștelui înseamnă plăcerea de a se reuni cu familia și a petrece timp de calitate la o masă cât mai îmbelșugată. Copiii caută ouăle vopsite, iepurașii de ciocolată și cadourile prin iarbă, cel puțin la sași am văzut tradiția aceasta, alții merg la biserică, la cimitir, petrec ziua în rugăciune, mai ales dacă fac parte din cei aproximativ 1.2 miliarde de catolici din întreaga lume.

Pentru cei mai apropiați de latura religioasă a vieții, prezența la Vatican, pentru a asista la discursul Papei, este absolut obligatorie. Mesajul „Urbi et Orbi” și binecuvântarea Sfinției sale sunt evenimente pe care, de altfel, niciun creștin n-ar trebui să le rateze. Pentru cei care n-au reușit să plece în Italia, lăsăm aici link cu înregistrarea live de la slujba de Paști, cu câteva informații, care, desigur, vă sunt deja cunoscute.

nationalgeographics.com

Expresia latinească „Urbi et Orbi” se traduce prin ”Orașului și întregii lumi”, fiind adresat cetății Romei și bisericilor din întreaga lume, reunite sub același simbol, al papalității. „În istoria tradiței papale, biserica universală este Biserica Romano-Catolică, având în vedere semnificația cuvântului catholicos, adică „universal”. Mai recent, această noțiune s-a extins la toți creștinii și la toți oamenii de bună credință din întreaga lume”, a spus  Bruce Morrill, PhD, activ în cadrul Edward A. Malloy Chair of Catholic Studies de la „Vanderbilt Divinity School”.

Acest mesaj este un îndemn la smerenie, la credință, la altruism și la tot ceea ce înseamnă virtuțile adevăraților credincioși, iar momentul în care Papa îl adresează celor peste 300 de mii de participanți din fereastra Vaticanului este unul dintre cele mai impresionante la care un om iubitor de Dumnezeu poate asista.