Încerc să sintetizez câteva din sfaturile pe care le dau acum pacienților mei, prin „acum” înțelegând situația extra-ordinară în care ne aflăm.
Cred așa: aflându-ne într-o situație extra-ordinară, adică scoși din ordinarul de zi cu zi, psihoterapia nu mai poate fi o soluție pentru aici&acum (căci ea necesită tocmai ordinarul liniștitor). Cred că importante devin acele mici sfaturi (pe care nu toți le putem urma, să spunem și asta, căci este un adevăr) care să ne ajute să rămânem în echilibru, oricât de fragil ar fi el. Un echilibru instabil este mult mai bun decât niciunul.

Ioana Scoruș – foto din arhiva personală

1. Dacă nu mergi la muncă, stai în casă și numai în casă.
2. Renunță la toate sursele de informații/știri privitoare la pandemie – ele nu vor face decât să-ți întrețină starea de panică, pe care nu o poți controla la infinit, căci panica e ceva ce se acumulează. Știrile înseamnă stress inutil: oricum nu poți schimba nimic. Dacă va fi ceva important de aflat, o vei afla, într-un fel sau altul.
3. Adu-ți aminte că suntem cu toții în aceeași situație, nu doar tu. Nimeni nu e privilegiat. Poate doar cel din vârful muntelui, care nici nu a aflat că e pandemie.
4. Statul continuu în casă nu face parte din rutina majorității, prin urmare, construiește-ți o rutină. Fă-ți un program pe care să-l respecți. La muncă nu te duceai când aveai chef, așa cum nici nu plecai când te plictiseai, și, totuși, ai rezistat ani și ani de zile, căci „trebuia”. Fă-ți un „trebuie” pe care să-l respecți. Fă-ți un program care să le cuprindă și pe cele de care niciodată n-ai chef.
5. Nu îți modifica programul de somn. Trezește-te ca de obicei, chiar dacă nu mai ai motiv să te scoli la 7, culcă-te ca de obicei, chiar dacă nu te simți obosit.
6. Dacă simți că te paște iminența unui atac de panică (parcă am spus să închizi televizorul, da?), gândește-te că nu ai cum să-l eviți (circuitul neuronal în atacul de panică cuprinde doar 3 neouroni), dar trebuie să știi că, în urma lui, nu vei păți nimic, medical vorbind.
Poți încerca următoarele, care sigur te vor ajuta: ia o pungă mică și respiră în ea, atâta cât poți. Asta va duce, rapid, la inspirarea dioxidului de carbon expirat. Inimii nu-i place dioxidul de carbon dar, respirându-l, o vei face să-și diminueze bătăile, ceea ce va scurta atacul sau îl va evita.
Știu, știu că în atac ai certitudinea că vei muri, dar nu mori. Să-ți explic ce se întâmplă: frica, sentimentul de nesiguranță te fac să-ți bată inima mai repede.

Bătăile repezi de inimă te fac să respiri mai repede/des, deci hiperventilezi inima. Inima, săracă, nu are ce face cu oxigenul pe care i-l dai, dar e nevoită să facă ceva cu el, prin urmare bate mai repede, de aceea simți că ți-a luat inima la galop, fără să-ți dai seama că tu ești cel care îi furnizezi combustibilul ăsta.

Dar dacă îi dai dioxidul de carbon expirat în pungă, ea se va potoli, căci nu îi place deloc ce-i faci. Și iată ce simplu e să întrerupi cercul vicios.
Așa că NU chema ambulanța de care alții au nevoie, că mai mult de niște calciu și zahăr pe venă nu are ce-ți face. Mai mult, te mai și supui unui risc de care nu ai nevoie, acela de a intra în contact cu personal medical care nu știi de este sau nu contaminat. Când simți că vreun atac de panică îți dă târcoale, încearcă să te decentrezi de pe tine. Nu mai monitoriza semnalele pe care corpul ți le transmite căci nu faci decât să le amplifici. Găsește ceva pe care să-ți centrezi atenția cu totul și cu totul. Asta nu e ușor de găsit, sunt de acord, dar dacă vrei să-ți fi de folos, străduiește-te. Doar e vorba despre tine.
7. Dacă ești un vechi cititor, iată, ai timp să citești pe-ndelete tot ce ai amânat din lipsă de timp. Dacă nu ești, întreabă-te ce găsesc în cărți ăștia de citesc tot timpul și poate vei găsi și tu ceva pe gustul tău. Poate că nu degeaba se spune că, dacă citești, ești mai mai deștept decât dacă nu citești.
8. Ascultă muzica aceea care știi că te face să te simți bine. Când te-ai săturat de ea (nu poți mânca ciocolată tot timpul, așa-i?), caută ceva potrivit ca fond sonor liniștitor și lasă muzica în surdină. Așa îți poți construi un mediu în care să imersezi ușor.
9. Vrei, nu vrei, dacă stai la bloc, zilele astea ești mai sedentar, deci ai grijă ce mănânci, nu mai consumi la fel de multe calorii ca până acum și nu vrei să ieși din perioada asta cu cinci kile în plus.
10. Dacă ai copii, fă-le și lor program. Programul ordonează, nu ne lasă să ne „împrăștiem”, ne ține adunați într-o minimă rigoare, atât de necesară azi.
11. Găsești pe net o ofertă inimaginabilă, gratuită: piese de teatru, filme, concerte simfonice și de toate felurile, vizite virtuale în țări și muzee unde nu vei ajunge niciodată, filme exelente. Nu te afunda nici tu, nici copilul în jocuri de pe urma cărora nu ai niciun beneficiu. Vreau să zic că e mai profitabil pe termen lung să investești timpul în tine, în loc să-l pierzi. Dacă tot îl ai la dispoziție. A asculta știri la tv nu este timp investit. Și nici a juca jocurile care pe adolscenți îi transformă în zombie.
12. Fă-ți proiecte pentru după. Construiește-ți o țintă. Un cât de mic proiect. Pe hârtie. Cu detaliile aferente. Cu etape, cu pași de urmat. Mintea ta are nevoie să lucreze.
13. Și ce dacă niciodată nu ai desenat, pictat, scris? Ce are dacă încerci? Te-ai putea descoperi mai artist decât crezi că ești. Și s-ar putea să-ți placă. Găseși pe net mii de tutoriale.
14. Ești foarte sociabil? Găsești o grămadă de întâlniri online, de toate felurile. Caută-le.
15. Programează-ți următoarea vacanță. Dacă ești dintre cei care zboară 4000 km ca să meargă la plajă, n-ai ce programa, dar dacă ești un vizitator, te-ai scos. Caută obiectivele pe care vrei să le vizitezi și citește despre fiecare în parte. E păcat să ajungi acolo și habar să nu ai la ce te uiți. Să faci un selfie la Luvru și să-l sui pe FB e inutil, dar să știi mai multe despre Luvru îți va fi de folos și vei înțelege altfel ceea ce vezi.
16. Gastronomia e un univers de puțini cunoscut. Gastronomie nu înseamnă să faci o ciorbă și o mâncare cu sos. Dacă vrei să-ți îmbeți simțurile, nu bea vin sau tărie, scufundă-te în acest univers al rafinamentului. Nuuu, nu la icre negre mă refer. Descoperă.
17. Sună-ți părinții, copiii, prietenii. Poate le poți fi de folos. Măcar cu o vorbă liniștitoare.
Și lista poate continua.

Acestea sunt doar niște idei simple pe care majoritatea le putem aplica și de pe urma cărora putem avea multe beneficii, nu sunt niște sfaturi mega-experte, academice, așa cum poate unii s-ar fi așteptat. Să nu fim complicați când putem fi simpli și eficienți.

Sper ca măcar câtorva pesoane să le fie de folos. Dacă au avut răbdare să citească poliloghia.

S-auzim de bine. Căci și mâine e o zi, vorba lui Scarlett O’Hara.

Preluare de pe pagina de FB, cu acordul autoarei