Anii ’20 – „the silent-movie era”. Anii filmelor alb-negru și fără sunet sincronizat. Cele mai frumoase femei ale deceniului, cele mai talentate, cele mai… cred că fiecare din voi aveți un cuvânt în minte care să îmbrace felul lor anume de a fi femei. Aerul misterios, feminitatea afișată discret, prin tușe fine, expresivitatea spontană, nedisimulată, autentică. Adevărate modele pentru întreg secolul trecut, ele pot deveni și pentru secolul nostru o sursă de inspirație valoroasă.

Aici aveți o listă cu top 10 cele mai faimoase actrițe din anii’ 20, pentru că e vremea de admirat, de respirat frumusețe, de meditat la viață.

LILLIAN GISH

Poreclă: The First Lady of American Cinema

Lillian Diana Gish a fost născută pe 14 octombrie 1893, în Springfield, Ohio. Tatăl ei, James Lee Gish, a fost un alcolist care mergea foarte rar acasă și lăsa familia pe cont propriu. Ca să se termine totul repede, Lillian, sora ei, Dorothy Gish, și mama lor, Mary Gish (a.k.a. Mary Robinson McConnell) și-au încercat norocul în viață, în actorie. Lillian avea doar 6 ani când a apărut prima dată în fața unui public.

Pentru următorii 13 ani, ea și Dorothy au apărut în fața publicului, având mare succes. Deși ea nu și-a croit drumul către filme,  a fost una dintre cele mai bune actrițe de scenă. Până la urmă, a apărut și pe marile ecrane. În 1912 l-a întâlnit pe faimosul regizor D.W. Griffith. Impresionat de ce văzuse, i-a rezervat imediat locul în ceea ce urma să fie primul ei film, „An Unseen Enemy”(1912). Ea va face pentru Griffith 12 filme în 1912. Cu 25 de filme în următorii 2 ani, expunerea lui Lillian la public a fost atât de grozavă, încât a devenit repede una dintre cele mai faimoase star-uri din „the silent-movie era”.

„Poți trece prin viață cu maniere rele, dar e mai bine cu unele bune.”

femeie, actriță

Lillian Gish

MARION DAVIES

Poreclă: Queen of the Screen

Marion Cecelia Douras a fost născută în Brooklyn, N.Y., pe data de 3 ianuarie 1897. Ea a fost atrasă de showbiz de când își privea sora pe scenă. Voia să facă asemenea, pentru că avea modelul la îndemână și simțea că era făcută din același aluat. Crescând, a încercat să joace la multe piese la școală, descurcându-se foarte bine. Odată ce educația a luat sfârșit, Marion și-a început cariera ca fată de cor în NYC. Dar ea voia mai mult decât să danseze.

Actoria, pentru Marion, era lucrul care i-a întors privirea în direcția showbiz-ului. Primul film în care ea a jucat a fost „ Runaway Romany” (1917). Ea avea exact 20 de ani. Scris și regizat de ea, filmul n-a atras prea multe priviri, dar pentru ea era un start. În următorii ani, Marion va juca în numeroase filme.

„Dragostea nu este creată întotdeauna la altar.

Iubirii nu îi trebuie un inel de logodnă.”

femeie, actriță

Marion Davies

GLORIA SWANSON

Gloria May Josephine Svennson a mers la o școală publică din Chicago, Key West, Florida. Se mută și își va continua studiile în San Juan, Puerto Rico. Ei i-a fost destinat să fie, bineînțeles, una dintre cele mai mari star-uri din era „silent-movie”. Personalitatea ei a făcut-o populară și plăcută publicului american. Însă Gloria, cu siguranță,  nu intenționa să meargă pe calea showbusiness-ului. După ce și-a terminat studiile, începe să lucreze la un magazin ca și vânzătoare.

În 1915, la 18 ani, decide să meargă la un studio de filmări din Chicago să vadă cum se făceau imaginile în mișcare. Ieșea în evidență cu frumusețea ei.  A fost aleasă să joace în primul ei film, „The Fable of Evivra and Farina and the Meal Ticket ”(1915). Cum înainta în carieră, primea roluri din ce în ce mai serioase, în „the silent-movie era”. Odată măritată cu Wallace Beery, se mută în Los Angeles. Divorțează, se recăsătorește de încă cinci ori și ajunge cea mai bine plătită actriță de la Hollywood.

„Cum spunea tata: viața este 95% anticipare.”

femeie, actriță

Gloria Swanson

JANET GAYNOR

Poreclă: Lolly

Laura Augusta Gaynor s-a născut pe 6 octombrie 1906, în Philadelphia, Pennsylvania. Ca și copil, a trăit cu părinții ei în San Francisco, California. Acolo a absolvit școala în 1923. Ea apoi s-a mutat la Los Angeles, unde s-a înscris la o școală de secretare. A primit un loc de muncă, la un magazin de încălțăminte. Era plătită cu doar 18 dolari pe săptamână. Totuși ea a vrut să își încerce norocul în actorie. A reușit să joace în mai multe filme și comedii scurte.

Avea o vorbă: „Good things come to those who wait.”(Lucruri bune li se întâmplă celor care așteaptă.). Dar ea nu a trebuit să aștepte prea mult. În 1926, la 20de ani, a jucat rolul superbei Anna Burger în filmul „The Johnstown Flood”. Regizorii de la Hollywood știau că o au la dispoziție pe noul star Janet, dându-I foarte multe roluri în foarte multe filme din „the silent-movie era”.

„Niciunul dintre noi nu se vede pe sine cum ne văd alții.

Pentru mine și oglinda mea pot fi cea mai bună tragediană, dar dacă oamenii mă văd ca fiind altceva, job-ul meu este să continui.”

femeie,actriță

Janet Gaynor

LOUISE BROOKS

Poreclă: Lulu, Brooksie, Scrubbie

Mary Louise Brooks s-a născut în Cherryvale, Kansas, pe data de 14 noiembrie 1906. Îi plăcea să danseze încă de la o vârstă fragedă. Dansa cu The Denishawn Dancers. Acesta era motivul pentru care a plecat din Kansas și s-a mutat în NY. Mai târziu a început să danseze cu George White’s Scandals.  Apoi a intrat în The Ziegfield Follies. Ea mereu a fost comparată cu rolul ei, Lulu, din filmul „Pandora’s Box”(1928). Rolurile ei din „A Girl in Every Port”(1928) și „Beggars of Life”(1928) au scos la lumină talentul ei.

Louise a devenit cunoscută și din cauza coafurii ei, „bob-style”. Mii de femei au fost atrase de coafura ei și au încercat să o imite. Cum s-ar spune în limbajul de astăzi, a fost „trendsetter”. Părul ei închis la culoare, coafura și faptul că era o femeie modernă, nu prea erau populare la Hollywood. Ea pur și simplu nu se putea obișnui cu normele cerute pentru filme. Pleacă în Europa unde apare în câteva producții germane. Continuă să arate că era o actriță bună cu un talent nesfârșit. Și-a încheiat cariera în 1938 cu doar 25 de filme, restul timpului petrecându-l citind sau pictând.

„O femeie îmbrăcată bine, chiar dacă geanta ei

este absolut goală, poate cuceri lumea.”

Louise Brooks

Louise Brooks

MARY PICKFORD

Poreclă: Baby Gladys, The Girl with the Golden Hair, The Glad Girl, America’s Sweetheart, Little Mary, Goldielocks, The Girl with the Curls, The Biograph Girl

Gladys Louise Smith s-a născut în Toronto, Ontario, Canada, în 1892. Era de națiune engleză și irlandeză. A început teatrul la vârsta de șapte ani, de acolo plecând cu porecla „The Baby Gladys Smith” la mai multe companii de teatru. În 1907, a adoptat un nume de familie, Pickford, și a intrat în trupa „David Belasco”. Apare în piesa „The Warrens of Virginia”. Începe să apară în filme din anul 1909, lucrând pentru regizorul D.W. Griffith. În 1919 a co-fondat „United Artists” cu D.W. Griffith, Charlie Chaplin și cu viitorul ei soț, Douglas Fairbanks.

„Să pui sunet la filme ar fi ca și cum ai pune ruj pe Venus de Milo.”

femeie, actriță

Mary Pickford

NORMA SHEARER

Poreclă:  The Lady of MGM, Queen Norma

Edith Norma Shearer s-a născut la Montreal, Quebec, Canada. La 14 ani a câștigat un concurs de frumusețe. În 1920, mama ei le-a luat pe Norma și pe Athole, sora Normei, și s-au mutat la New York. Ziegfield nu le-a acceptat în „Follies”, dar ele au încercat și au jucat și în mai multe filme. Norma a cheltuit foarte mulți bani la oftalmolog, ca să își îndrepte vederea, fapt care, desigur, putea constitui un impediment pentru ea, și asta nu numai pentru carieră.

Irving Thalberg a observat-o de mai mult timp și după ce a intrat în Louis B. Mayer în 1923, i-a făcut contract pe 5 ani. El a crezut că ea se va pensiona după ce se vor căsători, dar ea mai voia să stea în lumea pe care o reprezentase cu strălucire și care continua să o aclame. În 1927 a insistat să fie concediat regizorul Viktor Tourjansky, pentru că nu îi accepta defectul (avea strabism). Primul ei discurs l-a ținut în filmul „The Trial of Mary Dugan”(1929). Patru filme mai târziu, ea câștigă un Oscar în „The Divorcee” (1930). Se retrage în 1942.

„Cumva, mereu improvizez ceva senzațional.”

femeie, actriță

Norma Shearer

ELEANOR BOARDMAN

Poreclă: The Eastman Kodak Girl

Eleanor Boardman s-a născut  Philadelphia, Pennsylvania, SUA. Din totdeauna și-a dorit să fie actriță și cum a absolvit liceul, a plecat la Broadway, în NY. Până i-a fost acceptată cererea la Broadway a lucrat în diverse locuri, chiar și ca model al unui artist. Află că Selwyn Organization, un producător de la Broadway, căuta fete fără experiență pe scenă. Însă ea era mai mult decât calificată în acea ofertă și a încercat să aplice pentru slujba aceasta înainte să știe că era deja primită în show-ul „Rock-a-Bye-Baby”.

După trei luni show-ul s-a închis. Mai târziu a aplicat pentru altă producție de la Selwyn „A Very Good Young Man”, dar și acesta s-a închis la puțin timp după deschidere. Un regizor de la Goldwyn Pictures era în căutare de noi fețe. Ea a jucat pentru el, impresionându-l. Regizorul a luat-o la Hollywood, unde a jucat în primul ei film, în 1922. A făcut carieră până în 1935, când s-a retras, în plină glorie, la momentul oportun.

femeie, actriță

Eleanor Boardman

CLARA BOW

Poreclă: The „It” Girl

Clara Gordon Bow, destinată să fie „The It Girl”, s-a născut în 1905 în Brooklyn, NY și a fost crescută în violență.  Părinții ei au vrut „să o strângă de gât” când au auzit că vrea să devină actriță. Bow, cu toate acestea a câștigat un concurs de frumusețe, lucrul care i-a lansat cariera de actriță. Din 1922 până în 1933 se numără 58 de filme în care a jucat. Filmul „It” (1927) i–a definit cariera. Un amănunt interesant din viața ei îl constituie faptul că a fost subiectul multor scandaluri de adulter, chiar i s-au intentat procese pentru că „fura” soții femeilor. După procese a încercat să revină în ochii publicului. S-a retras din lumea filmului la 28 de ani. Și-a dedicat restul vieții celor doi fii ai săi.

„Un simbol al sexului este o sarcină grea de dus

când unul este obosit, rănit și dezorientat.”

femeie, actriță

Clara Bow

JOAN CRAWFORD

Poreclă:  Billie Cassin, Cranberry, Billie

Lucille Fay LeSueur s-a născut în 1906, în San Antonio, Texas. Imediat după nașterea ei, părinții ei s-au despărțit, iar până a devenit adolescentă a avut trei tați-vitregi. Nu era o viață ușoară pe care o ducea, se înțelege. Era o bună dansatoare, dar a lucrat într-o mulțime de locuri. După doi ani a plecat la Hollywood, ca să-și încerce norocul. I-a fost scris să reușească și la puțin timp după ce a ajuns, a avut un loc ca „showgirl” în „Pretty Ladies”(1925). A început să joace în multe filme din „the silent-movie era” și a fost premiată ca fiind cea mai buna actriță din Academie.

„Am nevoie de sex pentru un ten curat,

dar prefer să o fac pentru iubire.”

femeie, actriță

Joan Crawford

 

Citește și Cele mai frumoase femei din toate timpurile