Before sunrise –  primul film din trilogie.

Într-o singură noapte, în Viena, Jesse, un student american care călătorea în Europa și Celine, o studentă franțuzoaică ce se întorcea la facultate după ce își vizitase rudele, se întâlnesc într-un tren care călătorea din Budapesta spre Viena. Cei doi hoinăresc pe străzile Vienei și se îndrăgostesc unul de altul. La sfârșitul filmului se despart, dar stabilesc să se revadă.

Acțiunea e minimalistă, nu se întâmplă prea multe în afară de plimbare și conversație. Sunt detaliate ideile și perspectivele celor două personaje asupra vieții și iubirii. Jesse este un romantic deghizat într-un cinic, iar Celine pare o romantică, dar are anumite îndoieli. Având la dispoziție o singură noapte, timpul limitat împreună îi preocupă și îi determină să-și facă o mulțime de confesiuni și pentru că ambii cred inițial că nu se vor mai revedea niciodată.

tumblr.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«E ca și când timpul petrecut împreună e doar al nostru. E creația noastră. Ca și când eu aș fi în visul tău și tu în al meu.» (Celine)

tumblr.com

9 ani mai târziu …

Before sunset are loc într-o singură după amiază în Paris. Jesse, acum un autor bine cunoscut, se întâlnește întâmplător cu Celine în timpul turneului de promovare în Europa a ultimei sale cărți, inspirată de întâlnirea lor precedentă din Viena. Ambii se lamentează că nu s-au ținut de promisiunea de a se revedea și hoinăresc prin Paris, conversând așa cum făcuseră în Viena. La sfârșitul filmului, Jesse se întoarce în apartamentul lui Celine și pierde intenționat avionul care trebuia să-l ducă înapoi în Statele Unite, pentru a petrece mai mult timp cu ea.

Filmul reia povestea din Before sunrise în timp real. În timpul turneului de lansare a cărții în Europa, Jesse citește fragmente din carte în librăria Shakespeare and Company din Paris. Apar flash-back-uri cu momente din timpul petrecut cu Celine în Viena. Trei jurnaliști sunt prezenți la lansare și îi iau un interviu lui Jesse: unul este convins că personajele principale ale cărții se vor revedea, un altul este convins de contrariul și un al treilea și-ar dori asta, dar are îndoieli că se va întâmpla. În timp ce Jesse se adresează publicului, privirea îi cade asupra lui Celine, care este prezentă acolo, și îi zâmbește.

«Nu poți înlocui pe nimeni, pentru că fiecare e alcătuit din detalii specifice atât de frumoase.» (Celine)

tumblr.com

«Cred că la tinerețe ai impresia că vor fi mulți oameni cu care vei simți acea conexiune. Mai târziu în viață îți dai seama că se întâmplă doar de câteva ori.» (Celine)

tumblr.com

După alți 9 ani …

Before midnight are loc într-o singură după amiază într-un sat din Grecia. Jesse și Celine sunt un cuplu acum, după ce Jesse divorțase de mama fiului său, Hank. Cei doi au două fiice gemene și inițial par fericiți, dar relația este la o răscruce.  Jesse își dorește să se mute în Chicago pentru a fi mai aproape de fiul său, iar Celine își dorește să rămână în Paris pentru a obține un post la guvernul Franței. Cei doi se ceartă aprig în legătură cu asta, dar se împacă la sfârșitul filmului.

Au trecut alți nouă ani de la Before sunset. Jesse se luptă să mențină relația cu fiul lui adolescent, Hank, care locuiește în Chicago cu mama sa, fosta soție. Este acum un romancier de succes, iar Celine este la o răscruce de drumuri pe plan profesional, luând în considerare un job la guvernul francez. După ce Hank își petrece vara cu Jesse și Celine în peninsula grecească Pelopones, Jesse se simte înstrăinat de Hank când îl duce la aeroport pentru a pleca acasă și reflectează la ideea de a fi un tată bun.

«Dacă vrei iubire, atunci asta e iubirea. Asta-i viața adevărată. Nu e perfectă, dar e adevărată. Accept tot pachetul, cu nebunia și strălucirea cu tot. Știu că nu te vei schimba și nici nu vreau asta. Se numește că te accept așa cum ești.» (Jesse)

Regia și scenariul: Richard Linklater

Distribuția: Ethan Hawke (Jesse)

Julie Delpy (Celine)

Pentru Before sunset și Before midnight Ethan Hawke și Julie Delpy sunt și co-scenariști, iar Delpy a realizat și muzica filmului Before sunset.

Citiți și Back from the U.S.A