Acest cântec a fost inspirat din cazul unui voluntar american din cadrul Corpului Păcii din Nicaragua, numit Ben Linder, care a fost ucis de gruparea Contras. Sting l-a scris în timpul unei furtuni tropicale de pe insula Caraibe Montserrat în 1987. De atunci, melodia, cu versurile ei sensibile, a devenit vocea a numeroase cauze umanitare diferite, inclusiv o pledoarie a unei echipe de ecologiști care își propuseseră să salveze planeta.

În 2001, cântecul a revenit în atenția publicului după atacurile teroriste din 11 septembrie din SUA. „Fragile și-a găsit încă o menire”, a remarcat Sting.

Sting a cântat această piesă la bas – fapt inedit – la Bataclan, Paris, pe 12 noiembrie 2016, primul concert pe care l-a susținut în capitala Franței la aproape un an de la ziua în care teroriștii islamici au ucis 90 de persoane. Mai mult, el deschis concertul cu acest cântec. „Cred că este un început adecvat, cred că melodia poate avea multe efecte pe care nu le-am anticipat niciodată„, i-a explicat Sting lui Michel Martin, NPR. „Am scris cântecul în anii ’80, cred, dar de fiecare dată când se întâmplă ceva rău, se pare că e un cântec potrivit pentru asta„.

Versurile spun mult, în cuvinte puține dar concentrate ca sens, despre fragilitatea umană, despre neputința de a învinge toate vicisitudinile la care ne expune sensibilitatea noastră și răutatea celor care atentează la siguranța oamenilor. Deasupra oricărei alte determinări, suntem trestii în vânt, iar Pascal ne salvează prin a spune că suntem „trestii gânditoare”.

If blood will flow when flesh and steel are one
Drying in the colour of the evening sun
Tomorrow’s rain will wash the stains away
But something in our minds will always stay
Perhaps this final act was meant
To clinch a lifetime’s argument
That nothing comes from violence and nothing ever could
For all those born beneath an angry star
Lest we forget how fragile we are


Photo by Fabrizio Ferri

On and on the rain will fall
Like tears from a star like tears from a star
On and on the rain will say
How fragile we are how fragile we are

On and on the rain will fall
Like tears from a star like tears from a star
On and on the rain will say
How fragile we are, how fragile we are
How fragile we are, how fragile we are

Cu adevărat spunea scriitorul:

Omul, o dată cu vremea, a simţit cum îi cresc puterile. Ştiinţa şi tehnica, cele două expresii ale geniului său pământean l-au făcut să se creadă stăpânul lumii, începutul şi sfârşitul lucrurilor, puternicul conducător şi modelator al vieţii. O certitudine desăvârşită părea că l-a cuprins.

Dar, când s-a crezut mai tare, a căzut pe sufletul său un grăunte de greutate şi s-a spart ca un porţelan.

Adesea, omul îşi uită cine este; se socoteşte Dumnezeu. Cu adevărat, el este faţă a lui Dumnezeu, are putere şi lumină, dar are şi slăbiciune, întuneric. Când omul uită aceste lucruri, trece prin grele încercări.

Fiinţa noastră este uneori atât de esenţial lovită, încât ne putem sfărâma. Sunt împrejurări când nu avem nici preţul unei frunze. Fragilitatea fiinţei noastre este o realitate de care trebuie să ţinem seama pentru a putea cultiva frumuseţea şi birui.

(Ernest BerneaÎndemn la simplitate, Editura Anastasia, 1995, p. 49)

Citiți și despre Leonard Cohen și melodia „Leaving the Table”.