Ce frumos e când ne surprindem pe noi înşine!

 Stephen Glenn Martin sau Steve Martin, cum este cunoscut publicului, s-a născut pe 14 august 1945 la Waco (Texas – S.U.A.) şi este actor, scenarist, umorist şi muzician. A fost pasionat de filosofie, disciplină pe care a studiat-o la California State University din Long Beach, pentru ca mai apoi, în 1967 studiile sale universitare să fie reorientate spre o nouă specializare – teatrul. Astfel debutează în arta teatrală scriind scenariile emisiunii TV The Smorthers Brothers Comedy Hour; succesul nu se lasă aşteptat şi îi aduce lui Steve Martin un premiu Emmy la doar 23 de ani. A avut apariţii în show-uri TV celebre, precum The Tonight Show starring Johnny Carson, On Location sau The Saturday Night Live de la NBC, iar de aici şi până la a deveni un adevărat simbol al umorului n-a mai fost cale lungă. Tot el a făcut să fie mai cunoscut celebrul gest „ghilimele în aer”. Apariţiile TV de succes au dus aproape firesc la înregistrarea unor albume umoristice precum A Wild and crazy Guy pentru care va primi un Grammy Award în 1979.

Photo by Sebastian Kim

După succesul înregistrat pe micul ecran a răspuns provocării marelui ecran, obţinând un rol secundar în comedia muzicală The Sergeant Pepper’s lonely hearts beat. A cochetat şi cu spectacole de stand-up comedy la care a renunţat în 1981 pentru a se dedica cinematografiei şi în special rolurilor în filme de comedie ca: The Jerk!, Dead Men Don’t Wear Plaid, The Man with Two Brains, sau All of me. Acestea l-au făcut foarte cunoscut, dar şi apreciat atât de public cât şi de critica de specialitate.

Cred în egalitate. Între toți oamenii.

Nu contează cât de proști sunt sau în ce măsură le sunt superior.”

Este co-autor al multor scenarii de filme în care a şi jucat. Genialitatea lui Steve Martin s-a făcut cunoscută şi în dramele cinematografice pe care le-a abordat; de exemplu, în drama muzicală Pennies from Heaven, în regia lui Herbert Ross, Martin interpretează rolul lui Arthur Parker – un bărbat ajuns în ruină din cauza Marii Recesiuni – pentru care este nominalizat la Globurile de Aur.

În perioada anilor `90 urmează rolurile din filmele Father of the Bride, Parenthood, Housesitter, Grand Canyon, roluri care îi aduc din nou aprecieri favorabile din partea cricilor. Dar, pentru că viaţa nu este  făcută doar din reuşite, nici chiar pentru un actor talentat ca Martin, sunt înregistrate şi primele eşecuri în privinţa încasărilor, cu filmele Mixed Nuts, A SimpleTwist of Fate şi The Out-of-Towners, astfel că geniul său artistic este pus în slujba scrisului, semnând articole în The New Yorker, piese de teatru şi chiar romane.

Deceniul următor marchează întoarcerea lui Steve Martin cu roluri în numeroase comedii, care adesea au fost succese de box-office. Printre acestea amintim rolul Inspectorului Clouseau din binecunoscuta comedie Pantera Roz, rol jucat mai întâi de Peter Sellers, în urmă cu aproape 60 de ani; apoi rolul Inspectorului Clouseau a fost interpretat de Alan Arkin în 1968 şi de Roger Moore în 1983. Steve Martin a jucat şi în comedia romantică It’s complicated – regizată şi scrisă de Nancy Meyers – avându-i  ca parteneri pe Meryl Streep şi Alec Baldwin, fomulă care a garantat succesul clar al acestei pelicule. După o pauză de câţiva ani în care nu a jucat, publicul său a avut bucuria de a-l întâlni în comedia trăznită The Big Year alături de Jack Black şi Owen Wilson.

Dincolo de umorul său special şi de cariera cinematografică de peste 50 de ani încununată de succese, la vârsta de 67 de ani a fost distribuit în rolul vieţii sale – acela de tată; astfel că, în decembrie 2012 fanii actorului şi nu numai au putut afla despre extraordinarul eveniment din publicaţia New York Post care anunţa că vedeta şi soţia acestuia – Anne Stringfield – în vârstă de 41 de ani au devenit părinţi. Vestea a fost o surpriză pentru admiratorii starului, cu atât mai mult cu cât este cunoscut faptul că acesta este foarte discret în ceea ce priveşte viaţa sa personală, ceea ce nu le este specific vedetelor de la Hollywood.

O surpriză a fost şi căsătoria lui Steve Martin cu Anne Stringfield în 2007 în cadrul unei ceremonii organizate de actor la locuinţa sa. Fastuoasa petrecere a avut aproape 75 de invitaţi, cu personalităţi una şi una, printre ele fiind prezenţi Diane Keaton şi Tom Hanks cu care actorul a împărţit de multe ori afişele şi platourile de filmare de-a lungul timpului. Pe Anne Stringfield – o mai veche colaboratoare a publicaţiei New Yorker (pentru care şi el a scris de câteva ori) – a cunoscut-o în 2004. Mariajul lor din 2007 este primul pentru Anne şi al doilea pentru Steve Martin care a mai fost fost căsătorit cu Victoria Tennant în anii 1986-1994.

Publicul român l-a putut admira în decursul anilor în filmele: O invenţie de milioane (1979), Morţii nu poartă ecosez (1982), Omul cu două creiere (1983), Doi într-unul (1984), Cei trei care au speriat Mexicul (1986), Prăvălia groazei (1986), Avioane, trenuri şi automobile (1987), Roxanne (1987), Ticăloşii (1988), Numai tată să nu fii! (1989), Aproape liber (1990), Poveste din L.A. (1991), Vânzătorul de iluzii (1992), Simte-te ca acasă (1992), Cum să devii newyorkez (1999), Pantera Roz (2006) ş. a.

Citiți și despre Alfred Hitchcock