J.F.Kennedy – Istoria unui asasinat celebru (III)

Încheind seria de editoriale despre asasinarea președintelui John Fitzgerald Kennedy, să recapitulăm chestiunile esențiale privitoare la acel eveniment. Testimoniale: Caroline Kennedy.

Ce s-a întâmplat?

John F Kennedy, cel de-al 35-lea Președinte al Statelor Unite ale Americii, a fost împușcat pe 22 noiembrie 1963. El călătorea într-o limuzină deschisă.

Guvernatorul statului Texas, John Connally, care stătea în fața președintelui, a fost rănit, dar a supraviețuit.

În decurs de o oră, polițistul JD Tippit a fost, de asemenea, ucis. Curând după aceea, Lee Harvey Oswald a fost arestat. În următoarele 12 ore, a fost acuzat de uciderea președintelui Kennedy și a lui JD Tippit.

La 24 noiembrie, Oswald a fost împușcat în subsolul departamentului de poliție din Dallas de către Jack Ruby, proprietar al unui club de noapte local.

Ruby a fost condamnat pentru uciderea lui Oswald și condamnat la moarte. El a făcut apel, dar a murit de cancer în 1967, înainte de rejudecarea cauzei.

Care a fost explicația oficială?

La o săptămână după ce Kennedy a fost ucis, președintele Lyndon B. Johnson a înființat o comisie pentru a investiga cazul.

Raportul Comisiei Warren, publicat în septembrie 1964, a declarat că:

  • focurile au fost trase de la fereastra de la etajul al șaselea, colțul dinspre sud-vest, al depozitului de cărți din Școala de Stat Texas;
  • focurile au fost trase de Lee Harvey Oswal;
  • nu exista nici o dovadă că Lee Harvey Oswald sau Jack Ruby făceau parte din orice conspirație, internă sau străină.

Au mai fost și alte investigații:

  • În 1968, un grup de patru medici a susținut concluziile medicale ale Comisiei Warren.
  • În 1975, Comisia Rockefeller a constatat că nu există nicio dovadă credibilă a implicării CIA.
  • În 1979, Comitetul Selectat pentru Asasini a sprijinit în mare parte concluziile Comisiei Warren, dar a spus că există o mare probabilitate ca doi soldați să fi tras în președintele Kennedy.

În 1992, o lege adoptată de Congres a reglementat ca toate înregistrările legate de asasinat – în jur de cinci milioane de pagini – sa fie transferate la Arhivele Naționale.

Aproximativ 88% din înregistrări sunt deschise în totalitate; 11% sunt deschise, dar cu „porțiuni sensibile” eliminate; și 1% sunt reținute în întregime.

Conform legii din 1992, toate înregistrările trebuie publicate în întregime în termen de 25 de ani, cu excepția cazului în care președintele declară altfel.

Care sunt celelalte teorii?
  • Teoria multiplilor asasini
  • Omul cu umbrelă
  • Șoferul
  • Cubanezii și sovieticii
  • Tatăl lui Ted Cruz
  • Jacqueline Kennedy
Ce ar putea dezvălui noile documente?

Bruce Miroglio, avocat din St Helena, California, a citit „multe mii” de cărți despre Kennedy și asasinarea lui.

De fapt, stau în biroul meu uitandu-ma la cele 26 de volume ale Raportului Warren„, spune el.

Deși spune că raportul a făcut greșeli, el „sprijină în principiu” concluziile sale.

El nu crede că există un al doilea om de război, este un „sceptic” al teoriilor conspirației și nu se așteaptă la revelații uriașe în documente.

Toni Glover spune că va fi „interesant” să vedem ce se întâmplă. Ea, totuși, va rămâne un martor, mai degrabă decât un anchetator.

Nu pot valida nimic„, spune ea. „Asistam la o paradă prezidențială exuberantă, toată lumea  sărind în sus și în jos, încântați din cale-afară. Cincisprezece secunde mai târziu, trăiam o spaimă cumplită.”

(Aceste fapte au fost prezentate în conformitate cu versiunea oficială.)

Citiți și J.F.Kennedy – Istoria unui asasinat celebru (II) de același autor.

O serie de articole semnate David Gurău (Traducere și adaptare).