Avem nevoie de un râs sănătos, pentru că viața a devenit o comedie bufă.

Stan Laurel (16.06.1890 – 23.02.1965), al cărui nume real era Arthur Stanley Jefferson, a fost un celebru actor, comedian, scriitor și regizor britanic-american. Ambii părinți erau artiști, tatăl, actor și manager de teatru iar mama, actriță. Stan era unul dintre cei cinci copii dintre care, Edward, actor avea să apară în patru dintre scurtmetrajele lui Stan. Este cunoscut în special ca una dintre cele două jumătăți ale faimosului duo de comedie Laurel și Hardy, alături de partenerul său, Oliver Hardy. El era adesea numit „Stan” sau „Băiatul Subțire” (The Thin One) în referire la fizicul său zvelt și aspectul său caracteristic, care îl diferenția de partenerul său Oliver Hardy, cunoscut drept „Băiatul Gras” (The Fat One). Aceste porecle au devenit parte integrantă a identității lor comice și au contribuit la farmecul și succesul duo-ului pe care l-au format.

Laurel și-a început cariera în industria divertismentului în perioada filmelor mute. A lucrat pentru diferite trupe de comedie și a jucat în spectacole de vodevil înainte de a ajunge în Statele Unite în 1910. În 1921, s-a alăturat studiourilor Hal Roach, unde avea să fie în cele din urmă asociat cu Oliver Hardy.

Hall Roach și ”Băieții” (pinterest.com)

Parteneriatul lui Laurel cu Oliver Hardy, adesea numiți „Băieții”, a devenit unul dintre cele mai iconice și iubite duo-uri de comedie din istoria filmului. Chimia lor pe ecran și rutinele lor de comedie fizică au adus bucurie publicului din întreaga lume. Laurel era cunoscut pentru inocența sa copilăroasă, expresivitatea feței și pentru pălăria cocoșată și mustața subțire, care i-au devenit caracteristice.

Stan Laurel, circa 1920s

Împreună, Laurel și Hardy au apărut în peste 100 de filme, inclusiv producții mute și sonore. Unele dintre cele mai faimoase filme ale lor includ „Sons of the Desert” (1933), „Way Out West” (1937) și „The Music Box” (1932), care a câștigat un premiu Oscar pentru cel mai bun scurtmetraj live.

Stan Laurel nu era doar un actor talentat, ci și un scriitor și regizor înzestrat. Adesea contribuia la scenariile filmelor lor și juca un rol semnificativ în modelarea rutinelor comice și a glumelor. Atentia lui la detalii și cronometrarea comică au fost cruciale pentru succesul filmelor lor.

„Râsul este cea mai scurtă distanță între două persoane.”

„Un zâmbet este  limba universală a prieteniei.”

„Nu contează cine ești cu adevărat; ceea ce contează este cine cred oamenii că ești.”

„Cel mai bun remediu pentru orice este râsul sincer.”

„Viața este o glumă, iar tu ești punchline-ul.”

„Nu trebuie să te lupți împotriva vieții; trebuie să te îmbraci și să dansezi cu ea.”

„Eșecurile noastre sunt doar o altă oportunitate de a reuși mai bine data viitoare.”

„Un om fericit este acela care râde de propriile greșeli.”

„Umorul este un antidot pentru tristețe și o cheie pentru inimile oamenilor.”

După declinul carierei lor de film la sfârșitul anilor 1940, Laurel și Hardy au continuat să performeze împreună pe scenă și în apariții la televiziune. Cu toate acestea, sănătatea lor a început să se deterioreze, iar în cele din urmă s-au retras din industria spectacolului la începutul anilor 1950.

Stan Laurel a murit la data de 23 februarie 1965, în Santa Monica, California, la vârsta de 74 de ani, din cauza unei insuficiențe cardiace și a complicațiilor pneumoniei. Moștenirea sa, împreună cu cea a lui Oliver Hardy, rămâne extrem de valoroasă în lumea comediei, iar filmele lor continuă să încânte publicul și în zilele noastre.

Fapte interesante pe care s-ar putea să nu le știi despre el…

  • A jucat pentru prima dată la vârsta de 16 ani la Panopticon, Glasgow. În timpul unei reprezentații timpurii la o sală de muzică, el a decis să improvizeze o schiță cu o pălărie melon și așa a luat naștere stilul său binecunoscut.
  • Într-o întâlnire care a făcut istorie, Laurel l-a întâlnit pe Hardy întâmplător în filmul „The Lucky Dog” – produs de studioul de film al lui Hal Roach în 1921. Acolo a fost creat unul dintre cele mai mari cupluri de comedie din toate timpurile, care va inspira generațiile viitoare. Numerele lor comice au trecut de la filmele mute la „talkie” mai ușor decât alte cazuri.
  • Laurel a supraviețuit în cele din urmă celui mai bun prieten al său, când Hardy a murit la 65 de ani. Laurel însuși era un fumător înrăit și a decis să renunțe brusc în jurul anului 1960. Cinci ani mai târziu, a murit în urma unui atac de cord la 23 februarie 1965.Când Hardy a murit în urma unui accident vascular cerebral în 1957, Laurel a fost devastat de moartea celui mai bun prieten al său. S-a retras din actorie și a refuzat să cânte pe scenă sau să joace într-un alt film fără el. Laurel era prea bolnav pentru a participa la înmormântarea celui mai bun prieten al său, supranumit „Babe” și a spus celebra frază „Babe m-ar înțelege”. După moartea lui Hardy în 1957, Laurel și-a pus numărul personal în agenda telefonică pentru ca fanii să-l poată contacta și a răspuns manual la toate e-mailurile trimise de aceștia.
  • În calitate de jumătatea înaltă, subțire și „proastă” a echipei, Laurel a fost un personaj foarte interesant. Deși rareori a fost creditat ca scenarist sau regizor, Laurel a fost adesea forța creativă din spatele duo-ului, care a lucrat mult timp noaptea la scrisul și editarea filmelor lor. Când i-a fost pusă o întrebare despre un gag sau o poveste, Hardy arăta adesea spre Laurel și spunea „întreabă-l pe Stan”. El era adesea responsabil de deciziile lor în carieră, Hardy având încredere deplină în deciziile prietenului său.
  • Stan Laurel a fost odată supleantul lui Charlie Chaplin. În 1910, au pornit spre New York, ca parte a celebrei trupe de music hall a lui Fred Karno. Cei doi au împărțit o cameră și apoi au petrecut doi ani împreună, făcând turnee în America de Nord. Stan s-a întors apoi acasă și mai târziu a găsit succesul alături de sufletul său pereche Oliver Hardy. În ciuda timpului lung petrecut de Laurel cu mentorul său, acest lucru nu a fost niciodată menționat în biografia foarte detaliată a lui Chaplin. În calitate de supleant al lui Chaplin, lui Laurel i-a fost adesea greu să obțină diverse roluri de film, deoarece mulți producători, scriitori și regizori le-a fost greu să scrie pentru personajul său în publicul american. Era cunoscut fie ca „spărgătorul de nuci”, fie ca un imitator al lui Charlie Chaplin.
  • Când Laurel s-a mutat în Statele Unite cu trupa pentru a face un tur al țării, s-a înregistrat ca voluntar pentru serviciul militar în timpul Primului Război Mondial. El nu a fost niciodată chemat din cauza statutului său de rezident și a surdității.
  • Și-a schimbat numele de familie de teama de ghinion în 1931. Născut Arthur Stanley Jefferson, și-a schimbat legal numele în Stan Laurel după ce a decis că un nume de scenă cu treisprezece litere reprezenta … ghinion.
  • De-a lungul vieții, Laurel s-a căsătorit cu prima sa soție o dată, cu a doua soție de două ori și cu a treia soție de trei ori. Apoi s-a întors și s-a căsătorit cu cea de-a doua soție a treia oară, și și-a încheiat „periplul” prin căsătoria cu a patra soție o dată.
  • Pe lângă faptul că era un comic înnăscut, alte interese ale lui Stan au inclus creșterea rațelor și grădinăritul hidroponic (un proces în care plantele sunt cultivate în soluții chimice mai degrabă decât în ​​sol). Odată a încrucișat cu succes un cartof cu o ceapă, dar s-a străduit să-i convingă pe oameni să probeze rezultatele.

Artistul și soția sa, Lois Neilson. Cei doi s-au căsătorit în 1926, căsnicia lor s-a încheiat prin divorț în 1934. Au avut doi copii. Fiica lor, numită tot Lois, s-a născut la 10 decembrie 1927. Fiul lor, Robert Stanley, s-a născut prematur cu două luni în 1930 și a trăit doar nouă zile.

findagrave.com

Stan Laurel a avut, de asemenea, o fiică dintr-o relație anterioară cu actrița Mae Dahlberg. Aceasta se numea Gloria și s-a născut în 1925.

findagrave.com

Înainte de a muri, Laurel și-a scris propriul epitaf: „Dacă cineva la înmormântarea mea are o față tristă, nu voi mai vorbi niciodată cu el”.