MINȚILE LUI BILLY MILLIGAN (Daniel Keyes)

Cazul lui Billy Milligan (William Stanley Milligan) a fost una dintre cele mai controversate anchete din SUA. La nici 23 ani, Milligan a fost condamnat pentru furt, răpire de persoane și trei violuri. În timpul anchetei, autoritățile au suspectat că suferă de tulburări psihice și a fost diagnosticat cu schizofrenie și tulburări de personalitate (având 24 personalități diferite).

Daniel Keyes, psiholog de profesie, a redat povestea într-un mod fascinant, astfel încât cititorul sta cu sufletul la gură încă de la prima pagina, pentru a face noi descoperiri într-un caz care pare fară soluție. Autor al cărții „Flori pentru Algernon”, el a scris o carte intitulată „The Minds of Billy Milligan” în 1981, după ore întregi de interviuri cu Billy, iar James Cameron chiar a petrecut timp cu Billy când acesta locuia în California, pregătind un film care a fost în cele din urmă abandonat.

Billy Milligan a fost o persoană cunoscută pentru cazul său notoriu de tulburare disociativă de identitate (DID), cunoscută anterior ca tulburare de personalitate multiplă. Născut pe 14 februarie 1955, el a devenit celebru în anii 1970 și 1980 pentru diagnosticul său și pentru cazul său complex.

El a fost acuzat de două agresiuni sexuale în Ohio în anii 1970, iar procesul său a devenit foarte mediatizat. Apărarea sa a invocat DID ca o formă de absență la momentul infracțiunilor și a susținut că diferitele alteruri ale lui Milligan erau responsabile pentru acțiunile sale. În 1978, el a fost declarat vinovat pentru o agresiune sexuală, dar a fost internat într-un spital de psihiatrie în loc de închisoare.

Billy Milligan a dezvoltat cele 24 personalități în urma abuzului sexual repetat comis de tatăl sau vitreg, Chalmer Milligan. La doar șapte ani, Billy nu a putut să îi spună mamei sale ce i se întâmplă și trauma i-a otrăvit mintea. Personalitățile au apărut ulterior, responsabile fiecare cu câte o acțiune și au avut rolul de a-l ajuta să-și depășească într-un fel neputință și frustrările.

Billy Milligan (pinterest.com)

Milligan este un tânăr deosebit, sensibil și instabil emoțional. Începutul romanului îl prezinta că pe un violator care a scăpat necondamanat datorită diagnosticului său. După ce este internat la spitalul din Athens, Daniel Keyes este scriitorul care a fost acceptat de pacient pentru a-i scrie povestea vieții. Billy susține că nu își aduce aminte de jafuri, violuri etc, întrucât nu le-a comis el. În urma acestor povestiri, apar cele 10 personalități dominante, cele “care aveau voie să iasă la lumina”: (Arthur, Ragen, Allen, Dany, David etc) și “indezirabilii”, adică personalitățile care puneau în pericol siguranța lui Billy.

Arthur era cel care controla conștiința, personalitatea manierată și distinsă a lui Milligan, cel care vorbește o engleză britanică impecabilă (deși Billy nu fusese niciodată în UK), expert în medicina și știință și cel care decide ce personalitate să “iasă la lumina”. Ragen este iugoslav și are o forță fizica ieșită din comun, este un caracter puternic și agresiv și vorbește doar limba sârbă. Allen este un escroc, este singura personalitate care fumează și crede că își poate rezolva problemele singur. Dany este speriatul și se teme de bărbați. David este păstrătorul durerii. Adalana este o lesbiană care are nevoie de atenție și afecțiune. Christene este sora lui David, care citea și scria încă de la vârstă de trei ani, adeseori apărată de Ragen. Profesorul este suma celorlalte 23 personalități. Billy este personalitatea-gazdă, care este ținută tot timpul într-un soi de transă de către ceilalți, iar când “iese la lumină”este vulnerabil și încearcă să se sinucidă. Prin rotație, cei 24 muncesc, pictează, cântă, ies la întâlniri, își vizitează rudele etc.

Celelalte 13 personalități erau ținute sub control și închise undeva în subconștient de Arthur, deoarece acestea aveau o influență negativă asupra personalității-gazdă.

La început, cititorul nu are cum să îl vadă pe Billy Millian cu ochi buni, întrucât acesta are doar rol negativ. Doar că, de-a lungul romanului, scriitorul reia povestea din copilărie, alternând episoadele de actualitate cu secvențe din trecutul acestuia, astfel încât reușește să îmbuneze cititorul. Autorul redă extraordinar și povestea fiecărei personalități, felul de a trăi, de a se raporta la ceilalți și de a-și câștiga traiul.

Eu, un zombi al neantului într-o cutie de nimic, într-un iad de nimic.”

Billy Milligan a murit de cancer la scurt timp după decesul scriitorului. El a trăit o viață mai discretă după eliberarea sa. A scris o carte autobiografică intitulată „The Minds of Billy Milligan” (Mințile lui Billy Milligan), care a detaliat cazul său și experiențele sale și a murit în decembrie 2014 la vârsta de 59 de ani din cauza unor complicații de sănătate.Romanul scris în 1981 este fascinant și lasă cititorul să se întrebe chiar și după ce a citit ultima pagină dacă Milligan a fost în totalitate victimă sau infractor. Filmările pentru ecranizarea “The Crowded Room” erau planificate să înceapă în 2015, cu Leonardo di Caprio în rolul lui Billy Milligan. Scenariul a fost modificat și premiera a avut loc în iulie 2013, fără di Caprio (înlocuit de Tom Holland), pe platforma Apple TV+.

Documentarul “The Monsters Inside the 24 Faces of Billy Milligan” poate fi urmărit pe Netflix, fiind o mini-serie de 4 episoade realizată în 2021. Există și o continuare a cărții, “The Milligan Wars”, dar a apărut doar în Japonia, Taiwan și Franta. Romanul este un thriller psihologic captivant, care scoate la lumină mizeria societății, dar și misterele încă necunoscute ale minții umane.

Tulburarea de identitate disociativă (TID – numită și tulburare de personalitate multiplă) este o afecțiune controversată, greu de diagnosticat și este cauzată de traume severe, abuz sau neglijență în copilărie. Personalitatea multiplă este caracterizată de identitate fragmentată, lipsa memoriei și a conștiinței într-un singur sine multidimensional, identități care pot fi critice unele cu altele sau într-un conflict deschis.

Notă:

Daniel Keyes ( 9 august 1927 – 15 iunie 2014) a fost un scriitor american cunoscut pentru lucrarea sa cea mai celebră, romanul științifico-fantastic „Flori pentru Algernon” (”Flowers for Algernon”), care a câștigat premiul Nebula în 1966 și premiul Hugo în 1967 pentru cea mai bună povestire. Iată mai multe informații despre el:

Biografie: Daniel Keyes s-a născut în Brooklyn, New York. A fost crescut de mama sa după ce părinții săi au divorțat. A studiat psihologie la Universitatea din Brooklyn și a obținut o diplomă de licență în psihologie și literatură engleză. Keyes și-a făcut ulterior doctoratul în psihologie la Universitatea din Montreal, unde a studiat comportamentul uman.

Cariera literară: Daniel Keyes a lucrat ca profesor și scriitor freelancer. El și-a început cariera literară cu povestiri scurte și romane de science fiction și ficțiune generală. Cu toate acestea, cea mai mare realizare a sa a fost romanul „Flori pentru Algernon,” care a fost publicat inițial ca o povestire în revista „The Magazine of Fantasy & Science Fiction” în 1959 și ulterior a fost extins într-un roman în 1966. Acest roman a avut un impact semnificativ în literatura science fiction și a abordat subiectul complex al dezvoltării și regresiei inteligenței umane.

Floare pentru Algernon: Romanul „Flori pentru Algernon” explorează povestea lui Charlie Gordon, un adult cu dizabilități intelectuale, care este supus unei proceduri chirurgicale experimentale care îi mărește inteligența. Cartea analizează transformarea lui Charlie și impactul acesteia asupra vieții sale și a celor din jurul său. Este o meditație profundă asupra naturii umane și asupra dezvoltării cognitive.

Alte opere: În afara „Flori pentru Algernon,” Daniel Keyes a scris și alte romane și povestiri, dar niciuna nu a avut același impact sau recunoaștere ca acesta. Cu toate acestea, el a continuat să scrie și să publice în decursul carierei sale.

Moartea: Daniel Keyes a decedat la vârsta de 86 de ani în Boca Raton, Florida, în 2014.

Un articol de BRENDA AYANA ȘTEFĂNESCU

Filme de văzut într-o viață