Între „oglinzi paralele”, ar fi spus Camil Petrescu, și pe bună dreptate, omenirea stă astăzi la vedere ca într-un mare acvariu pe care scrie cu litere de mână „facebook” și pendulează între extreme: fericire și nefericire, iubire și ură, exaltare și depresie, speranță și deziluzie… Ai impresia că un șir imens de oameni, înregimentați vieții, nu fac altceva decât să pășească în șir indian în acest slalom printre idei, sentimente, și să se confrunte cu armele albe ale cuvintelor cu frecvență năucitoare, practic nesfârșită. Am ajuns o lume de imagini, în care textul se micește din ce în ce mai mult, ca umbra răsfirată de trecerea timpului.

Dar e bine că mergem înainte. Ne confesăm în cartea tuturor, până când nu se știe, dar ne face bine. Ne eliberăm. Trăim, murim și înviem în fiecare zi pe facebook, iar viața noastră a devenit viața tuturor. Un mare azil cu de toate, un fel de colectivizare benevolă.

În primul rând, oamenii se îndrăgostesc și se dezîndrăgostesc în lumea asta în care se poate relaționa direct, prin mesagerie, sau indirect, pe „perete”. Sau în ambele feluri. Poți scrie ce vrei, la „agăț”, pe principiul „dacă nu curge, pică”. Cineva, undeva, tot se va extazia la o postare pe care o arunci ca pe o nadă, cuiva anume. Între „cineva-ul” generalizat se ascunde un „cuneva” la care ți-ai dori să ajungă mesajul tău, cu doza de subliminal bine țintită. Și uite așa, zilele trec, viața merge înainte.

Nu se mai poartă curtoazia, nu se mai poartă „face-to-face-ul”.

Nu se mai poartă feminitatea, se poartă răspunsul spontan, cât mai provocator. Ezitarea sau amânarea replicii în mediul online ațâță mai mult decât un selfie studiat îndelung și plasat la momentul cheie.

Nu se mai poartă chimia, se poartă telepatia. „Oh, tocmai la tine mă gândeam!” devine replica-stas pe care și-o doresc partenerii de discuție.

Adolescenții (pentru că lor le dedicăm acest articol) nu mai ajung să experimenteze sentimente la cald, pentru că au la îndemână virtualul în care inimioarele țin loc de confirmări.

Și atunci ce mai e de făcut? Iată câteva răspunsuri de la ei, pentru ei. Câteva sfaturi pe care ar fi bine să le citească orice părinte și orice tânăr în formare care își dorește fericirea (dacă se mai cunoaște înțelesul ei). Iată o listă scurtă de obiceiuri „desuete” pe care ar trebui să le aducem înapoi.

1. Du-te și cere-i o întâlnire!

Odată pentru totdeauna să spunem stop termenului de „a ieși afară”. Băieți, dacă vreți să ieșiți la o întâlnire cu acea fată specială,  întrebați-o direct. Nu vă lăsați impresionați de mirajul conversațiilor online, pentru că ele pot ascunde carențe afective și emoționale pe care mai apoi le veți regreta, care vă vor consuma timpul și vor fi producătoare de suferințe inutile. Privirea, zâmbetul, fâstâceala, atingerea fugară, trebuie să rămână formele autentice ale cunoașterii celuilalt și ale verificării propriilor sentimente. Și asta pentru totdeauna.

tumblr.com

2.Îmbracă-te frumos!

Ce e cu tendințele moderne? Pentru numele lui Dumnezeu, dragi adolescenți, puneți un pic de efort în înfățișarea voastră. Credeți-mă, stilul de îmbrăcăminte spune atât de mult despre oameni. Nu există o școală a feminității, nici cursuri, nici măcar modele (în viață) nu se mai prea găsesc, și atunci apare întrebarea legitimă: a devenit acest concept anacronic? Fetele poartă blugi, de ceva vreme și aceia deraiați total de la ceea ce înseamnă obiect vestimentar decent, pentru că rupturile acelea și țesătura sfâșiată greu se pot numi „la modă”. M-am întrebat de multe ori dacă ar fi de acceptat la băieți, dar totuși rămân la ideea că valul acesta ar trebui să ia sfârșit odată și odată… Ce să mai vorbim de moda gleznelor goale și de blugii strâmți care îi fac pe băieți să arate ca niște manechine într-un muzeu al figurilor de ceară, sau pantalonii cu turul până la genunchi? Se poartă stilul genderless, dar până când?

3. Prezintă-te cu un mic dar sau cu o floare

Nu darul în sine este cel ce contează cu adevărat, ci faptul că te-ai gândit îl face semnificativ. O floare (desigur, naturală! – am mai văzut minuni) sau ciocolata preferată, o carte sau poate chiar un semn de carte, iar ziua respectivă are toate șansele să devină memorabilă. Ah, să nu uităm de aniversările relației voastre! Unele fete fac un fetiș din asta! Unii bărbați cred că asemenea gesturi sunt desuete sau le scade din masculinitate: nimic mai greșit!

tumblr.com

4. Pune telefonul departe

În primul rând, este un gest foarte lipsit de respect față de persoana care stă lângă tine. Am văzut acele cupluri obositoare care se uitau mereu la telefoanele mobile și aveau o cină „romantică”. Deturnarea atenției de la persoana pe care ai invitat-o la o întâlnire e semnul că ești în filmul greșit, iar celălalt va considera că n-a fost decât o pierdere de vreme.

5. Deschide ușa mașinii pentru ea

Citez de pe un site: „Bineînțeles, acest lucru nu este obligatoriu, dar arată foarte mult respect.” Nimic mai greșit! Chiar și cuplurile în vârstă mențin acest ritual, pentru că bunele maniere nu țin nici de vârstă, nici de anii petrecuți împreună. Familiaritatea nu exclude curtoazia, asta trebuie să învețe tinerii!

6. Fii sincer cu privire la intențiile tale

Trecerea prin acea discuție despre locul în care se îndreaptă relația voastră poate fi un pic ciudat, mai ales dacă vă aflați în primele faze. Un sfat: nu o evitați. Este întotdeauna înțelept să fii clar despre intențiile tale. Relația asta însemna ceva sau asta e doar o altă lipsă de ocupație? Cele mai multe despărțiri sunt generate de lipsa de comunicare sau de onestitate, iar în unele cazuri aduc cu ele suferințe inutile. Sinceritatea nu e doar o formă de respect, ci, aș spune, o obligație față de cel cu care ai inițiat o relației, indiferent de gradul de implicare. Lașitatea sau fuga sunt o contrapartidă extrem de neinspirată.

7. Nu folosi cuvinte urâte

Limbajul de astăzi al adolescenților nu mai are de mult tenta de bravadă de acum ceva vreme, ci a devenit pur și simplu limbaj comun. Nu mai poți trece pe lângă un grup de tineri (în care se află, atenție, și fete!) fără să auzi cuvinte și expresii din cele mai „grele”. Mai nou, băieții spun că fetele înjură mai abitir decât ei, așa că nu e cazul nici măcar să se lase mai prejos. Într-o relație de iubire adolescentină însă, cu siguranță, evitarea expresiilor licențioase este un must. E adevărat, nu poți vorbi doar în metafore și citate din Shakespeare, dar nici ca la ușa cortului. De la salut și până la formula de despărțire, tonul trebuie să fie calm și cuvintele tandre. Gândește-te că în câțiva ani veți fi amândoi în situația de a vă întemeia o familie, și, cum se spune, exercițiul e mama învățării.

8. Nu te aștepta la intimitate din prima ieșire

Analizează cu atenție înainte de a face această mișcare. Chestia e că uneori vei găși o pradă ușoară, dar, când e vorba despre o doamnișoară cu adevărat, te rog, ia-o încet. Fiecare pas contează, deci fii un gentleman și nu te grăbi cu ea. Timp este destul la tinerețe, și apoi, cu cât e mai lungă așteptarea, cu atât mai mare plăcerea de a fi împreună. Fă gesturi tandre, nu fi bădăran, nu ciupi, nu produce durere.

tumblr.com

9. Spune „Te iubesc” numai atunci când simți asta

Oamenilor din zilele noastre nu le pasă de sentimentele tale. Nu împrăștia aceste cuvinte ca și cum ar fi un fel de gunoi. Ține cont adevăratul sens al cuvintelor. Spune-le doar atunci când simți așa. Atunci, abia atunci, puterea lor este dezvăluită iar ele vor fi capabile să creeze o legătură puternică, pe care ți-o asumi. A-ți declara dragostea înseamnă asumare și responsabilitate din partea ambilor parteneri.

10. Ține minte lucrurile care o fac fericită

Lucrurile mici care o fac fericită cu adevărat te pot înălța în ochii unei fete. De exemplu, să mergeți la premiera filmului preferat, să îți amintești ce fel de băutură comandă, să asculți acel cântec special pe care l-a fredonat săptămâna trecută, respectând și bucurându-te de preferința ei muzicală.

tineri

tumblr.com

11. Fii întotdeauna la timp

Ultimul, dar nu cel din urmă. Este nepoliticos și lipsit de respect să întârzii, mai ales la una dintre primele întâlniri. Fii gentelmanul perfect și mai bine stabilește-ți să ajungi cu 10 minute mai devreme, decât s-o faci să te aștepte, pradă acelor priviri curioase sau ironice ale trecătorilor.

12. Fă-i complimente sincere, cu fiecare ocazie

Simone de Beauvoir spunea că „femeie nu te naști, devii”, iar atenția unui bărbat, aprecierile sincere din partea lui, pot ajuta o adolescentă să se descopere, să aibă încredere în ea, să devină o femeie care se respectă și are stimă de sine.

Iar lista ar putea continua…

Un articol de Alessia Achim.

Citiți și Bărbați versus femei (în dragoste)