„Secretul fericirii este să te iubești pe tine însuți.”

În luna septembrie a acestui an, Demi Moore și-a lansat o carte autobiografică intitulată Inside Out – A Memoir în care își spune povestea într-un mod surprinzător de intim și de emoționant. Timp de decenii, Demi Moore a fost sinonimă cu celebritatea. De la rolurile iconice din filme la relațiile personale tumultuoase, actrița nu a fost niciodată departe de luminile reflectoarelor, sau din prima pagină a ziarelor și revistelor.

Sam:  – E în regulă.
Molly : Sam? Te aud …
Fantoma: Sam? Te așteaptă, Sam …
Sam: Te iubesc, Molly! Întotdeauna te-am iubit!
Molly: Dido!
Sam: E uimitor, Molly! Dragostea dinlăuntrul tău … ia-o cu tine! Ne vom vedea!
Molly: Ne vom vedea! … La revedere!

Cine nu a plâns la Ghost? Cum ai fi putut rămâne insensibil(ă) la ochii înlăcrimați ai lui Demi Moore luându-și la revedere de la iubit? Și cine nu s-a amuzat de simpatica fantomă a lui Patrick Swayze interpretată de Whoopi Goldberg?

Pelicula a câștigat premiile Golden Globe și al Academiei Americane de Film (Oscar) pe anul 1990, iar actrița Whoopi Goldberg a câștigat Oscarul pentru rol secundar.

Demi Moore a interpretat cu atâta naturalețe rolurile din filmele de dragoste fiindcă însăși viața ei a fost ca într-un film. Chiar dacă a devenit cea mai bine plătită actriță de la Hollywood, totuși, mereu a încercat să-și depășească „fantomele” trecutului, cu un pas înaintea îndoielilor și nesiguranței care i-au definit copilăria. De-a lungul ascensiunii spre celebritate și în timpul unor momente cruciale din viața ei, Demi s-a confruntat cu dependențele, probleme ale imaginii corpului ei și traume din copilărie care au bântuit-o ani la rând. Pe măsură ce succesul creștea, Demi se întreba dacă aparține Hollywood-ului, dacă e o mamă bună, o actriță bună – și,  dacă era destul de bună în general.

„N-am întâlnit pe nimeni atât de obsedat de ideea de a fi plăcut, ca Demi.”

(Freddie Moore, primul soț)

Imagine din filmul Propunere indecentă 1993

Imagine din filmul Propunere indecentă 1993

Filmul regizat de Adrian Lyne i-a avut în distribuție, alături de Demi Moore, pe Robert Redford și Woody Harelson. A fost un succes de casă, nu și al criticii de specialitate. Cu toții am văzut filmul în care cei doi tineri soți care se iubeau nebunește, cad de acord ca ea să își petreacă o noapte cu milionarul excentric contra sumei de 1.000.000 $, pentru a ieși din impasul financiar în care se aflau.

 -Conducătorul licitației:  50.000 $! Nu-mi vine să cred, e extraordinar! 50.000 o dată? 50.000 de două ori, doamnelor și domnilor?
– David: 1.000.000 $!
– Același (nedumerit): Scuzați?!
– David: 1.000.000 $!
– Ați spus 1.000.000 $, domnule?
– David: Da!
– Doamnelor și domnilor, 1.000.000 $!
– David: Bună, Diana!
– Diana: Am vrut cu adevărat ca tu să ai banii ăștia!
David: Iar eu am vrut cu adevărat ca tu să ai acel hipopotam!
– Milionarul: Poate că vreți să rămâneți amândoi de vorbă …

Și David a răscumpărat-o pe Diana, soția lui iubită, pentru fabuloasa sumă de 1.000.000 cu care fusese de acord să o „vândă” milionarului pentru o noapte. Ce este mai uimitor, este că în biografia lui Demi Moore, această tranzacție murdară și profanatoare chiar a avut loc, însă cea care a tranzacționat-o a fost chiar mama ei, o femeie alcoolică și depresivă și … nu pentru 1.000.000 ci pentru … 500 $ pe când Demi avea 15 ani. Să fi fost o simplă coincidență?! Asta a determinat-o să plece de acasă la 16 ani, urmând cursuri de actorie în adolescență. Talentul era înnăscut!

A început să cunoască succesul în anii ’80 când a apărut în serialul TV – General Hospital și în filmul St. Elmo’s Fire, o poveste despre tineri și căutarea drumului în viață. În timpul filmărilor era dependentă de alcool și droguri, iar regizorul, Joel Schumacher,  a condiționat-o să intre într-un program de reabilitare pentru a continua să joace.

Povestea ei este în egală măsură despre adversități și despre revenirea spectaculoasă. În aceste memorii profund reflexive, Demi trage cortina și dezvăluie momente din cariera și viața personală – printre care relația tumultuoasă cu mama ei, mariajele, eforturile de a echilibra statutul de vedetă cu creșterea copiilor și călătoria înspre o inimă deschisă. Inside Out este o poveste despre supraviețuire, succes și renunțare, un portret izbitor de sincer al vieții unei femei obișnuite și iconice totodată.

Demi Moore s-a născut pe 11 noiembrie 1962 în Roswell, New Mexico. În 1979, pe când avea doar 17 ani s-a căsătorit pentru prima dată cu muzicianul Freddie Moore, pentru a evada din familia în care a crescut și a fost abuzată. În anul 1987 s-a căsătorit pentru a doua oară cu Bruce Willis cu care are trei fiice: Rumer, născută în 1988, Scout La Rue, născută în 1991 și Tallulah Bel născută în 1994. Succesele au urmat unul după altul: Oameni de onoare (1992) cu Jack Nicholson și Tom Cruise, Propunere indecentă (1993), Disclosure/ Hărțuire (1994) cu Michael Douglas. A ajuns să fie cea mai bine plătită actriță de la Hollywood cu filmul Striptease, încasând un onorariu de 12.500.000 $, ceea ce i-a atras porecla Gimme Moore. Gwyneth Paltrow, care a fost prezentă la lansarea autobiografiei, și-a exprimat admirația pentru curajul lui Demi de a negocia și solicita onorarii pentru prestațiile sale artistice, la fel de mari ca și cele ale actorilor. A cunoscut însă și gustul amar al eșecului: titlul de cea mai slabă actriță pentru filmul Striptease. A fost apoi dispusă să se radă în cap pentru a interpreta o femeie-soldat în filmul G. I. Jane (1997). În anul 2000 a divorțat de Bruce Willis, cei doi păstrând o relație amiabilă.

„Sunt mândră de felul în care eu și fostul meu soț am gestionat situația, în special în ceea ce le privește pe cele trei fiice ale  noastre.”

A urmat o perioadă de pauză de la filmări, timp în care l-a cunoscut pe cel de al treilea soț, actorul Ashton Kutcher, mai tânăr decât ea cu 16 ani, cu care s-a căsătorit în 2005.

„Văd mariajul meu cu Ashton ca pe o recuperare a tinereții mele pierdute”

avea să declare într-un interviu mai târziu, după divorțul de Kutcher.

Sub presiunea continuă de a rămâne tânără și frumoasă și după cel de al treilea divorț (2011), a reînceput să consume alcool și droguri.

„Fiica mea era îngrozită crezând că mă va vedea murind în fața ei”, a declarat în 2012.

Povestea s-a repetat: fiicele ei s-au îndepărtat de ea până când și-a revenit, la fel cum ea se îndepărtase de propria mamă cu ani în urmă. A urmat un nou program intensiv de reabilitare, vindecându-și traumele și dependențele de substanțe interzise. S-a împăcat și cu cele trei fiice.

În prezent este și activistă, alături de fostul soț, Ashton Kutcher, într-o fundație: Thorn: Digital Defenders of Children care militează împotriva traficului și exploatării de orice fel a minorilor.

„În prezent nu mi se mai poate oferi vreun alt rol, decât cel de mamă”

declara recent.

În septembrie 2019 și-a lansat cartea autobiografică. Scout, cea de a doua fiică a lui Demi, a declarat în legătură cu mama ei: A petrecut atât de mult timp doar încercând să supraviețuiască, încât nu a avut timp să se ocupe de ea însăși.

Citiți și În iubire n-ai voie să fii certat