Am descoperit recent o scrisoare atribuită lui Albert Eistein către fiica sa, Lieserl, text care circulă pe Internet ca atare, deși s-a dovedit între timp, pe baza unor minuțioase investigații, că paternitatea este (încă) necunoscută. De aceea am preferat formula din titlu, cu ghilimele.

Pe scurt (sursa integrală aici):

„Acest document nu este de Einstein. Scrisorile de familie donate Universității Ebraice – menționate în acest zvon – nu au fost date de Lieserl. Acestea au fost date de Margot Einstein, care a fost fiica vitregă a lui Albert Einstein. Multe dintre aceste scrisori au fost publicate în volumul 10 al lucrărilor colectate de Albert Einstein în 2006 și în volume ulterioare, în ordine cronologică. „, a spus Dr. Kormos-Buchwald. Reacția ei a venit în calitate de director și editor al Proiectului Einstein Papers – care a lansat, în decembrie anul trecut, documentele digitale Einstein, respectiv 5.000 de documente care acoperă primele 44 de ani de viață ale lui Einstein online.

Totuși, cine a fost această fiică a genialului fizician?

Lieserl Einstein (născută în ianuarie 1902 – este menționată ultima dată în 1903, data posibilă a decesului  fiind 18 septembrie 1903) a fost primul copil al cuplului Mileva Marić și Albert Einstein.

Sursă foto: pinterest.com

Mileva Marić și Albert Einstein.

Potrivit corespondenței dintre părinții ei, Lieserl s-a născut cu un an înainte ca părinții ei să se căsătorească, în Novi Sad, Vojvodina, actuala Serbia, și a fost îngrijită de mama ei pentru o perioadă scurtă de timp, în timp ce Einstein se afla în Elveția.

Ultima dată când Lieserl a fost menționată în corespondența lor existentă a fost scrisoarea lui Einstein din 19 septembrie 1903, în care arăta își îngrijorarea că avea febră, datorată probabil unei scarlatine, posibilă cauză a decesului.

Iată scrisoarea.

E mai puțin importantă autenticitatea ei, deși a avut de profitat de pe urma atribuirii ei marelui savant. Importante sunt gândurile unui om care, la un anumit moment al existenței sale, a considerat că iubirea e cea mai puternică forță a universului, capabilă să sfideze orice competiție. Câtă dreptate a avut, depinde de fiecare din cei care citesc acest text. Cu siguranță, însă, era fericit.

„Când am propus teoria relativității, foarte puțini oameni m-au înțeles, iar ceea ce urmează să destăinui umanității acum, se va ciocni de neînțelegerea și prejudecățile din această lume.

Te rog să păstrezi aceste scrisori atât timp cât este necesar, ani, decenii, până când societatea este suficient de avansată pentru a accepta ceea ce voi explica mai jos.

Există o forță extrem de puternică, pentru care, cel puțin până în prezent, știința nu a găsit o explicație formală. Este forța care include și guverneaza totul, este chiar în spatele oricărui fenomen care are loc în univers și încă nu a fost identificată de noi. Această forță universală este IUBIREA.

Când cercetătorii au investigat o teorie unificată a universului, au uitat cea mai puternică forță nevăzută. Iubirea este Lumina, care îi luminează pe cei ce o oferă și o primesc. Iubirea este gravitație, deoarece îi face pe unii oameni să se simtă atrași de alții. Iubirea e putere, deoarece multiplică tot ce avem mai bun și oferă umanității șansa de a nu pieri în propriul egoism orb. Iubirea expune și revelează. Pentru iubire noi trăim și murim. Iubirea e Dumnezeu și Dumnezeu este Iubire.

Această forță explica totul și oferă sens vieții. Aceasta este variabila pe care am ignorat-o de prea mult timp, poate pentru că ne este frică de iubire deoarece este singura energie din univers pe care ființa umană nu a învățat să o controleze după voința sa.

Pentru a evidenția iubirea, am creat o simplă substituire în cea mai faimoasă ecuație de-a mea. Dacă în loc de E=mc2, acceptăm că energia pentru a vindeca întreaga lume poate fi obținută din multiplicarea iubirii cu viteza luminii la pătrat, atunci ajungem la concluzia ca iubirea este cea mai puternică forță ce există, deoarece nu are nicio limită.

După eșecul umanității în a utiliza și controla celelalte forțe din univers, care pâna la urmă s-au întors împotriva noastră, este imperios să ne hrănim pe noi înșine cu o altă formă de energie…

Dacă vrem ca speciile noastre să supraviețuiască, dacă vrem să descoperim sensul vieții, dacă vrem să salvăm lumea și fiecare ființă conștientă ce trăiește, atunci iubirea este unicul răspuns.

Probabil nu suntem încă pregătiți să creăm o bombă a iubirii, un mecanism destul de puternic pentru a distruge ura, egoismul și lăcomia care devastează planetă.

Cu toate acestea, fiecare individ poartă cu sine un mic, dar puternic generator de iubire, a cărui energie așteaptă să fie eliberată.

Când o să învățăm să oferim și să primim această energie universală, dragă Lieserl, vom putea afirma că iubirea învinge tot, că poate transcende totul și orice, deoarece iubirea este chintesența vieții.

Regret profund că nu am fost capabil să exprim ceea ce este în inima mea, care a bătut în liniște pentru tine întreaga mea viață. Poate e prea târziu pentru scuze, dar cum timpul e relativ, simt nevoia să îți împărtășesc că Te Iubesc și datorită ție am ajuns la răspunsul suprem!

Tatăl tău,

Albert Einstein”