S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 8 NOIEMBRIE …

8 noiembrie 1957. Al treilea film al lui Elvis Presley, „Jailhouse Rock”, este lansat în cinematografe, la nivel național. Premiera a avut loc pe 17 octombrie mai devreme la Loews State Theatre din Memphis, Tennessee, unde Elvis a fost odată un portar. (o melodie antrenantă!)


Jailhouse Rock este un film muzical american din 1957 regizat de Richard Thorpe cu Elvis Presley, Judy Tyler, Mickey Shaughnessy, Vaughn Taylor și Jennifer Holden în rolurile principale. Adaptat de Guy Trosper dintr-o poveste scrisă de Nedrick Young, filmul urmărește un tânăr (Presley) condamnat la închisoare pentru omor, și care este îndrumat în muzică de către colegul său de celulă, care își dă seama de abilitățile sale muzicale.

*****

9 noiembrie 2012, se stingea Iurie Darie, la 83 de ani.
„Sunt un om cu conştiinţa trează că trăim într-o lume foarte ciudată, un om care a crezut în iubire şi pe care viaţa nu l-a dezamăgit.”
Caldă și neștearsă fie-i amintirea!
*****

S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 8 NOIEMBRIE …

8 noiembrie 1971. Paul McCartney organizează o petrecere la Empire Ballroom din Londra pentru a lansa oficial noul său grup, Wings. Membrii formației au fost: Paul McCartney la bas, soția sa Linda McCartney la tastaturi, bateristul Denny Seiwell și fostul chitarist Moody Blues Denny Laine. Wings s-a remarcat prin schimbările frecvente de personal, însă trio-ul principal, McCartney, Linda și Laine a rămas intact pe tot parcursul existenței grupului (1971-1981).
Discografia trupei a constat din șapte albume de studio, un album live, două albume compilaționale, 29 de single-uri și 19 videoclipuri muzicale.

S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 8 NOIEMBRIE …

8 noiembrie1972. Se lansează rețeaua americană de televiziune cu plată Home Box Office (HBO). HBO este un canal de televiziune prin cablu cu sediul central în New York. HBO difuzează filme cinematografice, filme de televiziune precum și seriale . HBO emite în încă 151 de țări, iar în anul 2019, a avut venituri de 1,7 miliarde dolari.
Totul a început în 1965, după ce vizionarul Charles Francis Dolan a câștigat o franciză care îi permitea construirea unei rețele de cablu în Manhattan. Noua rețea de cablu numită Sterling Manhattan Cable by Mr. Dolan a fost prima rețea urbană din Statele Unite ale Americii care avea cablul împământat.
La începutul anilor 1970, căutând surse noi de profit, lui Dolan i-a venit ideea să creeze o televiziune „curată” pentru care abonații să plătească o taxă suplimentară pentru a primi filme care să nu fie întrerupte de reclame precum și evenimente sportive. Astfel, „televiziunea curată” a devenit Home Box Office în 8 noiembrie 1972.

******

NĂSCUT PE 8 NOIEMBRIE … 🥀

„Învățăm din eșecuri, nu din succese!” (Bram Stocker)
Autorul irlandez Abraham „Bram” Stoker a văzut lumina zilei în data de 8 noiembrie 1847 în Dublin, Irlanda. Parcul adiacent casei natale este acum cunoscut sub numele de Bram Stoker Park. Părinții săi au fost Abraham Stoker din Dublin și Charlotte Mathilda Blake Thornley. Cunoscut astăzi pentru romanul său gotic de groază ‘Dracula’ din 1897, în timpul vieții s-a remarcat ca asistent personal al actorului Sir Henry Irving și manager de afaceri al Teatrului Lyceum, deținut de Irving.

„Nu poţi trăi în chip de salcie plângătoare… viaţa, orice ai spune, e un lucru magnific.”

Ivan Alekseievici Bunin (n. 22 octombrie (stil vechi 10 octombrie), 1870 – d. 8 noiembrie, 1953) a fost primul scriitor rus laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1933.

Ivan Alekseievici Bunin

 

***

Motivația Juriului Nobel:pentru artisticitatea viguroasă, prin care a dezvoltat tradițiile prozei ruse clasice”.
Obține „Premiul Pușkin” pentru culegerea „Cad frunzele” (1901) – exemplu de perfecționare a formei poetice clasice, proprie marilor maeștri din secolul al XIX-lea.
Publică și nuvele timpurii, despre satul sărăcit și conacele decăzute. Face cunoștință cu Gorki care îl susține în încercarea de a colabora cu Editura „Znanie”.
În povestirile lui se accentuează problematica socială. Crește totodată măiestria sa artistică. „… a început să scrie așa o proză – notează Gorki – încât dacă se va spune despre el că e cel mai bun stilist al contemporaneității – nu va fi nici o exagerare”. Multe dintre scrierile sale înfățișează destrămarea Rusiei patriarhale, moșierești și țărănești, în condițiile dezvoltării relațiilor capitaliste.
*****
1922, 8 noiembrie, s-a născut Christian Barnard, medic sud-african. A realizat, la 3 decembrie 1967, primul transplant de inimă (d. 2001)
Sâmbătă eram un chirurg din Africa de Sud, foarte puţin cunoscut. Luni aveam deja un renume mondial.
heart disease
Nu mi-a plăcut niciodată să adun cioburile sparte şi să le lipesc la loc, spunându-mi că vasul e nou. Ceea ce s-a spart, s-a spart; şi prefer să-mi amintesc cu plăcere de vasul întreg, decât să-l am înaintea mea şi să-i văd crăpăturile, tot restul vieţii mele.”
*****
(8 noiembrie 1900, Atlanta, Georgia — d. 16 august 1949, Atlanta)

Margaret Mitchell a fost o scriitoare americană, cunoscută mai ales pentru romanul său „Pe aripile vântului” („Gone with the Wind”), publicat în 1936. Născută la 8 noiembrie 1900, în Atlanta, Georgia, într-o familie cu rădăcini adânci în Sudul Statelor Unite, ea a fost martoră și participantă la transformările sociale și culturale care au urmat după Războiul Civil American și în perioada Reconstrucției.

Mitchell a crescut învățând despre istoria Sudului și așteptările sociale impuse femeilor din acea epocă. Ea a frecventat Smith College, dar a plecat acasă fără a absolvi, după moartea mamei sale în pandemia de gripă din 1918. În anii următori, a lucrat ca reporter pentru Atlanta Journal Sunday Magazine, devenind una dintre primele femei din Sudul Statelor Unite care au ocupat un post în presă.

tumblr.com

În timpul unei perioade de convalescență după un accident, Mitchell a început să scrie „Pe aripile vântului”, o sagă epică despre viața în Sudul antebelic și în timpul Războiului Civil și Reconstrucției, văzută prin ochii unei femei tinere, Scarlett O’Hara. Romanul a fost un succes imens, a câștigat Premiul Pulitzer pentru Ficțiune în 1937 și a fost adaptat într-un film legendar în 1939, care a câștigat opt premii Oscar.

Margaret Mitchell a fost reținută în privința atenției publice și a evitat celebritatea care a venit cu succesul romanului ei. Ea a continuat să scrie, dar nu a mai publicat nicio altă carte în timpul vieții sale. Mitchell a murit la 16 august 1949, la vârsta de 48 de ani, după ce a fost lovită de un taxi în timp ce traversa o stradă în Atlanta.

Influența romanului „Pe aripile vântului” a continuat să se resimtă în literatură și cultură populară. Deși opera ei a fost și este încă subiectul unor dezbateri datorită reprezentărilor rasiale și idealizării Sudului antebelic, Margaret Mitchell rămâne o figură importantă în literatura americană și un simbol al schimbărilor culturale și sociale din timpul său.

Citiți și Mr.Smith goes to Washington