S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 30 SEPTEMBRIE … CU 229 DE ANI ÎN URMĀ…

Deși nu au existat recenzii la primele spectacole, a fost imediat evident că Mozart și Schikaneder au obținut un mare succes, opera atrăgând mulțimi imense și ajungând la sute de spectacole în anii 1790.” (Maynard Solomon)

La 30 septembrie 1791, are loc prima reprezentație a operei „Flautul fermecat” de W. A. Mozart, cu două luni înainte de moartea sa.
Opera a avut premiera la Viena la Freihaus-Theater auf der Wieden. Mozart a dirijat orchestra, Schikaneder însuși a jucat Papageno, în timp ce rolul Reginei nopții a fost cântat de cumnata lui Mozart, Josepha Hofer.

S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 30 SEPTEMBRIE, CU 42 DE ANI ÎN URMĀ…

30 septembrie 1978. Piesa formației americane Exile, „Kiss You All Over” ajunge pe primul loc în topul Billboard Hot 100, unde rămâne timp de patru săptămâni.
Scris de Mike Chapman și Nicky Chinn, cântecul interpretat de vocalistul principal Jimmy Stokley și chitaristul J.P. Pennington a fost inclus în albumul „Mixed Emotions” (1978).

S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 30 SEPTEMBRIE … CU 38 DE ANI ÎN URMĀ…

Africa” este o melodie înregistrată de trupa rock americană Toto în 1981 pentru al patrulea album de studio, Toto IV. Piesa, scrisă de membrii formației David Paich și Jeff Porcaro, a fost lansată, single la 30 septembrie 1982 prin Columbia Records. „Africa” a ajuns pe primul loc în topul Billboard Hot 100 al Statelor Unite și este singurul Billboard #1 al trupei. De asemenea, hitul a atins vârful Top 10 în Regatul Unit, Canada, Irlanda, Olanda, Australia, Noua Zeelandă și Elveția.