„Dacă ai bani, ești respectat. Însă chiar și cel mai bogat om este sărac când e singur.”

Aristotel (Aristotle Socrates) Onassis, cunoscut adesea drept „Ari”, a fost o personalitate greu de uitat, a cărui viață s-a consumat mereu în lumina reflectoarelor. Renumit om de afaceri grec, născut pe 20 ianuarie 1906, în Smyrna (acum Izmir, Turcia), mort la 15 martie 1975, a fost (și a rămas) unul dintre cei mai bogați și mai faimoși oameni din lume, datorită succesului său în industria navală internațională.

Periplu biografic

Onassis s-a născut într-o familie de comercianți greci. A fost nevoit să fugă în Grecia împreună cu familia sa în timpul Războiului Greco-Turc, ceea ce l-a marcat profund. În 1923, s-a mutat în Argentina, unde și-a început ascensiunea, lucrând inițial ca operator telegrafic. Onassis a început cu foarte puțin; a emigrat în Argentina la vârsta de 17 ani cu doar 63 de dolari în buzunar. Acolo a lucrat inițial ca operator telegrafic, dar talentul său pentru afaceri a devenit evident când a început să facă comerț cu tutun adus din Argentina și apoi să investească în nave, profitând de pe urma cererii mari de transport maritim în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Vorbea fluent mai multe limbi, inclusiv greacă, spaniolă, engleză și franceză. Acest lucru i-a fost de mare ajutor în afacerile internaționale, secondat de o stăpânire de sine și un fler în afaceri pe măsură. În 1950, ajunsese să fie cel mai bogat proprietar de flotă navală, cu un profit anual de 20 de milioane de dolari.

Onassis și-a construit un imperiu impresionant, deținând una dintre cele mai mari flote private de petroliere și vase de marfă din lume. A fost un pionier în utilizarea navelor ”flag of convenience”, prin înregistrarea navelor sale în țări cu legi fiscale mai lejere, cum ar fi Panama și Liberia, pentru a evita reglementările stricte și taxele mari. Stilul său de viață opulent și abilitatea sa de a negocia contracte profitabile i-au adus un renume internațional.

Cum era Onassis, omul?

Onassis era cunoscut și pentru viața sa personală tumultuoasă. Așa cum era perceput de familie și prieteni, era un om complex, cu multe fațete, care combina o personalitate carismatică și dinamică cu un caracter adesea enigmatic și contradictoriu, fiind cunoscut pentru carisma și farmecul său. Avea o abilitate naturală de a influența și de a atrage oamenii, lucru care l-a ajutat enorm în afaceri și în relațiile personale. Familia și prietenii săi adesea remarcaseră determinarea și ambiția sa neclintită. Din copilăria sa dificilă, el s-a ridicat pentru a deveni unul dintre cei mai bogați oameni din lume, un testament al dorinței sale puternice de succes. Deși era o figură publică, Onassis păstra un anumit grad de mister și intimitate în jurul vieții sale personale. Era cunoscut că nu își dezvăluie complet sentimentele și gândurile, chiar și celor mai apropiați. Onassis era extrem de loial familiei și prietenilor din anturajul imediat. Se spune că era foarte protector și susținător față de cei pe care îi iubea, în special față de copiii săi, Christina și Alexander. Personalitatea sa putea fi complexă și adesea contradictorie. Pe de o parte, era un om de afaceri neîndurător și foarte competitiv, iar pe de altă parte, era capabil de gesturi generoase și avea o pasiune pentru artă și cultură.

Onassis avea relații pasionale, așa cum se reflectă în afacerea sa cu Maria Callas și în căsătoria cu Jacqueline Kennedy. Era cunoscut pentru natura sa romantică, dar și pentru comportamentul său impulsiv și uneori volatil în relații.

Aristotle Onassis (pinterest.com)

 Onassis și Maria Callas, o pasiune arzătoare, până la mistuire

În anii ’50 și ’60, lumea mondială a fost martora unei dintre cele mai tumultuoase și pasionale relații ale epocii: povestea de dragoste dintre  Aristotel Onassis și diva operei, Maria Callas. Această relație a fost nu doar un tabloid sensation, în termeni actuali, ci și o saga plină de pasiune, artă și tragedie.

Povestea lor a început în 1959, când Onassis și Callas s-au întâlnit la o petrecere. La acea vreme, Onassis era căsătorit cu Athina Livanos, iar Callas era măritată cu Giovanni Battista Meneghini. Cu toate acestea, chimia dintre Onassis și Callas a fost instantanee și intensă. Onassis era cucerit de frumusețea, talentul și personalitatea vibrantă a sopranei, în timp ce Callas era atrasă de carisma și de lumea opulentă a lui Onassis.

Onassis and Athina (Getty Images via pinterst.com)

Relația lor a devenit rapid subiectul principal al presei mondene. Cuplul nu era doar celebru, ci și controversat, având în vedere că ambii erau căsătoriți la momentul întâlnirii lor. Cu toate acestea, nu au ezitat să apară împreună în public, de multe ori pe luxosul iaht al lui Onassis, Christina. Presa îi urmărea cu aviditate, iar publicul era fascinat de povestea lor. Numele iahtului său, „Christina”, a fost dat în onoarea fiicei sale, Christina Onassis. Iahtul a fost un simbol al luxului său și un loc popular pentru petreceri extravagante, frecventat de celebrități și membri ai înaltei societăți.

Magnatul secolului

Relația lor a fost definită de o pasiune intensă, dar și de complexitate. Callas și Onassis erau adesea descriși ca fiind suflete pereche, împărtășind o înțelegere profundă unul față de celălalt. Cu toate acestea, relația lor a avut de suferit din cauza stilului de viață agitat al lui Onassis și a angajamentelor profesionale ale Mariei Callas. În 1968, lumea a fost șocată când Onassis a anunțat că se căsătorește cu Jacqueline Kennedy, văduva fostului președinte american John F. Kennedy. Acest moment a marcat sfârșitul relației sale cu Callas.

Onassis și Maria Callas (pinterest.com)

Deși relația lor s-a încheiat, povestea dintre Onassis și Callas a rămas gravată în istoria mondialității și a culturii populare. Aceasta a fost o poveste de dragoste care a traversat lumea artei și a afacerilor, strălucitoare și intensă, dar în cele din urmă tragică. Maria Callas, profund afectată de sfârșitul relației, s-a retras treptat din viața publică, în timp ce Onassis a continuat să fie o figură dominantă pe scena internațională până la moartea sa în 1975.

În final, relația dintre Aristotel Onassis și Maria Callas rămâne unul dintre cele mai memorabile și discutate capitole din lumea celebrităților secolului XX, simbolizând un amestec de lux, artă, pasiune și dramatism care continuă să captiveze imaginația publicului și astăzi.

Povestea iubirii dintre Aristotel Onassis și Jacqueline Kennedy

Când Aristotel Onassis, magnatul grec al industriei navale, s-a căsătorit cu Jacqueline Kennedy, văduva fostului președinte american John F. Kennedy, în 1968, lumea a fost luată prin surprindere. Această uniune a fost nu doar un eveniment de primă pagină, ci și o relație care a stârnit fascinație și speculații.

Jacqueline Kennedy, cunoscută pentru grația și eleganța sa, fusese văduva președintelui american asasinat, John F. Kennedy, timp de aproape cinci ani. Onassis, pe de altă parte, era un personaj cunoscut pentru stilul său de viață opulent și relația tumultuoasă cu soprana de operă Maria Callas. Cei doi se cunoșteau din 1958, când Jacqueline și soțul ei au fost invitați pe iahtul lui Onassis, Christina.

Relația dintre Onassis și Jacqueline Bouvier Kennedy a început în 1967, după tragica dispariție a președintelui Americii – J. F. Kennedy, și a fost plină de controverse. Lumea a fost surprinsă să o vadă pe văduva unui președinte american intrând într-o relație cu un om de afaceri grec cunoscut pentru aventurile sale amoroase. Presa a fost plină de speculații și povești, iar publicul era divizat în ceea ce privește opiniile.

Cuplul s-a căsătorit în 1968, într-o ceremonie privată pe insula privată a lui Onassis, Skorpios, în Grecia. Această căsătorie a fost văzută ca un eveniment mondial major, dar a atras și critici și surprindere. Mulți au speculat că această căsătorie era mai mult o alianță de conveniență decât o uniune bazată pe dragoste. Se spunea că Jacqueline căuta securitate financiară și o retragere din atenția publică, în timp ce Onassis era atras de statutul și eleganța ei. Căsătoria lor nu a fost lipsită de dificultăți. Biografii lor indică faptul că Onassis se simțea adesea eclipsat de faima soției sale, iar Jacqueline se lupta cu presiunile vieții în lumina reflectoarelor și cu fidelitatea îndoielnică a soțului său. Cu toate acestea, au avut momente de fericire și au fost adesea văzuți bucurându-se de luxul și exclusivismul lumii lor.

 

Relația lor a luat o întorsătură tragică când fiul lui Onassis, Alexander, a murit într-un accident de avion în 1973, un eveniment care l-a devastat pe Onassis. Doi ani mai târziu, în 1975, Onassis a încetat din viață, lăsând în urmă o Jacqueline Kennedy îndurerată, dar și mai retrasă de ochii publicului.

În retrospectivă, căsătoria dintre Aristotel Onassis și Jacqueline Kennedy rămâne una dintre cele mai discutate și analizate relații din istoria modernă. Acest cuplu improbabil a simbolizat o îmbinare a culturilor, a statutului și a influenței, o relație care a continuat să fascineze și să inspire curiozitatea publicului la nivel global.

SECRETE

Final

Onassis nu a fost doar un magnat, ci și un filantrop. A fondat Fundația Onassis, cu scopul de a sprijini proiecte culturale și educaționale. Moștenirea sa continuă să fie influentă în domeniile afacerilor, culturii și filantropiei. Aristotel Onassis a decedat în 1975, la vârsta de 69 de ani, lăsând în urmă un imperiu și o moștenire care continuă să fascineze. A fost înmormântat alături de fiul său, pe Insula Skorpios.Viața sa a fost subiectul multor cărți, filme și documentare, simbolizând triumful antreprenoriatului și a dorinței de reușită.

Ecranizări (Biopicuri)

Ecranizările despre viața lui și a marilor sale iubiri au captivat publicul, reflectând fascinația continuă pentru viața sa extravagantă și relațiile complexe. Iată câteva dintre cele mai remarcabile adaptări:

„Onassis: The Richest Man in the World” (1988): Acest film TV biografic este probabil cea mai cunoscută ecranizare a vieții lui Onassis. Raul Julia joacă rolul principal, ilustrând ascensiunea lui Onassis de la sărăcie la bogăție și complexitățile vieții sale personale. Filmul acoperă diverse aspecte ale vieții lui, inclusiv relația cu Maria Callas și căsătoria cu Jacqueline Kennedy.

„Ari: The Life and Times of Aristotle Onassis” (1986): Această piesă de teatru de Peter Evans a fost transformată într-un spectacol de televiziune. Focalizându-se pe viața personală și afacerile lui Onassis, spectacolul oferă o privire detaliată asupra personalității sale complexe și a relațiilor sale cu femeile din viața sa.

„The Greek Tycoon” (1978): Deși este un film ficționalizat și numele personajelor sunt schimbate, „The Greek Tycoon” este larg considerat ca fiind inspirat de viața lui Onassis. Anthony Quinn joacă rolul unui bogat magnat grec, care are multe asemănări cu Onassis, inclusiv căsătoria cu o văduvă a unui președinte american.

„Maria Callas & Aristoteles Onassis” (2005): Acest film german se concentrează asupra relației tumultuoase dintre Onassis și Maria Callas, una dintre cele mai renumite soprane ale secolului 20. Relația lor a fost intens mediatizată și a generat mult interes public.

Aceste producții nu numai că prezintă diferite aspecte ale vieții lui Onassis, dar oferă și perspective diferite asupra modului în care personalitatea și acțiunile sale au influențat pe cei din jurul său. Fiecare aduce în prim-plan diferite elemente ale vieții sale complexe, de la succesul său enorm în afaceri până la viața sa personală plină de dramatism.

„Pentru a reuși în afaceri, trebuie să știi arta de a învăța din eșecul altora.”

„Cel mai greu lucru este să începi să acționezi, tot restul depinde doar de perseverență.”

„Dacă ai bani, ești respectat. Însă chiar și cel mai bogat om este sărac când e singur.”

„Secretul în afaceri este să știi ceva ce nimeni altcineva nu știe.”

„Am învățat că lumea vrea să trăiască în vârful muntelui, fără să știe că adevărata fericire se află în modul în care escaladezi versantul.”

„Un bun lider nu este neapărat cel mai popular, dar este cel care face echipa să funcționeze. Este cel care este ascultat.”

Ce s-a întâmplat cu urmașii lui Onassis?

Alexander Onassis, singurul fiu al magnatului grec Aristotel Onassis și al primei sale soții, Athina Livanos, a murit într-un tragic accident de avion. Accidentul a avut loc pe 23 ianuarie 1973.

Alexander era pilot și în ziua accidentului pilota un avion de tipul Piaggio P.136L-2. Se pare că accidentul a fost cauzat de o defecțiune tehnică și o eroare umană în timpul unei manevre de aterizare la Aeroportul Ellinikon din Atena, Grecia. Alexander Onassis a fost transportat de urgență la spital, dar, din păcate, a decedat din cauza rănilor grave pe care le-a suferit.

Moartea prematură a lui Alexander la vârsta de doar 24 de ani a fost un șoc imens pentru Aristotel Onassis. Se spune că acesta a fost profund afectat de moartea fiului său și că niciodată nu și-a revenit complet după acest tragic eveniment. Pierderea lui Alexander a avut un impact semnificativ asupra deciziilor ulterioare ale lui Aristotel Onassis, inclusiv asupra felului în care și-a structurat testamentul și a destinat o mare parte din averea sa Fundației Alexandru S. Onassis, care a fost numită în memoria fiului său.

Christina Onassis, fiica magnatului grec Aristotel Onassis și a Athinei Livanos, a fost moștenitoarea cunoscută pentru viața sa tumultuoasă și plină de evenimente. Născută pe 11 decembrie 1950, Christina a fost unicul copil supraviețuitor al lui Aristotel Onassis, având un frate, Alexander, care a decedat într-un accident de avion în 1973.

Christina a avut o educație privilegiată, studiind la școli prestigioase și având acces la cele mai rafinate lucruri în viață. Cu toate acestea, tinerețea ei a fost marcată de relația dificilă cu tatăl ei și de presiunea de a fi fiica unuia dintre cei mai bogați oameni din lume. Viața personală a Cristinei a fost adesea în centrul atenției mass-media. S-a căsătorit de patru ori, dar toate căsătoriile ei au fost de scurtă durată și, adesea, tumultuoase. A avut o singură fiică, Athina, născută din căsătoria cu al patrulea soț, Thierry Roussel.

După moartea tatălui ei în 1975, Christina a moștenit o parte semnificativă din averea și afacerile familiei Onassis, inclusiv participații la companii de transport maritim și la Olympic Airways. A avut un rol activ în gestionarea acestor afaceri, dar viața sa profesională a fost adesea umbrită de problemele personale și de sănătate. Christina a luptat cu probleme de sănătate, inclusiv cu depresia și dependența de droguri. Aceste probleme, împreună cu presiunile vieții în lumina reflectoarelor și eșecurile relațiilor personale, i-au marcat profund viața.

Christina Onassis a decedat la 19 noiembrie 1988, la vârsta de 37 de ani, în Buenos Aires, Argentina. Moartea ei a fost atribuită unui stop cardiac, exacerbând tragedia care a marcat familia Onassis. Moștenirea ei financiară a fost lăsată fiicei sale, Athina, care la vremea respectivă era un copil.

În ciuda vieții scurte, Christina Onassis a fost o figură marcantă a lumii mondene, simbolizând adesea povara bogăției și a celebrității. Viața ei, plină de drame personale și succese profesionale, continuă să fie subiectul multor biografii și studii despre impactul bogăției și faimei asupra vieții personale.

Fiica ei, Athina, născută în 1985, a devenit una dintre cele mai tinere miliardare din lume. De-a lungul anilor, a fost implicată în diferite procese legale pentru controlul averii. A avut o relație dificilă cu fondul de familie și cu consiliul său de administrație, ceea ce a dus la mai multe litigii juridice. În 1992, Olympic Airways, linia aeriană fondată de Onassis, a fost vândută de familia Onassis statului grec, marcând sfârșitul unei ere în istoria aviației grecești.  Fondul Alexandru S. Onassis a continuat să joace un rol major în promovarea culturii și educației grecești, finanțând o gamă largă de proiecte și burse pentru tineri.

Athina a avut o copilărie destul de privată, în mare parte datorită dorinței familiei sale de a o proteja de atenția publică și de presiunile asociate cu averea și numele Onassis. A crescut în Franța și în Elveția și a fost educată în școli private. Când Athina a împlinit 18 ani, a moștenit o parte semnificativă a averii familiei Onassis. Moștenirea a inclus participații în afaceri diverse, inclusiv în industria maritimă și investiții imobiliare. Gestionarea averii sale a fost un subiect intens mediatizat și a implicat diverse procese legale și dispute.

Athina este pasionată de echitație și a participat la numeroase concursuri ecvestre la nivel internațional. Ea a investit semnificativ în acest sport, atât din punct de vedere financiar, cât și personal, devenind o figură cunoscută în lumea hipismului. Viața personală a Athinei a fost, de asemenea, subiectul multor articole în presa mondială. S-a căsătorit cu cavalerul brazilian Álvaro de Miranda Neto în 2005, dar cuplul a divorțat în 2016.

În ciuda bogăției și a faimei sale, Athina Onassis Roussel a preferat să ducă o viață relativ retrasă, evitând pe cât posibil lumina reflectoarelor. Rarele ei apariții publice sunt adesea legate de evenimentele ecvestre sau de procedurile legale asociate cu moștenirea și administrarea averii sale.

FYY: Athina Onassis este azi unica moștenitoare a imperiului creat de magnatul grec Aristotle Onasis în anii ‘40-’50. Averea sa, estimată la câteva miliarde de dolari, a fost împărțită de fiica lui, Christina (55%), și o fundație caritabilă creată de el (45%). Cel de-al doilea copil al magnatului grec, Alexander, a pierit într-un accident aviatic la vârsta de 24 de ani. (citiți continuarea articolului AICI).

Maria Callas: ”Numai câinii mei nu m-au trădat”