Scriitorul copilăriei noastre fără androizi și GPT-uri, fără televizoare smart, Tik-Tok și Instagram.
IN MEMORIAM … 🥀🕯️
„Prin vinele mele pulsează ceva din acest duh dezlănțuit și trebuie să mă supun chemării lui, deși știu că mă va duce la pierzanie.”
Autorul german Karl Friedrich May (25 februarie 1842 – 30 martie 1912) a murit în propria sa locuință, Villa Shatterhand din Radebeul, Regatul Saxonia, Imperiul German, la 30 martie 1912. Avea 70 de ani. Potrivit registrului de decese, cauza a fost stop cardiac, bronșită acută și astm. May a fost înmormântat în Radebeul. Mormântul său a fost inspirat de Templul Atenei Nike.
Este cunoscut mai ales pentru romanele sale de călătorii și aventuri fictive din secolul al XIX-lea, plasate în Vechiul Vest american cu Winnetou și Old Shatterhand ca protagoniști principali și în Orient cu personajele fictive Kara Ben Nemsi și Hadschi Halef Omar.
May be an image of 2 people
*****
„Prin muzică m-am putut vindeca”.(Eric Clapton)
30 martie 1945 …
Chitaristul, cântărețul și compozitorul englez de rock și blues Eric Clapton s-a născut în Ripley, Anglia. De-alungul timpului a fost membru fondator al formațiilor Cream, Blind Faith și Derek & the Dominos. Numele său de naștere este adesea raportat în mod eronat ca „Eric Clapp”, Clapp este numele de familie al bunicilor săi care l-au crescut.
Clapton este considerat unul dintre cei mai de succes și influenți chitariști din muzica rock. S-a clasat pe locul al doilea pe lista revistei Rolling Stone a celor „100 cei mai mari chitarişti ai tuturor timpurilor” şi al patrulea în „Top 50 chitariştilor din toate timpurile” al lui Gibson. De asemenea, a fost numit pe locul cinci în lista revistei Time cu „Cei mai buni 10 interpreți la chitară electrică” în 2009: https://bel-esprit.ro/tears-in-heaven-eric-clapton/
De-a lungul carierei sale solo, Clapton a vândut peste 280 de milioane de discuri în întreaga lume, acest lucru făcându-l unul dintre cei mai bine vânduți muzicieni din toate timpurile. În 1998, Clapton, un dependent de alcool și droguri în trecut, a fondat în Antigua Asociația Crossroads Center, o unitate medicală pentru recuperarea consumatorilor de alcool și droguri.
May be an image of 15 people
*****
Paul Verlaine (n. 30 martie 1844 — d. 8 ianuarie 1896) a fost un poet francez, aparținând curentului simbolist. Verlaine este unul dintre cei mai citiți dintre poeții francezi, versurile sale de început cuprinse în volumul „Poeme saturniene” din 1866 având reminiscențe din parnasieni și din Charles Baudelaire, trădând înclinația poetului spre melancolie și căutarea obsedantă a armoniilor muzicale.
Aceste versuri – ție, ce consolezi mereu,
Cu ochii-ți plini de jale sau plini de voioșie,
Cu inima-ți curată și-atât de bună. Ţie
Aceste versuri smulse necazului meu greu.
Și fără de astâmpăr e tot coșmarul meu,
Care sporește-ntruna, întocmai ca o mie
De lupi ce știu să muște și știu ca să sfâșie,
Tăcând să-mi sângereze amarnic soarta. Eu
Ah! sufăr, sufăr tare, iar geamătul iscat
De primul om, pe vremuri din raiuri alungat
Pe lângă-al meu idilic îmi pare că vibrează.
Ci grija ta de mine-ar putea să fie ca
Un stol de rândunele pe-un cer de după-amiază,
Iubito,-ntr-un septembre menit a-nduioșa.” („Unei femei”, în traducerea lui Octavian Soviany)
*****
NĂSCUTĂ ÎN 30 MARTIE … 🎂🥂
„Încerc să fac doar muzica pe care o iubesc și, dacă cred în ea, este tot ceea ce contează.” (Norah Jones)
elle.com
*****
Pe 30 martie 1899,  George Bacovia debutează în revista „Literatorul” din București cu poezia „Și toate”, sub semnătura V. George.
„Și toate se re-ntorc din drumul lor,
Și mândră primăvara vine,
Cu soare blând, cu nopți albastre
Fermecătoare și senine.
Dar fără ea, ce suvenir
Spre gânduri triste mă îndeamnă?
Muguri au dat pe ram,- zadarnic,
În a mea inimă e toamnă!”
*****
1981: Președintele Ronald Reagan este împușcat în piept, în afara unui hotel din Washington, D.C., de către un vagabond cu probleme psihice, numit John Hinckley Jr.
Foto: Timothy McCarthy, fost agent al US Secret Service.
*****
30 martie 1987: Tabloul „Floarea-soarelui ” al lui Vincent Van Gogh s-a vândut cu 39,85 milione de lire sterline.