Scriitorul copilăriei noastre fără androizi și GPT-uri, fără televizoare smart, Tik-Tok și Instagram.

IN MEMORIAM … ️
„Prin vinele mele pulsează ceva din acest duh dezlănțuit și trebuie să mă supun chemării lui, deși știu că mă va duce la pierzanie.”
Autorul german Karl Friedrich May (25 februarie 1842 – 30 martie 1912) a murit în propria sa locuință, Villa Shatterhand din Radebeul, Regatul Saxonia, Imperiul German, la 30 martie 1912. Avea 70 de ani. Potrivit registrului de decese, cauza a fost stop cardiac, bronșită acută și astm. May a fost înmormântat în Radebeul. Mormântul său a fost inspirat de Templul Atenei Nike.
Este cunoscut mai ales pentru romanele sale de călătorii și aventuri fictive din secolul al XIX-lea, plasate în Vechiul Vest american cu Winnetou și Old Shatterhand ca protagoniști principali și în Orient cu personajele fictive Kara Ben Nemsi și Hadschi Halef Omar.
*****
„Prin muzică m-am putut vindeca.” (Eric Clapton)
30 martie 1945 …
Chitaristul, cântărețul și compozitorul englez de rock și blues Eric Clapton s-a născut în Ripley, Anglia. De-a lungul timpului a fost membru fondator al formațiilor Cream, Blind Faith și Derek & the Dominos. Numele său de naștere este adesea raportat în mod eronat ca „Eric Clapp”, Clapp este numele de familie al bunicilor săi care l-au crescut.
Clapton este considerat unul dintre cei mai de succes și influenți chitariști din muzica rock. S-a clasat pe locul al doilea pe lista revistei Rolling Stone a celor „100 cei mai mari chitarişti ai tuturor timpurilor” şi al patrulea în „Top 50 chitariştilor din toate timpurile” al lui Gibson. De asemenea, a fost numit pe locul cinci în lista revistei Time cu „Cei mai buni 10 interpreți la chitară electrică” în 2009: https://bel-esprit.ro/tears-in-heaven-eric-clapton/
De-a lungul carierei sale solo, Clapton a vândut peste 280 de milioane de discuri în întreaga lume, acest lucru făcându-l unul dintre cei mai bine vânduți muzicieni din toate timpurile. În 1998, Clapton, un dependent de alcool și droguri în trecut, a fondat în Antigua Asociația Crossroads Center, o unitate medicală pentru recuperarea consumatorilor de alcool și droguri.
*****
Paul Verlaine (n. 30 martie 1844 — d. 8 ianuarie 1896) a fost un poet francez, aparținând curentului simbolist. Verlaine este unul dintre cei mai citiți dintre poeții francezi, versurile sale de început cuprinse în volumul „Poeme saturniene” din 1866 având reminiscențe din parnasieni și din Charles Baudelaire, trădând înclinația poetului spre melancolie și căutarea obsedantă a armoniilor muzicale.
Aceste versuri – ție, ce consolezi mereu,
Cu ochii-ți plini de jale sau plini de voioșie,
Cu inima-ți curată și-atât de bună. Ţie
Aceste versuri smulse necazului meu greu.
Și fără de astâmpăr e tot coșmarul meu,
Care sporește-ntruna, întocmai ca o mie
De lupi ce știu să muște și știu ca să sfâșie,
Făcând să-mi sângereze amarnic soarta. Eu
Ah! sufăr, sufăr tare, iar geamătul iscat
De primul om, pe vremuri din raiuri alungat
Pe lângă-al meu idilic îmi pare că vibrează.
Ci grija ta de mine-ar putea să fie ca
Un stol de rândunele pe-un cer de după-amiază,
Iubito,-ntr-un septembre menit a-nduioșa.” („Unei femei”, în traducerea lui Octavian Soviany)
*****
NĂSCUTĂ ÎN 30 MARTIE …
„Încerc să fac doar muzica pe care o iubesc și, dacă cred în ea, este tot ceea ce contează.” (Norah Jones)
elle.com
*****
Pe 30 martie 1899,  George Bacovia debutează în revista „Literatorul” din București cu poezia „Și toate”, sub semnătura V. George.
„Și toate se re-ntorc din drumul lor,
Și mândră primăvara vine,
Cu soare blând, cu nopți albastre
Fermecătoare și senine.
Dar fără ea, ce suvenir
Spre gânduri triste mă îndeamnă?
Muguri au dat pe ram,- zadarnic,
În a mea inimă e toamnă!”
*****
1981: Președintele Ronald Reagan este împușcat în piept, în afara unui hotel din Washington, D.C., de către un vagabond cu probleme psihice, numit John Hinckley Jr.
Foto: Timothy McCarthy, fost agent al US Secret Service.
*****
30 martie 1987: Tabloul „Floarea-soarelui ” al lui Vincent Van Gogh s-a vândut cu 39,85 milione de lire sterline.

30 martie în istoria lumii

Ziua de 30 martie este marcă de câteva evenimente semnificative în istoria lumii. Iată câteva dintre cele mai notabile:

  1. 1282: Vesperele Siciliene – Un război de eliberare începe în Sicilia împotriva ocupației Angevine (franceze), declanșat de o revoltă populară în timpul serii de Paște, cunoscută sub numele de „Vesperele Siciliene”. Această revoltă a dus la expulzarea francezilor din Sicilia.
  2. 1842: Eterul ca anestezic – Dr. Crawford Long din Georgia, SUA, folosește pentru prima dată eterul ca anestezic într-o intervenție chirurgicală. Acesta este considerat un moment crucial în istoria medicinei, deschizând calea pentru operații fără durere.
  3. 1856: Pacea de la Paris – Se încheie Războiul Crimeii între Rusia pe de o parte și o alianță formată din Imperiul Otoman, Franța, Marea Britanie și Sardinia pe de altă parte. Tratatul de pace a fost semnat la Paris și a marcat o reconfigurare semnificativă a puterilor în Europa.
  4. 1867: Cumpărarea Alaskăi – Statele Unite ale Americii cumpără Alaska de la Imperiul Rus pentru suma de 7,2 milioane de dolari, într-o tranzacție cunoscută sub numele de „Folly’s Alaska”. Această achiziție a adăugat un teritoriu vast la SUA.
  5. 1912: Franța stabilește un protectorat în Maroc – După semnarea Tratatului de la Fez, Franța stabilește un protectorat peste Maroc, marcând o extindere a influenței coloniale franceze în Africa de Nord.
  6. 1945: Înființarea Ligii Arabe – La Cairo, Egipt, se semnează pactul care înființează Liga Statelor Arabe, o organizație regională menită să promoveze cooperarea economică, culturală și politică între membrii săi.
  7. 1981: Încercarea de asasinat asupra lui Ronald Reagan – John Hinckley Jr. încearcă să îl asasineze pe președintele SUA Ronald Reagan în fața unui hotel din Washington, D.C. Reagan și trei alte persoane sunt rănite, dar președintele se recuperează rapid.

https://bel-esprit.ro/5-lucruri-interesante-despre-ronald-reagan-pe-care-probabil-nu-le-stiai/