15 ianuarie 1850 – data oficială a nașterii poetului nostru național de valoare universală – Mihai Eminescu. Este Ziua Culturii Naționale în România, stabilită astfel pentru a omagia această personalitate excepțională a literaturii și a culturii române.
Eminescu? Era o frumuseţe! o figură clasică încadrată de nişte plete mari negre: o frunte înaltă şi senină, nişte ochi mari-la aceste ferestre ale sufletului se vedea că cineva este înăuntru; un zâmbet blând şi adânc melancolic. Avea aerul unui sfânt coborât dintr-o icoană.
I.L.Caragiale (Foto: Mihai Eminescu în 1869)
Femeia e ca o supă. Primul care o gustă se frige. Când e călduţă îţi dai seama ce gust are. Rece nu e bună de nimic.” (Molière )
Jean-Baptiste Poquelin, cunoscut ca Molière (15 ianuarie 1622 – 17 februarie 1673), a fost un scriitor francez de teatru, director și actor, recunoscut ca unul dintre maeștrii satirei comice.

Scriitorul a satirizat, prin opera sa, comportamentul uman, ipocrizia claselor dominante, falsa erudiție, relațiile conjugale, având un înalt conținut moral, fiind contestat și chiar sancționat prin suspendarea reprezentațiilor pe motiv de ultraj.
*****
1559: Elisabeta I a Angliei este încoronată la Westminster Abbey de către episcopul Owen Oglethorpe, în loc de arhiepiscopul de Canterbury.
Deoarece nu s-a căsătorit niciodată, în ciuda numeroaselor oferte, casa Tudor s-a stins la moartea ei. A fost cunoscută și ca Regina Fecioară, Buna regină Bess sau Gloriana.

Domnia reginei Elisabeta este denumită „era elisabetană” sau „epoca de aur”, fiind marcată de sporirea puterii Angliei pe plan mondial. A fost și o perioadă de extraordinară înflorire artistică și culturală: dramaturgii 15 ianuarie, Christopher Marlowe și Ben Jonson sunt câțiva din dramaturgii care au trăit în timpul domniei sale.
British Museum s-a deschis publicului la 15 ianuarie 1759. Colecția de început conținea manuscrisuri, cărți, obiecte uscate din natură, câteva antichități. Este unul dintre cele mai vechi și mai impozante muzee din lume, cu exponate variind de la mumii egiptene la comori romane, un must see într-o viață de om.
În prezent, British Museum are expuse numeroase obiecte de o valoare inestimabilă, multe din acestea cunoscute publicului precum: Piatra Rosetta, Craniul de cristal, Sfinxul din Taharqo, un fragment din Columna lui Traian, Bustul lui Julius Caesar etc. Obiectele sunt cuprinse în galeriile tematice ale muzeului: Africa, Asia, America, Egiptul Antic, Roma și Grecia antică, Europa, Colecția de ceasuri, Orientul Mijlociu etc.
*****
Încerc să gândesc optimist. Încerc să privesc lucrurile frumoase din viață.” (Dolores O’Riordan)
15 ianuarie 2018 …
Solista trupei de rock alternativ Cranberries, Dolores O’Riordan a murit într-un hotel din Londra ca urmare a înecului accidental în baie în urma intoxicației alcoolice. Avea 46 de ani.
Cântărețul formației irlandeze U2, Bono și actorul Johnny Depp, au adus un omagiu cântăreței O’Riordan pe scena sălii National Concert Hall din Dublin, Irlanda, la doar câteva ore după moartea subită a artistei.
*****
15 ianuarie 2001: Se naște proiectul colaborativ Wikipedia, bazat pe o idee a lui Jimmy Wales.
Este o enciclopedie generală, disponibilă pe Internet în mai multe limbi, având conținut ce poate fi utilizat liber și dezvoltat de oricine. Este dezvoltată prin colaborarea voluntară a unui mare număr de persoane și administrată de fundația non-profit Wikimedia. Face parte din fenomenul numit Web 2.0.

Wikipedia în limba română (abreviată uneori „ro.wp”) a început în luna iulie 2003. Versiunile inițiale ale paginii principale și ale primelor articole au fost scrise pe 12 iulie. În 15 iulie Bogdan Stăncescu (cu numele de utilizator Gutza) a primit statutul de administrator și a început să traducă interfața din limba engleză.
*****
Întotdeauna înainte de-a te despărţi de cineva drag nu te pricepi să-i vorbeşti, tocmai pentru că ai prea multe de spus.
scria Anton Holban (n. 10 februarie 1902, Huși – d. 15 ianuarie 1937, București) a fost un scriitor, romancier și eseist român. Cunoscut pentru romanele „Ioana”, „Jocurile Daniei„, „O moarte care nu dovedește nimic”, a fost unul dintre scriitorii care au cultivat formula romanului subiectiv, modern, în perioada interbelică.

În foto: Eugen Jebeleanu, Anton Holban și Octav Șuluțiu, București, 1935 (www.wikipedia.ro)