„Prietenia constă în a uita ceea ce oferi și a păstra în memorie ceea ce ai primit.” (Alexander Dumas)
Ziua Internaţională a Prieteniei, marcată în fiecare an la 30 iulie, a fost adoptată oficial de ONU în 2011. Scopul acestei zile este de a transmite mesajul că prietenia între popoare, ţări, culturi şi indivizi poate inspira eforturile de pace şi poate construi punţi de legătură între comunităţi. Conceptul de prietenie este extins astfel dincolo de relaţiile individuale, deși fiecare om are parte de experiențe unice în ceea ce privește prietenia.
„Adevăraţii prieteni sunt aceia care se află alături de noi atunci când ni se întâmplă lucruri bune şi se bucură de victoriile noastre.
Falşii prieteni apar în momentele grele, cu mutra plouată, „de solidaritate” cu noi, dar de fapt suferinţa noastră îi consolează pentru viaţa lor mizerabilă.”
Paulo Coelho, Zahir
*****

pinterest.com

Se stinge din viatā la Roma, Michelangelo Antonioni (29 septembrie1912 – 30 iulie 2007) considerat a fi unul dintre cei mai mari regizori de film ai secolului XX, recompensat cu premiul Oscar pentru întreaga sa carieră.

Antonioni a obținut diploma în economie și, pe lângă faptul că e unul dintre cei mai mari cineaști, este de asemenea pictor și scriitor, considerând că aceste activități sunt „studii asupra modului în care observăm”.
Filme de referintā: Deșertul roșu (1964), Blow up (1966), Zabriskie Point (1969).
„Ştim că dincolo de imaginea revelată a realităţii, există o alta, mai aproape de realitate, şi dincolo de aceasta o alta, şi tot aşa până la adevărata imagine a realităţii, absolută şi misterioasă, dar pe care nimeni nu o va vedea vreodată, sau poate până la descompunerea oricărei imagini şi a oricărei realităţi.”
*****
ZIUA DE 30 IULIE ÎN MUZICA CLASICĂ … ⏳
30 iulie 1829 – Compozitorul, pianistul, organistul și dirijorul german al perioadei romantice timpurii, Felix Mendelssohn Bartholdy s-a inspirat pentru Simfonia sa „Scoțiană” în Edinburgh.
După o serie de spectacole de succes la Londra, Mendelssohn a pornit, împreună cu prietenul său Karl Klingemann, într-o călătorie pe jos prin Scoția. Pe 30 iulie, cei doi au vizitat ruinele Capelei Holyrood de la Palatul Holyrood din Edinburgh, unde, după cum a relatat familia sa într-o scrisoare, compozitorul a primit inspirația sa inițială pentru piesa:
„În amurgul adânc am mers astăzi la palatul în care a trăit și a iubit regina Maria … Capela de dedesubt este acum fără acoperiș; iarba și iedera înfloresc acolo și la altarul spart unde Maria a fost încoronată regina Scoției. Totul este ruinat, degradat iar cerul senin se revarsă. Cred că am găsit acolo începutul Simfoniei mele scoțiene.”
Simfonia nr. 3 în La minor, op. 56, cunoscută sub numele de „Simfonia Scoțiană”, a fost compusă între 1829 și 1842.
*****
Figură mare, Păstorel! Fratele scriitorului Ionel Teodorean, celebrul creator al Olguței și al lui Dănuț, din romanul…?😉
Mare amator de vin bun și de petreceri, spirit iute, cu un simț al umorului peste puterea multora de a înțelege, boem, cult, rafinat și sofisticat, s-a născut la 30 iulie 1894. A fost un poet, avocat, scriitor, publicist român, gastronom , membru de seamă al boemei ieșene și bucureștene. A rămas în literatura română prin epigramele sale. Romanul său cel mai cunoscut este Hronicul măscăriciului Vălătuc, pe care criticul literar George Călinescu îl compară cu Gargantua și Pantagruel.
Bolnav de plămâni, pe patul de moarte în Spitalul de pe Şoseaua Viilor, scrie cea mai cunoscută epigramă a lui:
„Culmea ironiilor
De râsul copiilor.
Să pui cap beţiilor
Pe şoseaua Viilor…”
*****
Unicul gând al vieţii mele este el. Dacă totul ar pieri şi n-ar rămâne decât el, eu aş continua să exist; iar dacă totul ar rămâne şi el ar fi nimicit, universul s-ar transforma într-o uriaşă lume străină mie şi mi s-ar părea că nu mai fac parte dintr-însa. Iubirea mea pentru el e asemeni stâncilor eterne de sub pământ: nu prilej de încântare, ci necesitate. Eu sunt El. El e mereu, mereu în mintea mea, nu ca o plăcere, aşa cum nici eu nu sunt o plăcere pentru mine însămi, ci ca propria mea fiinţă.” („La răscruce de vânturi”)
Emily Jane Brontë (n. 30 iulie 1818 – d. 19 decembrie 1848) a fost o scriitoare engleză, romancieră și poetă ,cunoscută mai ales pentru unicul ei roman, La răscruce de vânturi (în engleză Wuthering Heights). Emily a fost a doua din cele trei surori Brontë: Charlotte și Anne. Ea a publicat sub pseudonimul androgin – Ellis Bell.
*****
„Mintea este limita. Atât timp cât mintea poate să-şi imagineze că tu eşti în stare să înfăptuieşti ceva,
chiar eşti capabil, cu condiţia s-o crezi 100%.”
Happy birthday, Arnie! La multi ani, Arnie!
Arnold Alois Schwarzenegger (n. 30 iulie 1947) este un fost culturist și actor american originar din Austria, politician republican, care a servit ca cel de-al treizeci și optulea guvernator al statului California.
Schwarzenegger și-a câștigat faima ca actor Hollywood-ian în filme de acțiune. În zilele când era campion mondial de culturism, a fost supranumit „stejarul austriac” și „Arnold cel Tare”. Supranumele „Arnie” l-a dobândit în timpul carierei de actor, iar mai recent a fost numit „the Governator” (combinarea cuvintelor governor și terminator, după filmele din seria de filme „Terminator”).

19 decembrie