Cafeaua. Stare de spirit și impuls existențial.Un fel de ambrozie sau de nectar, un fel de licoare a zeilor care ne ține cu mintea vie în fiecare zi. Dependența de cafea – ah, ce plăcută dependență!

Aproape fiecare dintre noi abia așteaptă în fiecare dimineață o ceașcă de cafea proaspătă care să ne dea energie și să ne pregătească pentru ziua pe care o avem în față. Cât timp mulți dintre noi avem această rutină simplă, cu fiecare gură de cafea, apar și niște beneficii. Aceasta este Biblia iubitorilor de cafea.

Iată 10 beneficii ale cafelei pe care nu le știai!

Pe lângă ele, câteva citate care au plăcut în revista Bel-Esprit: „Cafeaua îți ajunge în stomac, și imediat are loc o tresărire generală. Ideile încep să se miște aidoma batalioanelor pe câmpul de luptă și începe bătălia. Amintirile vin în galop, în bătaia vântului. Cavaleria ușoară a comparațiilor sosește într-un atac magnific, artileria logicii se grăbește cu munițiile, iar spiritul lovește ca un țintaș de elită. Hârtia se acoperă treptat de cerneală, bătălia scrisului începe, iar la sfârșit totul se termină cu torente de cafea, praful de pușcă al acestei lupte.” Honore de Balzac

1. Energie și vigilență sporită

Da, da, asta pare evident. Dar e pe bune! Căutările științifice au demonstrat că simțurile se amplifică, făcându-te astfel mai vigilent și mai conștient despre ceea ce te înconjoară. Bineînțeles, unul dintre motivele pentru care oamenii beau cafea. Mecanismul e simplu: cafeina e un drog. Când cafeina, substanța de bază pe care o conține cafeaua, ajunge la creier, blochează un neurotransmițător, numit adenozină. Când adenozina este blocată, alți neurotransmițători, cum ar fi dopamina, sunt îmbunătățiți. Și de acolo se trage – nu doar că treci peste senzația aceea de lentoare, dar te și simți mai fericit. Cu fiecare gură de cafea, vine și mai multă motivație să îți începi ziua.

Neapărat și un gând: Omul fericit este acela care stăpânește și munca și dragostea.”, spunea Sigmund Freud. Și cred că mare dreptate avea. Știți ceva? Munca, singură, nu-ți aduce cafeaua la pat și nici nu are grijă de tine atunci când ești trist sau bolnav. Așa că… Iubiți!

cafea

2. Sporește metabolismul

Da, ai citit bine – cu fiecare ceașcă de cafea pe care o bei, ajuți corpul să ardă grăsime în timp ce savurezi cafeaua. Cafeaua poate să sporească rata metabolismului cu cel puțin 3% și cel mult 11%, spun cercetătorii. Nivelurile de cetonă, care se găsesc în corpul nostru, cresc cu fiecare înghițitură de cafea. Cetona, care ajută corpul să ardă grăsimi, îți dă energie și îți taie poftele. Cât timp cafeaua sporește metabolismul, (proces în care corpul tău transformă caloriile în energie) este foarte important să îți amintești că nu orice soi de cafea este bun pentru tine. Adică, un pic de lapte, lapte degresat, lapte de migdale sau de soya este bun la gust, dar poate ai vrea să scapi de adaosurile acestea, dacă bei cafeaua cu lapte și zahăr. O cale ușoară de a sări peste adaosuri este să încerci smântână dulce, cu conținut scăzut de grăsime, (are același gust, dar este mai sănătos), și, dacă nu puteți trăi fără ceva îndulcitor, încercați ceva natural, cum ar fi ștevia.

Gândul bun: „O dimineață fără cafea este ca somnul. Cred că omenirea poate face multe lucruri, dar nu pentru că suntem deștepți, ci pentru că putem face cafea.” (Flash Rosenberg)

Totuși, NU e bine să bei cafea după ce te trezești (click)

 

3. Sursă naturală de vitamine pentru întreaga zi

Mulți uităm să ne luăm vitaminele și suplimentele, este OK – pentru că primești nutrienți lichizi cu fiecare ceașcă de cafea. (E chiar un cadou secret.) Să vorbim un pic despre vitaminele pe care le conține cafeaua. Prima dată, riboflavina sau vitamina B2. Riboflavina este esențială în reducerea durerilor cronice, precum migrene sau dureri de cap. Riboflavina este esențială și în menținerea energiei corpului. După, urmează potasiul, la fel de important. Potasiul ajută în reducerea reținerii apei în organism și previne nisipul și pietrele la rinichi. Următoarea vitamină esențială este magneziul. Magneziul este știut pentru combaterea simptomelor depresiei, presiunii scăzute a sângelui, poate ajuta în diabetul de tip 2 și reduce migrenele. Acestea sunt doar câteva dintre vitaminele si nutrienții esențiali pentru noi.

Ar fi bine să ținem minte: „Cafeaua este astfel pregătită încât îi face pe cei care o beau spirituali; nu există nimeni care la ieșirea din cafenea, după câteva cești, să nu se creadă mai deștept și mai sigur pe sine decât era când intrase.” – Montesquieu

Aparatul de cafea face mult (click)

4. Reduce depresia. Sporește fericirea

Depresia este o suferință care afectează milioane de oameni. Dacă există o remediere naturală a depresiei și a supărării, atunci aceasta este cafeaua. Dintr-un studiu din 2011, reiese că femeile care beau mai mult de 4 căni de cafea pe zi au șanse mult mai mici de a deveni depresive, în comparație cu alte femei. Simplu. Cafeaua poate fi prietena ta cea mai bună.

De ce să nu încercăm?„De fapt, aceasta pare a fi aproape mereu nevoia de bază a inimii oamenilor atunci când se regăsesc într-o criză importantă – o cană fierbinte și bună de cafea.” (Alexander King)

 

5. Poate reduce riscul de cancer

Cancerul este o boală groaznică și lasă milioane de familii fară cei iubiți. Poate că pare ciudat, dar cafeaua conține nutrienți care pot lupta împotriva a două tipuri de cancer: hepatic și colorectal. Potrivit cercetărilor, persoanele care beau cafea au cu 40% mai puține șanse să dezvolte celule canceroase față de cele care nu consumă cafea. De asemenea, cei care beau 4 – 5 cești de cafea pe zi au cu 15 – 20% mai puține șanse să dezvolte cancerul colorectal. Stai jos, relaxează-te și savurează-ți cafeaua! Cafeaua este „încărcată” cu celule care luptă împotriva cancerului.

Puțină gramatică: ambele forme cafeină/cofeină sunt acceptate de DOOM 2. Prima consemnare în scris referitoare la cofeină îi aparţine medicului persan Al-Razi (secolul al IX-lea). Cuvântul provine din limba germană – Koffein prin urmare, varianta recomandată de lingvişti este cofeinăcafeină (adoptată, probabil prin fenomenul etimologiei populare, adică printr-un fel de „simpatie” fonetică) fiind „tolerată”. Ideea e că recomandabil este să folosim termenul COFEINĂ (este un alcaloid din grupa purinelor, care se se găsește în cafea, ceai, mate, guarana și cacao. Este unul dintre cei mai vechi stimulanți naturali folosiți de om.)

 

6. Sursă bogată de antioxidanți

Similar, cu beneficii în vitamine, o singură ceașcă de cafea conține mai mulți antioxidanți decât un pahar de suc de struguri, zmeură sau alt fruct. Știți… antioxidanții vin direct din boaba de cafea. Antioxidanții din cafea pot ajuta la inflamații.

 

7. Durată de viață mai lungă

Până multe băuturi și preparate se zice că ar prelungi durata de viață și longevitatea, există cafeaua… care chiar o face. Un studiu din 2008 arată că femeile care beau cafea au șanse mai puține șanse să aibă probleme cu inima, să se îmbolnăvească de cancer sau alte cauze ale decesului. Un studiu făcut în Japonia arată că persoanele care beau cafea frecvent sau regulat, au cu 24% mai puține șanse să moară devreme, față de cei care nu consumă zilnic cafea. Acest beneficiu este, probabil, cel mai important și cel mai esențial – pentru că, nu toți vrem să trăim mai mult?

8. Performanță fizică

Pentru atleți sau alt fel de persoană activă, cafeaua este esențială. Persoanele care beau cafea, ajută totodată la performanța fizică. Mai mult, un studiu din 2007 arată că atleții care beau în medie câte 2 cești de cafea pe zi, pot reduce durerea sau disconfortul muscular cu 48%.

 

9. Reduce cancerul de piele

Acum că am acoperit toate beneficiile fizice/mentale, există un număr de beneficii legate de piele. Vitamina B3niacin. Cafeaua este plină de niacin și asta ajută enorm la diminuarea riscului de cancer la piele, inclusiv melanom.

 

10. Acnee

Ah, ultimul dar nu cel din urmă. Acneea. Mulți dintre noi, în adolescența târzie și de-a lungul celor 20 de ani ai noștri, încă suferim de acnee, iar din acest punct de vedere beneficiile cafelei nu trebuie ignorate. Cafeaua poate ajuta la reducerea bacteriilor nesănătoase de pe piele, care contribuie la acnee și roșeață. Conținutul unei boabe de cafea are proprietăți anti-inflamatorii, care reduc și previn acneea și condițiile nedorite ale pielii. Așa că stai jos, relaxează-te și bucură-te de următoarea ta ceașcă de cafea!

P.S. Cafeaua adună spiritele care vibrează pe aceeași undă și poate fi declanșatorul unor povești de dragoste nemaipomenite. Sau al unor poeme de o sensibilitate aparte.

Dimineaţă

George Bacovia

O cafea neagră… şi-o ploaie de gheaţă
Când spiritul mai arde culori în odaie
O privire pe-o carte, pe straie
Şi pasul mă îndrumă în dimineaţă

Cum frigul tremurând ca o veste,
Tot fuge de-al meu şi de-al tău…
Tot mai mult am rămas cu ce este,
Şi plouă cu-o părere de rău.

Am uitat dacă merg… încă tot mai iubesc…
Am ajuns la timp, ocup şi un loc.
Dar gândul apasă cu greul său bloc…
       E numai vedere… nu mai pot să vorbesc…

P.S.2 Ziua Internațională a cafelei este 1 octombrie. Citiți aici.