Cine își păstrează capacitatea de a vedea frumusețea în lucruri, nu îmbătrânește niciodată.

Asta ne transmite unul dintre sărbătoriții zilei, Franz Kafka. Unul dintre cei mai influenți scriitori germani, Kafka se naște la data de 3 iulie 1883 în Praga. Opera sa este cunoscută pentru atmosfera sumbră și uneori absurdă, iar lucrările sale adesea prezintă personaje luptându-se cu societatea opresivă și propria lor natură interioară. Romanele „Der Prozess” („Procesul”) și „Das Schloss” („Castelul”) i-au adus faima, la fel și povestirea „Die Verwandlung” („Metamorfoza”), în care personajul principal se transformă peste noapte într-o insectă.

Prietenia sa cu Max Brod – cunoscut scriitor și critic literar – a jucat un rol crucial în popularizarea operelor lui Kafka, refuzând dorința sa de a arde manuscrisele după moartea sa – în 1924 – publicându-le în schimb. Cu scriitoarea și jurnalista cehă, Milena Jesenská, Franz Kafka a dezvoltat o relație bazată pe o corespondență intensă. Scrisorile lor au rămas o parte importantă a studiilor despre Kafka și au oferit o perspectivă valoroasă asupra gândirii și vieții sale. Felice Bauer a fost o femeie cu care Franz Kafka a avut o relație romantică tumultuoasă. Cei doi s-au întâlnit în 1912 și au purtat o corespondență extinsă. Deși logodna lor a fost anulată, Felice a rămas o influență semnificativă în viața și scrierile lui Kafka.

*****

Se întâmpla în 3 iulie 1900: a avut loc prima ascensiune a unui dirijabil (zepelin).
Ferdinand, conte von Zeppelin (1838–1917), constructor german de dirijabile, a fost primul care a folosit motorul cu combustie internă pentru propulsia dirijabilelor.

Ferdinand von Zeppelin s-a născut pe 8 iulie 1838 în Germania și a fost un inginer militar și om de afaceri. A devenit interesat de zborul cu aer mai ușor decât aerul și a petrecut ani de studiu și dezvoltare pentru a crea dirijabile rigide mai mari și mai stabile. În cele din urmă, în 1900, el a fondat compania Zeppelin Luftschiffbau și a construit primul său dirijabil, numit LZ 1.

Dirijabilele Zeppelin construite de Ferdinand von Zeppelin au fost remarcabile pentru dimensiunile lor mari și pentru structura lor rigidă, alcătuită dintr-un schelet de oțel acoperit cu un material textil. Aceste dirijabile au fost utilizate în scopuri comerciale și militare, iar unele dintre ele au devenit faimoase în timpul Primului Război Mondial și în perioada interbelică.

Totuși, în timp, dezvoltarea avioanelor și accidentele tragice ale unor dirijabile Zeppelin au dus la o scădere a popularității lor. În prezent, nu mai există dirijabile Zeppelin operaționale, dar moștenirea și contribuția lui Ferdinand von Zeppelin în domeniul aerostaticii rămân semnificative.

*****
Uitați trecutul. Nu poate fi schimbat.”
În noaptea de 2-3 iulie 1969, muzicianul englez Brian Jones a fost descoperit nemișcat pe fundul piscinei sale de la ferma Cotchford. La sosirea în spital, a fost declarat mort. Avea doar 27 de ani. Raportul legistului a afirmat că a fost un înec, notându-se faptul că ficatul și inima erau puternic mărite din cauza abuzului de droguri și alcool din trecut.
Lewis Brian Hopkin Jones (28 februarie 1942 – 3 iulie 1969) a fost un muzician și compozitor englez, fondator și lider al formației Rolling Stones. Inițial, chitarist, Jones a cântat la o mare varietate de instrumente cu ocazia înregistrărilor Rolling Stones și la concerte, inclusiv chitară ritmică, chitară solo, sitar, dulcimer, diverse instrumente de tastatură, cum ar fi pian și mellotron, marimba, instrumente de suflat, cum ar fi muzicuță, flaut, saxofon, precum și tobe, voce și multe altele.
No photo description available.

*****

Lucrul esenţial atunci când fac un film este să dau totul, de aceea lucrez atât de mult. Le spun întotdeauna actorilor să îşi asume sarcinile. Nu este deloc greu. Dacă îţi semnezi cecurile, fii responsabil.”

În 3 iulie 1962, se naște Tom Cruise, care urma să devină unul dintre cei mai bine plătiți actori din industria filmului. „Top Gun” i-a adus lui Cruise recunoaștere semnificativă și popularitate la nivel mondial. Filmul a avut un mare succes comercial și a devenit unul dintre cele mai apreciate filme de acțiune și aventură. Alături de „Top Gun”, filmele „Rain Man”, „Jerry Maguire” și seria „Mission: Impossible” au atras atenția asupra talentului și performanței sale actoricești.

A primit mai multe premii și nominalizări pe parcursul carierei sale, printre care trei premii Globul de Aur până în septembrie 2021 și a fost nominalizat de două ori la premiile BAFTA și de mai multe ori la premiile Oscar. Una dintre cele mai cunoscute relații ale lui Tom Cruise a fost cu actrița australiană Nicole Kidman. Cei doi s-au întâlnit în timpul filmărilor pentru filmul „Days of Thunder” și s-au căsătorit în 1990. Au adoptat doi copii împreună și au apărut împreună în mai multe filme. Cu toate acestea, căsătoria lor s-a încheiat în 2001.

*****

Că tot vorbeam de filme, „Independence Day” a apărut în 3 iulie. Filmul urmărește evenimentele care au loc în timpul unei invazii extraterestre asupra Pământului în ziua de 4 iulie, Ziua Independenței Statelor Unite ale Americii. Cu Will Smith, Jeff Goldblum și Bill Pullman în rolurile principale, „Independence Day” va cunoaște o apreciere extraordinară de către fanii genului, fiind considerat un film emblematic, cu impact global.

*****

La sfârșitul anilor 20, marele patron a construit un remarcabil imperiu industrial și a inventat, pentru a-și vinde mașinile, comerțul modern de automobile, postvânzarea și multe alte servicii. André-Gustave Citroën a fost unul dintre cei mai importanți antreprenori și ingineri din industria auto franceză. A murit la 3 iulie 1935.

*****

Intrăm în lumea industriei muzicale alături de câteva melodii exemplare, lansate la data de 3 iulie.

„Bohemian Rhapsody” este considerată una dintre cele mai remarcabile și influente piese muzicale din istoria muzicii rock și continuă să fie apreciată și iubită de fani din întreaga lume. Melodia formației Queen a fost lansată în 1975 și a devenit un hit iconic, iar deși melodia în sine nu a câștigat premii separate, a fost recunoscută și onorată în diverse moduri, fiind inclusă în 2001 în Rock’n’Roll Hall of Fame.

În 1982, Michael Jackson lansează al doilea single de pe albumul său de succes, „Thriller”. „Billie Jean” devine unul dintre cele mai mari hituri ale sale. „Billie Jean” a primit multiple premii și distincții, inclusiv premii Grammy. Piesa continuă să fie considerată una dintre cele mai mari și influente piese pop din istorie și a contribuit la consolidarea statutului lui Michael Jackson ca „Rege al muzicii pop-rock”.

Să nu uităm de piesa scrisă în memoria lui Paul Walker – care a jucat unul dintre rolurile principale în seria de filme „Fast and Furious”, „See you again”. Lansată în 2015, a fost inclusă în coloana sonoră a filmului „Furious 7” și evocă legătura puternică dintre prieteni și promisiunea că se vor revedea într-o zi. Paul Walker a decedat tragic într-un accident de mașină în 2013, iar videoclipul piesei prezintă imagini din filmele „Fast & Furious” și imagini ale lui Paul Walker, aducând un omagiu actorului.

Și nu uita:

„Crezând cu pasiune în ceva care încă nu există, îl creăm. Inexistentul este tot ceea ce nu ne-am dorit suficient.” – Franz Kafka