Joaquin Phoenix, unul dintre cei mai versatili și mai apreciați actori de pe scena cinematografică internațională, născut în 28 octombrie 1974, a fost distins cu Oscar pentru cel mai bun actor principal la recenzia Premiilor Oscar 2020, datorită interpretării sale din „Joker”.

Joaquin Phoenix în rolul din JOKER

🗨️Nu pot să văd viața fără să înțeleg aspectele ei cele mai bizare, chiar grotești. Și niciodată nu aș putea interpreta un personaj plat sau plictisitor, fără răsturnări amuzante.”
*****
S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 28 OCTOMBRIE ... ⏳
Satira este un fel de sticlă prin care privitorii descoperă, în general, chipul fiecăruia, cu excepția feței lor.” (Jonathan Swift)
În octombrie 1725, manuscrisul „Călătoriile lui Gulliver” al scriitorului irlandez Jonathan Swift a fost terminat. În martie 1726, Swift a călătorit la Londra pentru a-și publica lucrarea; manuscrisul a fost livrat în secret editorului Benjamin Motte, care a folosit cinci tipografii pentru a accelera producția și a evita pirateria. Motte, recunoscând în lucrare un viitor best-seller, dar temându-se de urmărire penală, a tăiat sau a modificat pasajele cele mai grave ofensatoare (cum ar fi descrierile concursurilor în instanță din Lilliput și rebeliunea lui Lindalino), a adăugat câteva materiale în apărarea Reginei Ana în partea a II-a etc. Prima ediție a fost lansată în două volume pe 28 octombrie 1726, la prețul de 8s.
Cartea a avut un succes imediat. Dramaturgul englez John Gay a remarcat: „Este citită peste tot, de la cabinetele ministeriale, până la grădiniță”. În 2015, Robert McCrum și-a lansat lista celor mai bune 100 de romane din toate timpurile, în care ‘Călătoriile lui Gulliver’ este catalogată drept „o capodopera satirică”.

Citiți și Lista celor mai bune 100 de romane

„Călătoriile lui Gulliver” sau „Călătorii în mai multe națiuni îndepărtate ale lumii. În patru părți. De Lemuel Gulliver, mai întâi chirurg, apoi căpitan pe mai multe nave’, este o satiră în proză din 1726, care satirizează atât natura umană, cât și subgenul literar al „povestirilor de călătorie”. Este cea mai cunoscută lucrare în proză a lui Swift și un clasic al literaturii engleze. Swift a susținut că a scris romanul „pentru a supăra lumea mai degrabă decât pentru a o schimba”.
*****
Audrey Hepburn, fotografiată în timpul unui interviu la premiera noului ei film “My Fair Lady”, pe 28 octombrie 1964, în Hollywood. Purta o rochie de seară Givenchy , din colecția toamnă/iarnă 1964/1965 și cercei Cartier. Coafura elaborată era opera lui Alexandre de Paris.
*****
„Sub o fotografie mi-au scris: ai îmbătrânit urât, ești oribilă! Ce s-a întâmplat m-a făcut să realizez cât de greu trebuie să fie să fii tânără în vremea rețelelor de socializare. Am 50 de ani, știu cine sunt și știu ce vreau, dar astfel de comentarii pot răni.
Am si eu oglinzi, dar nu sunt obsedată de ideea de frumusețe cu orice preț.
Cineva a spus că până la patruzeci îți îmbraci viața cu fața ta, apoi începi să-ți porți viața pe față, ceea ce ar trebui să mă facă să am o față drăguță, pentru că sunt fericită cu viața mea.”
Astăzi, Julia Roberts  e la fel de frumoasă, la fel de ”pretty woman”!

Julia Roberts și George Clooney

*****

Născut și decedat în aceeași lună de toamnă …
Franco Gatti (4 octombrie 1942 – 18 octombrie 2022), membru fondator al formației Ricchi e Poveri (1967 – 2021).

Să ne amintim de San Remo! 

Cântărețul nu și-a revenit niciodată după moartea fiului său Alessio, care a murit la 23 de ani din urma unui cocktail de alcool și droguri. Tocmai acel doliu teribil l-a determinat să abandoneze temporar Ricchi e Poveri în 2013, grupul muzical la al cărei formare a ajutat în anii ’60.
Albumul REUNION (2021) a fost ultimul la care a participat alături de ceilalți membri: Angela Brambati, Angelo Sotgiu respectiv Marina Occhiena.
*****
Ziua Internațională a Soacrelor se celebrează în 28 octombrie…
Un proverb spune că „Soacra uită deseori că a fost, la rândul ei, o noră.”, dar nu e vorba de soacra noastră, nu-i așa?
Mai aveți timp să sunați și să-i urați „La mulți ani”!😉
*****
28 octombrie 1998 …
Cantautorul italian Eros Ramazzotti (click!) își sărbătorește 35 de ani de naștere prin lansarea albumului „Eros Live”, cu 15 piese înregistrate în timpul turneului său mondial din 1997-1998. Eros Ramazzotti a devenit cunoscut după ce a câștigat categoria „New Voices” la Festivalul de Muzică de la Sanremo în 1984 cu melodia „Terra promessa”. De-a lungul carierei sale, Eros a colaborat cu numeroși artiști internaționali de renume, inclusiv cu Tina Turner, Cher, Andrea Bocelli și Ricky Martin. Eros este cunoscut și pentru angajamentul său în cauzele sociale. A participat la diverse evenimente și concerte caritabile pentru a ajuta la strângerea de fonduri pentru cauze nobile.

Audiție plăcută: https://youtu.be/ko7qunEkmzE

*****
„Când pierzi dragostea, pierzi totul. Pierzi visele, speranţele, încrederea, demnitatea, respectul de sine, dorinţa de viaţă… Altarele din suflet se prăbuşesc cu zgomot, iar icoanele la care te-ai închinat cu credinţă şi veneraţie se scufundă în mocirlă. Lumea moare sub ochii tăi şi nimic nu pare s-o mai poată salva. Totuşi, în adâncul sufletului, rămâne o minusculă sămânţă de lumină, din care poate izbucni orcând, din nou, focul dragostei.”
Pavel Coruţ, scriitorul prea puţin cunoscut publicului larg din cauza cenzurii, s-a stins astăzi: 28 octombrie 2021. Autor român născut în 1949, el este cunoscut mai ales pentru serii de romane precum „Quintetul” sau „Octogonul”. A avut o carieră diversificată, fiind nu doar scriitor, ci și fost ofițer de informații în cadrul Securității, serviciul secret al României comuniste. Majoritatea romanelor sale sunt influențate de lumea serviciilor secrete, spionajului, dar și de fenomenele paranormale, esoterice și spirituale. Pavel Coruț a fost o figură controversată în literatura românească, dar rămâne o figură marcantă în literatura românească contemporană, fiind atât admirat, pentru stilul său inconfundabil și tematicile abordate, cât și criticat, pentru legăturile sale cu fosta Securitate și pentru modul în care abordează unele subiecte.
*****
„Nu vă așteptați ca lucrurile să se întâmple peste noapte, este nevoie de timp … Îmi place când oamenii vor să cânte, iar dacă succesul vine din cauza pasiunii și a dragostei de a face acest lucru, este minunat!” (Hank Marvin)
Hank Brian Marvin (născut Brian Robson Rankin în Newcastle upon Tyne, Anglia, 28 octombrie 1941) este un multi-instrumentist, vocalist și compozitor englez. În copilărie a cântat la banjo și pian. După ce l-a auzit pe Buddy Holly, a decis să învețe chitara și a adoptat și ochelarii cu ramă neagră în stil Holly. Este cel mai bine cunoscut ca chitaristul principal al formației Shadows, un grup instrumental de acompaniament pentru Cliff Richard.
*****
„Logica este anatomia gândirii.”
John Locke (29 august 1632 – 28 octombrie 1704) a fost un filosof și om politic englez din secolul al XVII-lea, preocupat mai ales de societate și epistemologie. Locke este figura emblematică a celor trei mari tradiții de gândire aflate în centrul spiritualității epocii moderne. În câmpul cunoașterii, el este întemeietorul empirismului. Fără a fi inițiat în gândirea empiristă modernă, asemenea lui Thomas Hobbes și Francis Bacon, intelectualul englez a devenit reprezentantul ei când este vorba de disputa empirism-raționalism. Istoria filosofiei se referă în primul rând la John Lock și René Descartes, personalități tutelare ale celor două curente antitetice, care nu rivalizau ca simple doctrine gnoseologice, ci ca veritabile paradigme de raționalitate alternative.
Mai puțin cunoscut și comentat este rolul său pe domeniul filosofiei limbajului. Acesta poate fi considerat inițiatorul paradigmei moderne a limbajului-instrument de organizare a experienței, și implicit de decupare ontologică a lumii, viziune instrumentalistă. Ideea de bază este că fiecare limbă sau sistem conceptual nu este altceva decât un mod particular de a structura și percepe o realitate, care, așa cum ea, în sine însăși, rămâne inaccesibilă

Eros și Ramazzotti – ”Musica e”