„Eros” în greacă înseamnă „dragoste”

Iubit si admirat, mai ales în Europa si în America Latină, Eros Ramazzotti este cântărețul compozitor italian cu timbru nazal cuceritor și stil propriu, de evantai pop rock, ce ne încântă de peste 35 de ani.

De la tânărul în tricou și blugi, cu un aer de rătăcitor oarecum blazat – care cânta precum respira, la maturul în costum și adidași, rafinat cu patina tinereții  – care convinge mai tare pentru că vocea și melosul său au căpătat acea subtilitate pe care doar panta experienței o poate pune în unghiul cel mai favorabil, Eros, la 59 de ani, este același dezinvolt cu misterul lui vino-ncoa’.

Eros Ramazzottti

Născut în suburbia Cinecittà a Romei, la 28 octombrie 1963, Ramazzotti a fost botezat cu numele zeului grecesc al iubirii, ca veritabil simbol al norocului. Încurajat de tatăl său, cântăreț amator și muzician, el a început să cânte la chitară la vârsta de șapte ani.  Din cauza lipsei unui fundament muzical, a fost respins, însă, la Accademia Nazionale di Santa Cecilia, conservatorul de muzică preeminent din Roma. Din acest motiv era să devină … contabil, totuși norocul și zeii nu au permis una ca asta și a debutat la competiția de talente ”Voci Nuove de Castrocaro”, în 1981, unde a semnat un contract de înregistrare. „Ad un amico” („To A Friend”), primul său single, a fost lansat chiar în anul următor.

Terra promessa

I-a fost promisă, simțea asta atunci când s-a înscris, în 1984, la Festivalul de cântece italiene de la Sanremo, un concurs de muzică pop foarte apreciat în Italia, și a câștigat cu piesa „Terra promessa” („Țara promisă”); a fost prezentă pe albumul său Cuori agitati (1985; „Inimi neliniștite”).

Al doilea album al său , Nuovi eroi (1986; „Noii eroi”), care s-a dovedit a fi un și mai mare succes, a fost urmat de In certi momenti („Unele momente”) în 1987.

Cu fiecare nouă lansare popularitatea sa a crescut și a devenit în curând o vedetă internațională. In ogni senso (1990; „În fiecare sens”), care a vândut milioane de exemplare în întreaga lume în câțiva ani de la lansare, a fost primul succes major pentru Ramazzotti în Statele Unite.

O aromă mai internațională

A urmat, în 1991, primul său turneu mondial, care a inclus un spectacol la Radio City Music Hall din New York. După spectacol, Ramazzotti și-a exprimat dezamăgirea că publicul său a fost format în mare parte din italieni americani.

Pentru a oferi sunetului său o aromă mai internațională, el a folosit talentele muzicienilor și vocalistilor care au concertat cu artiști cunoscuți precum Sting, Pink Floyd, Céline Dion și Stevie Wonder și a colaborat cu alți artiști populari la nivel internațional, inclusiv Tina Turner, pe albumul și turneul de concerte Eros (1997).

Albumul Greatest Hits, apărut în 1997, cuprinde o serie de piese noi, ca ‘‘Ancora un minuto di sole” sau ”Quanto amore sei”, dar şi piese vechi rearanjate sau cântate în duet cu artişti celebri – ”Musica e” cu Andrea Bocelli sau ‘‘Cose della vita”/”Can’t Stop Thinking of You” cu Tina Turner. În acelaşi an, Eros a câştigat premiul Best International Male Artist of the Year, oferit de Echo Music Awards.

Un’ Emozione Per Sempre

”Un’ Emozione Per Sempre” a fost single-ul care a anticipat în 2003 apariţia albumului ”9”, un alt mare succes, piesa rămânând pentru 14 săptămâni pe primul loc în topurile din Italia. A urmat un mega turneu cu 100 de concerte și un milion de spectatori.

Multe dintre albumele ulterioare ale lui Ramazzotti, cum ar fi 9 (2003), Calma Apparente (2005; „ Calm Aparent”) și E2 (2007) au fost în fruntea clasamentelor internaționale. A rămas, totuși, cel mai popular în rândul publicului vorbitor de limbă italiană și spaniolă.

Înregistrările notabile ulterioare au inclus Noi (2012; „Noi”), Perfetto (2015; „Perfect”) și Vita ce n’è (2018; lansat și în spaniolă sub numele de Hay vida; „Există viață”).

Piu Bella Cosa, Perfetto… atribute ce se țin scai de Eros

Notorietatea îl transformase într-unul dintre cei mai doriţi bur­laci din Peninsulă. Mereu înconjurat de manechine care voiau să-şi asocieze numele cu al lui, Eros a fost, el însuși, săgetat de elveţianca Michelle Hunziker, manechin, actriţă şi prezentatoare TV.

Michelle și Aurora, fetița lor

Celebri, frumoşi, pasionali – a fost combinația care a ars până la scum. Eros spunea în biografia lansată în 2003, profund marcat de divorţul din 2002, după patru ani de mariaj:

 „Cred că singura pe care am iubit-o în viaţa mea a fost Michelle. S-a în­tâmplat cu ea şi apoi gata! Pur şi simplu nu reuşesc să mă mai îndră­gostesc. Şi nici nu voi mai face greşeala să mă mai însor vreodată“.

Și totuși … la sfârşitul lui 2009, scria piese cu dedicaţie celei care îi cucerește, din nou, inima: Marica Pellegrinelli, o tânără de-o fru­museţe înnăscută, tot model şi actriţă ca şi predecesoarea ei.

 

Eros Ramazzotti și Marica Pellegrinelli, căsătoriți în 2014

Pentru a arăta că viața lor e minunată alături de cei doi copii pe care îi au împreună, și că nu crede în ghinion, Eros Ramazzotti își intitula cel de al 13-lea album, tocmai, Perfetto. 

 ”Marica este umăru meu de sprijin, este omul care mă echilibrează și îmi dă sens în viață. Degeaba vorbesc unii că este diferență prea mare de vârstă între noi.”

”Nu cred că o dragoste dispare vreodată. Desigur că pasiunea mistuitoare care există la începutul unei relații se transformă treptat în altceva, dar cred că dragostea pe care i-ai purtat-o cuiva nu dispare niciodată”

Eros … leagă și dezleagă cuvinte, emoții, vieți. Per sempre.

Citește și Breathless