S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 26 AUGUST … ⏳️
26 august 1970
A început Festivalul de cinci zile din insula Wight, sudul Angliei. Lista impresionantă a artiștilor i-a inclus pe Bob Dylan, Joan Baez, Joni Mitchell, Donovan, Jethro Tull, Miles Davis, Emerson, Lake And Palmer, The Doors, The Who, Spirit, The Moody Blues, Chicago, Procol Harum, Sly and the Family Stone, Free, Jimi Hendrix (la ultima sa apariție în concert în Anglia.)
*****
„Lucrurile care ni se întâmplă, cu unele excepţii, nu reprezintă nimic în sine. Ele sunt indiferente, nici bune, nici rele. Totul depinde de felul cum le privim.”
Louis Henri Jean Farigoule (cunoscut sub pseudonimul Jules Romains; n. 26 august 1885,Saint-Julien-Chapteuil, Franța – d. 14 august 1972,Paris, Franța) a fost poet, prozator, dramaturg francez, fondator și reprezentant principal al doctrinei unanimismului. El este cunoscut mai ales pentru seria sa de romane epice intitulată „Les Hommes de bonne volonté” (Oamenii de bunăvoință), care explorează viața pariziană în perioada interbelică și care cuprinde mai multe volume publicate între 1932 și 1946.
*****
26 august este Ziua Internațională a Câinelui, (încă) o zi în care să aducem omagiu prietenului nostru patruped capabil de cea mai (ne)cuvântătoare afecțiune.
”Putem trăi fără un câine, dar nu merită efortul.”
*****
IN MEMORIAM … 🥀🕯
Cântăreața pieselor „Gloria” și „Self control”, Laura Branigan a murit în urma unui anevrism cerebral în East Quogue, New York, la vârsta de 52 de ani. S-a raportat că a avut dureri de cap persistente cu câteva săptămâni înainte de moarte, dar nu a cerut asistență medicală.
Branigan a fost incinerată, iar cenușa ei a fost împrăștiată peste Long Island Sound.
*****
S-A NĂSCUT ÎN 26 AUGUST … 🥀
„Din când în când este bine să te opreşti din urmărirea fericirii şi să te mulţumeşti să fii fericit.” (Guillaume Apollinaire)
Reprezentant notoriu al avangardei artistice de la începutul secolului XX, reformator al limbajului poetic, precursor al suprarealismului, Guillaume Apollinaire, pseudonimul literar al lui Wilhelm Albert Vladimir Apollinaris de Kostrowitzky (26 august 1880 – 9 noiembrie1918) poet, prozator si critic de artă s-a născut în 26 august 1880 la Roma. Mama sa a fost o nobilă poloneză dar identitatea tatălui este incertă.
Urmează școala la Monaco, Cannes și Nisa. Se stabilește definitiv la Paris în 1903 unde își începe colaborările literare în diverse publicații. Printre prietenii și colaboratorii săi se vor număra Pablo Picasso, Jean Cocteau, Alfred Jarry, Erik Satie, Ossip Zadkine, Max Jacob ș.a.
Asistă la nașterea cubismului și devine unul dintre animatorii și teoreticienii curentului, fapt consfințit în1913 de eseul „Les peintres cubistes.” Tot în 1913 apare volumul care îl consacră, „Alcools”, în care adună cele mai reușite poeme scrise între 1898 și 1912, suprimând punctuația pentru a nu stânjeni discursul liric, angajat în epopeea libertății expresiei. În 1916 apare „Le poète assassiné”, o culegere de nuvele și povestiri „mythiques et autobiographiques”.
No photo description available.
*****
S-A NĂSCUT ÎN 26 AUGUST … 🥀
„Vorbele bune pot fi scurte şi rostite repede, dar ecoul lor este nesfârşit.” (Maica Tereza)
Maica Tereza (la nastere Anjezë Gonxhe Bojaxhiu) (26 august1910 – 5 septembrie 1997) s-a născut în Üsküb, Imperiul Otoman (acum Skopje) la 26 august 1910. A fondat în 1950, în Calcutta, ordinul „Misionarii Carității”. Timp de peste 45 de ani a îngrijit săraci, bolnavi, orfani și muribunzi, conducând și extinderea ordinului „Misionarii carității”, mai întâi în toată India, apoi și în alte țări. A primit Premiul Nobel pentru Pace în anul 1979. A fost beatificată de Biserica Catolică în data de 19 octombrie 2003, iar în 4 septembrie 2016 a avut loc canonizarea Fericitei Maici Tereza de Calcutta, la Vatican, în Piața Sfântul Petru.
*****
„E profund contraintuitiv să credem despre noi că am luat-o razna. Părem foarte normali şi, în general, foarte buni – în propriii noştri ochi. Cei care au pierdut cadenţa sunt ceilalţi. Şi totuşi, maturitatea începe de la capacitatea de-a ne conştientiza şi de-a ne recunoaşte, la momentul potrivit şi fără replieri vinovate, propria nebunie. Dacă nu suntem aproape tot timpul profund jenaţi de cine suntem, călătoria spre autocunoaştere încă n-a început.” Allain de Botton
*****
Vei fi iubit în ziua în care vei putea să-ţi arăţi slăbiciunile fără ca celălalt să se folosească de asta pentru a-şi spori puterea.”Cesare Pavese

Give me one reason… – Tracy Chapman